© 2021 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Zomercarrousel 2018 bij . . .

Kop 18-19.png

MONNICKENDAM, 31 JULI 2018

Tekst: MT / foto: JB

Gezien de stralende weersomstandigheden vond de start van de Monnickendamse zomercarrousel plaats op een uitgelezen lokatie van het Van der Valk Hotel in Katwoude. Een bruggetje over en daar, tussen het groen en onder een groot schaduwdoek, goed gezelschap, bij aankomst bubbels en een rokende barbecue. Wat heeft een rotarian nog meer nodig op een zomerse clubavond? Wat een prima ambiance.

IMG_6390.JPG

IMG_6393.JPGWij zijn met 11 leden goed vertegenwoordigd en voorzitter Jan van Unnik heeft moeite om de roedel stil te krijgen voor zijn openingswoordje. We kunnen direct aanschuiven voor het voortreffelijk buitenbuffet. Doe daar twee glazen wijn en enkele praatgrage tafelgenoten bij en dit onderdeel is al geslaagd. Ook een ijsdessert mag op een avond als deze niet ontbreken; alles dient geproefd te worden, nietwaar.

Tussen de gangen door was er aandacht voor enkele sprekers: 

.

IMG_6382.JPGIMG_6386.JPG- Jeroen Ruitenbeek: op 14 augustus zal de carrousel neerstrijken bij Restaurant Spijkerman van club Polderland en behalve het diner is er een inleiding over whisky. Daaraan verbonden, voor de liefhebbers, een proeverij waarvoor de meerkosten 20 euro zijn. Spoedige opgave is nu al gewenst.

- Hannie Koster: op 22 augustus ontvangt de club Landsmeer ons graag in de Krijtmolen, een mooie lokatie waar tevens het buffet klaar zal staan;

IMG_6376.JPG- op 26 augustus er onze fietspuzzeltocht van rc Purmerend in de kop van Noord-Holland;

- Piet van Maurik: op 13 november organiseert de districtscommissie Vocational een dilemma-avond in het Burggolf Hotel.

- op 7 augustus zijn wij te gast bij club Weidevenne, er waren echter geen Weidevenners aanwezig om dit (extra) aan te kondigen.

Wij lieten de vaatwas voor de Van der Valkmedewerkers achter en spoedden ons naar de Purmerzaal waar ons een kopje koffie ten deel viel en waar wij in bioscoopsetting plaatsnamen voor de interessante inleiding door de Monnickendamse bariatrisch chirurg dr. Ruben Schouten, specialist in Medisch Centrum Lelystad (voorheen ook Waterlandziekenhuis).

IMG_6404.JPGEn dan gaat het over mensen die ziekelijk te dik zijn en dus ernstig overgewicht hebben: bariatrie is een tak van de geneeskunde die zich bezighoudt met de oorzaken, preventie en behandeling van obesitas (bar = Grieks voor gewicht).

In de USA heeft 10% van de bevolking morbide obesitas en Nederland is dat 2%, lees 345.000 (!) mensen. Opvallend: op een kaartje van NL is ons gebied Waterland een 'te zwaar’ gebied! Met het overgewicht gaan de volgende ziektes gepaard: suiker, onvruchtbaarheid, hoge bloeddruk, hart- en vaatproblemen. De oorzaak kan genetisch zijn of psychologisch, sociaal, stofwisseling, geneesmiddelengebruik, geen beweging, te grote porties voedsel. De obesogene ‘omgeving' speelt ook degelijk een rol: zitten, roltrap, lift, gamen, fastfoodrestaurants, webshops. Gevolgen? Chronische problemen, korter leven (ca. 10 jaar), werkverzuim, arbeidsongeschiktheid, geen passende kleding, schaamte, relaties etc. staan een goede kwaliteit van het leven in de weg. Voorts zijn de kosten voor zorg 7x meer dan bij mensen met een normaal BMI (Body Mass Index).

Behandeling is dan noodzakelijk en dat gaat volgens een stappenplan: dieet, beweging, gedrag, medicatie; de bariatrische chirurg werkt volgens strikte criteria alvorens een maagverkleining (de maagband, gastric band, is achterhaald en wordt niet meer toegepast) uit te voeren. Er is een multidisciplinaire aanpak door een team specialisten: internist, sporttherapeut, psycholoog, diëtist, nurse practitioner, alvorens de chirurg in beeld komt. Men moet klaar zijn voor een change-of-life.

Een kijkoperatie (laparoscopie) door middel van een zestal incisies is dan gangbaar, dat geeft minder pijn, geen infecties, sneller herstel en cosmetisch natuurlijk veel minder ingrijpend.

Na de operatie begint het project pas echt waarbij hulp en begrip van gezin en omgeving essentieel zijn. Wat is het verwachtingspatroon, niet alleen de eerste jaren na de ingreep maar van groot belang is de levenskwaliteit na bijvoorbeeld 10 jaar. Een maagverkleining wordt dit jaar ca. 12.000 keer uitgevoerd.

Het was een prima onderwerp voor de carrousel en gelukkig kwam dit ná de barbecue op ons bordje.

IMG_6416.JPGEen loterij bracht een bedrag van 368 euro op en dat komt ten goede aan het project waarbij EHBO-cursussen aan de hoogste klassen van alle basisscholen in de gemeente Waterland worden gegeven. Dat is mooi.

De bijeenkomst was weer zeer de moeite waard.

Tot volgende week: speeddaten bij club Weidevenne in Burggolf Hotel. Leer je mede-Rotarians kennen!