© 2021 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Water nu en later

Onze club is actiever dan je denkt.

Een klein deel van Ethiopië, ca. 28,5 keer zo groot als Nederland.

De rode stip ten noord-westen van Addis Abbaba is Fiche, de rode stip ten zuid-westen van Addis is het Shashogo-district, beide op één dag rijden van de hoofdstad.

Onze club is actiever dan je denkt. Met drinkwater.

Watercommissaris Joke vertelt ons van tijd tot tijd wat er allemaal gaande is rond de oplossing van het wereldwijde drinkwaterprobleem, waaraan wij als club ons steentje bijdragen. En dat kan zij niet vaak genoeg doen want er gebeurt veel.

In de achtergrond spelen de ontwikkelingen in het district een belangrijke rol: steeds meer clubs hebben een watercommissaris aangesteld en een waterproject in uitvoering genomen. Meestal in Afrika, maar ook in Bangladesh, India of Indonesië. Om dicht bij huis te blijven: de onlangs opgerichte rotaryclub Beets-Zeevang-Edam heeft te kennen gegeven zich te willen inspannen voor het drinkwaterprobleem en zij wil graag fundraisen met ‘water-voor-water’, flesjes kraanwater die te koop zijn bij tankstations en andere distributiepunten. Zij hebben inmiddels een bottelaar gevonden. Van elk verkocht flesje gaat een klein bedrag naar een drinkwaterproject. Graag willen zij deelnemen aan onze DrinkWaterlandGroep, zodat die uit 5 rotaryclubs gaat bestaan. Daardoor kunnen we met meer enthousiasme grotere projecten aanpakken. Als waterpromotor van de regio Zaanstreek-Waterland zal ik op 13 april a.s. de nieuwe club vertellen waar ze aan begint en dat geeft mij 200% attendance in week 15.

Zo’n 7 man van rc Purmerend-Waterland, versterkt met onze eigen Ber Jonk, gaan het laatste en moeilijkste traject van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella te fiets afleggen vanuit Oloron

Sainte-Marie, bij Lourdes. Zij zijn inmiddels in training en laten zich sponsoren. Dat geld is uiteraard bestemd voor onze, door de Waterlandse clubs te realiseren projecten in Shashogo, Ethiopië, waarmee wij eind 2007 zo’n 30.000 mensen aan veilig drinkwater willen helpen. Niet niks in een gebied waar momenteel 50% van de kinderen onder de 5 jaar sterft door het ontbreken van drinkwater. Dat is wel even andere koek dan het regelen van een dingetje om de hoek in onze steenrijke gemeenschap!!

Het project Fiche, ook in Ethiopië, bevindt zich in de finale fase van de financiering met de Matching Grant. Maar het water stroomt daar al sinds eind 2005 in de jerrycans; een belangrijke bijdrage aan verbetering van de gezondheid en kwaliteit van leven van de mensen die daar erg arm zijn.

Onze eigen club geniet van de marathonpot van Bart, maar daar komt ook een eind aan. De club zal door Joke, May-Lan, Willy en Cor op sleeptouw worden genomen voor activiteiten waarbij inspanning van ons allemaal nodig is. Er wordt gewerkt aan plannen om op Wereldwaterdag, door gesponsorde schoolkinderen 6 kilometer te laten lopen met 6 liter water, hetzelfde waar veel meisjes in Afrika elke dag mee bezig zijn, waardoor zij niet naar school kunnen. Watercommissaris Joke laat zeker nog van zich horen.

Juli aanstaande kunnen belangstellenden met Dorcas naar Ethiopië en Kenia, waar ondermeer een dammenproject en onze projecten in Shashogo met eigen ogen kunnen worden bekeken. Zij die ons voorgingen beweren dat je een stuk rijker terugkomt als je al die ellende hebt aanschouwd. Dat lijkt mij ook.

Hans Aupers, waterpromotor

DrinkWaterlandGroep

22

Sep

2006

Vrijdag

“WATER NU EN LATER”..

Rotaryevenement D1580 in het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen.

zie ook. Het water -  symposium voor deelname