© 2021 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Zomercarrousel 2018 bij . . .

Kop 18-19.png

AMSTERDAM-LANDSMEER 22 AUG.2018

Tekst: CvO /foto: MT & CvO

IMG_0741.jpgWe worden welkom geheten door voorzitter Richard Quakernaat op deze bijzondere historische plek, de krijtmolen d’ Admiraal. Rotarylid Roland van Veen, die in het historische huis bij de molen woont neem ons mee langs een stukje historie van deze molen. Harm-Ydo Hilberdink, al 27 jaar de molenaar hier, zal ons straks door de molen leiden.

1b48c478-a514-4bde-b3ac-a5862763fefc.jpgDe molen is gebouwd in 1792 in opdracht van een vrouw, Elizabeth Admiraal, die toen al de uitzonderlijke leeftijd van 90 jaar had bereikt. Ze was getrouwd met de eerder overleden burgemeester van Monnickendam en zeer vermogend. De molen was een zogenaamde krijtmolen. Krijt of kalksteen werd vermalen naast tufsteen. Daarna werden ze gemengd tot zogenaamd tras, dat gebruikt werd als metselspecie voor de onderste steenlagen. Tras vormt met water een harde waterdichte laag en werd veel gebruikt in de bouw in Amsterdam. Tufsteen werd aangevoerd uit de Eifel en kalksteen kwam uit de Champagnestreek. Per schip (gondel) werd de tras naar Amsterdam vervoerd.

IMG_0744.JPGDe latere eigenaar Melchers bouwde het bedrijf verder uit en mechaniseerde de productie zodat die minder wind afhankelijk werd. Na de invoering van de Portlandcement in de bouw was er geen behoefte meer aan tras. De molen raakt halverwege de vorige eeuw in verval en wordt dan als opslagplaats gebruikt. In 1964 wordt onder de bezielende leiding van de heer T. Groot de restauratie georganiseerd en later uitgevoerd. Op zaterdagmorgen 4 november 1967 kon de Burgemeester van Amsterdam dr. I. Samkalden d’Admiraal opnieuw in bedrijf stellen. Voor de financiering van de restauratie werden speldjes van de molen verkocht, toentertijd een gewild verzamelobject. De molen is nu maar gedeeltelijk in gebruik. Het is de enig overgebleven molen van de 30 die er vroeger ten noorden van het Y waren.

Na dit interessante verhaal worden we door molenaar Harm-Ydo door de molen geleid. De molen staat momenteel in de rouwstand, vanwege het overlijden van zijn vader. Harm-Ydo legt de nadruk op het sfeerelement van de molen en de bijbehorende gebouwen.

IMG_20180822_184428a.jpgDe twee enorme kantstenen van elk 3000 kg vormen het malende hart van de molen. Nadat het krijt fijn genoeg is wordt het gezeefd.

Voor het onderhoud is veel geld nodig. In 2011 werd de molenprijs gewonnen waarmee verder gerestaureerd en aangebouwd kon worden.

Na deze rondgang door de molen worden we door Richard uitgenodigd voor het uitstekende buffet met een drankje. Carola de Ruyter (rc Weidevenne) informeert ons nogmaals over de kerstpakkettenactie “Een kerstpakket voor een kerstpakket”. Door verkoop van een “Beemster” kerstpakket aan bedrijven en organisatie financieren we onze eigen kerstpakketten. Het doel is 500 pakketten.

IMG_0757.JPGMede door het mooie weer wordt het buffet buiten naast de molen in de sfeervolle tuin genuttigd.

De loterij ten bate van een nieuwe houten vloer in de maalderij bracht 380 euro op, een mooi resultaat.

Daarna sluit Richard onze bijeenkomst af en zien wij terug op een mooie carrouselbijeenkomst. Hulde aan RC Amsterdam-Landsmeer daarvoor.