© 2021 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Bezoek aan partnerclub: RC ERFURT-KRÄMERBRÜCKE 19-21 aug. 2016

Tekst: Hans Ruck / foto: Kees Oudewortel

Op vrijdagmorgen vertrokken vanuit Purmerend en omgeving een groep Rotarians naar de stad Erfurt, in Thüringen Duitsland. Voor de nieuwe leden: Thüringen ligt in de voormalige DDR en is in die tijd behoorlijk verwaarloosd, maar er was te weinig geld om de oude gebouwen te slopen.
Met als resultaat een prachtige oude Duitse stad.

e1.JPG

Hoewel de meesten op vrijdagochtend vertrokken, hadden wij al 2 sets kwartiermakers vooruit gestuurd. Ber en Gerrie Jonk en Henk en Mieke Velink. De laatsten volledig self-supporting. Zij waren namelijk met de caravan. Ditmaal hadden de Duitsers het hotel voor ons verzorgd. Hotel Am Kaisersaal was een gloednieuw hotel met prachtige kamers, een parkeergarage en tegen een vriendelijke prijs. Eentje om te onthouden !

e02.JPG

e08.JPG

We werden vrijdagavond gezellig ontvangen door de Duitsers met een dinerbuffet in het hotel. Omdat de rest van het programma strak aansloot werden direct de speeches van de voorzitter(s) gehouden. Door de langdurige relatie met onze zusterclub loopt dat allemaal bijzonder gladjes en uit hoffelijkheid hield de Duitse voorzitter Heiko zijn speech in het Engels en onze eigen Hans de Weerd hield een mooie speech in het Duits. Een taal die hij beter beheerst dan hij laat voorkomen.
Het cadeau was een prachtige gravure van de droogmaking rondom Purmerend. Een cadeau met blijvende waarde.
Het diner was uiteraard met een afsluitende borrel, waaraan uw verslaggever nu eens niet aan deelnam.

Op zaterdagochtend om 10:30u gingen wij naar Topf und Söhne. Dat was een samensmelting tussen de Duitse industriële technische bekwaamheid en het Nazi tijdperk.

e12a.JPG

Bij een bezoek aan het enig overgebleven gebouw leerden wij dat Topf und Söhne een machinefabriek uit Erfurt was, die naast graansilo's ook crematoria bouwden. Een bijzonder bevlogen gids legde uit van het werk van Topf und Söhne. Zij waren voorstanders van cremeren, dat deden zij op een hele waardige en respectvolle manier. Dusdanig dat de menselijke waardigheid behouden bleef. Toen de eerste crematoria ook ingezet werden door de Nazi's boden de ingenieurs van Topf hun diensten aan. Zij zagen dat in Buchenwald en Auschwitz dit bijzonder slecht en onzorgvuldig plaatsvond. Hoewel in de archieven niets bleek van sympathie voor de ideeën van het Nationaal Socialisme, werden zij als het ware betrokken bij de massavernietigingen. De wijze waarop dit gebeurde maakte dat de vernietigingskampen hun massamoorden zo effectief konden uitvoeren. De tentoonstelling belichaamde het werk van serieuze mensen die door hun werk serieus uit te voeren, zonder dat zij ideologisch betrokken waren, grote pacificators van de massa vernietiging waren. Een bijzonder indrukwekkende tentoonstelling die aanzet tot denken. Wij kunnen allemaal geruisloos medeplichtig worden aan de meest verschrikkelijke dingen. Een dreiging die tot op de dag van vandaag actueel is.

Na snel weer te zijn teruggebracht, mochten wij vanuit het hotel naar het Huis van Heiner Winker, waar wij door de club in de tuin warm werden ontvangen.

e27.JPG

e31.JPG

Wellicht dachten de dames dat we honger hadden, want ze hadden een paar taarten gebakken. De meest overheerlijke taarten stonden klaar. De lucht was inmiddels wat betrokken, maar we hebben het zogezegd 'droog gehouden' in de tuin. Aan onze tafel zijn gedachten uitgewisseld tussen Jan-Lucas en Heiner, maar ook door de voorzitters Heiko en Hans en de inkomend voorzitters Miep en Ernst. Daar gaan jullie meer van horen. De familie Ket had nog een meevaller, want Milou "scoorde" nog een prachtige step.

Snel weer met de tram naar het hotel, alwaar wij 6 volle minuten hadden om toilet te maken, want het avondprogramma stond klaar. Op deze zaterdag werd een Intercity meeting gehouden met 3 lokale Erfurter Rotary clubs.

e45.JPG

Wij werden ontvangen in het bijzonder smaakvolle en 'nagelneue' Theater. Een prachtig gebouw. Marion (Mutti) de vrouw van de oud-voorzitter was de eerste president van een nieuw opgerichte club. Uiteraard weer met een buffet. Inmiddels was het begonnen te regenen. Na een korte inleiding van de intendant van het theater over de Tosca van Puccini, werd de organisatie wat zenuwachtig.  Beginnen we later, stellen we de voorstelling uit. Maar het verlossende woord kwam. De weerman van de luchthaven van Leipzig deelde mede dat er nog een klein beetje kwam, maar dat het voor de rest ging lukken.

We wandelden naar de Dom van Erfurt. De dom ligt fotogeniek op een heuvel, met daarnaar toe de trappen (Stufen). Er was daar tegenover een tribune gemaakt en het kon beginnen. e60.JPG

Toen we plaatsnamen begon het weer zachtjes te regenen. De voorstelling was prachtig, wat een indrukken! Maar de zachte regen zette wat aan, en het kwam met bakken uit de lucht. Iedereen was redelijk voorbereid, dus 3.000 teletubbies, verpakt in een regenpak, gelijkende een condoom, zaten in de stromende regen te genieten. Bewondering voor Tosca die in haar luchtige jurk alles zong. De opvoering werd met een daverend applaus beloond. Ook applaus voor het publiek dat had volgehouden.

e66.JPGGeheel in de lijn der traditie werd de avond in Faustus afgesloten met een borreltje. Holger vergezelde ons voor een laatste opwarmend borreltje.

Zondagochtend ontbijt. Het was hartverwarmend om te zien dat zo vele Duitse vrienden de moeite hadden genomen om te komen naar ons hotel voor ons vertrek. Nadat wij in de mooie ochtendzon nog een kopje koffie hebben gedronken, sloten wij om 11:00u de kamerdeur en vertrokken weer.

Het was een van de meest gezellige bezoeken aan Erfurt ! Zie de foto's