© 2021 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

MOSSELTOCHT 2014

Verslag van de Mosseltocht op woensdag 3 september 2014 met deelnemers vanuit de Rotaryclubs in Waterland. Start en finish vanuit de haven van Volendam.

TEXT HANS de WEERD & FOTO JAAP BOS & JOOP KöHNE

De Mosseltocht kent een lange traditie bij de Waterlandse clubs en ook deze keer vertrokken in totaal zeven zeilboten/schepen. Elk schip beschikte over een eigen bemanning waarvan de ervaring overigens nogal varieerde. Daarnaast waren de deelnemende schepen elk van een ander type.

Dat verschil in typen wordt opgevangen via een door de organisatie aan elk schip toegekende rating. Die moet de voor- en nadelen van de behaalde resultaten rechtzetten.

Uiteraard zijn de weersomstandigheden ook een voorname factor. Die waren dit keer absoluut top, met veel zon en een bijna windkracht 5.

Om 15.00 uur werd vanaf startschip Nautilus, even buiten de haven, de wedstrijd vrijgegeven en werd op elk schip alles in het werk gesteld om een zo optimaal resultaat te behalen.

Zie de dia-impressie, voor herhaling refresh

Mosseltocht 2014.gif

Rond de klok van 17.15 uur waren alle schepen weer binnen en werd er zo her en daar een gezellige after sail gevierd alvorens te beginnen aan de eveneens traditionele mosselmaaltijd in Hotel Spaander.

IMG_0138.JPG

Die maaltijd werd om 19.00 uur geopend door vz. Peter Ophoff die een korte terugblik gaf op een geslaagde middag. Hierna was er eerst vooral aandacht voor de geserveerde mosselen die in ruime mate werden opgediend en van uitstekende kwaliteit bleken.

IMG_0157.JPGOmstreeks 19.45 uur nam Peter opnieuw het woord om Henri Willig in staat te stellen een 3 minuten praatje te houden. Henri wees nog eens op het geweldige nazomeravondconcert dat zaterdagavond 27 september in Monnickendam zal plaatsvinden.

Er zijn flyers en posters en iedereen heeft een mail ontvangen waarmee het heel simpel is relaties op het evenement te attenderen. Er moeten tenslotte 500 kaarten verkocht worden voor het goede doel.

IMG_0160.JPGHierna kreeg Peter het woord terug om dat onmiddellijk door te geven aan Rokus Groot, met Joop van Overbeek de belangrijkste organisator van de mosseltocht.

Rokus bedankte de schippers en hun bemanningen en had een bijzonder woord van dank voor Rinus Oostermans van startschip Nautilus. Verder was er speciale dank voor Siem Paardekoper en Klaas Jan Kroon.

Hierna kreeg elke schipper de gelegenheid zijn relaas van de wedstrijd te geven.

IMG_0165.JPGHans Spekken beet het spits af als woordvoerder van de Kalimero, de boot van Rokus Groot. Dit schip gold bij de start nog als favoriet en men dacht dat een start achterin het veld , gelet op de aanwezige kwaliteit, gemakkelijk was in te lopen. Een jichtaanval van Rokus maakte de zaak echter nogal hopeloos. Tel daarbij op dat het circuit feitelijk te kort is om welke achterstand dan ook in te lopen en de verwachte bescheiden eindklassering van de Kalimero was wel verklaard.

IMG_0170.JPGBart Ophoff van De Dool wees er op dat hij al 10 jaar meedoet en dat het daarom nogal verbazingwekkend was dat zij, bij zoveel getoonde inzet, zo laat gevraagd werden. Desondanks hadden zij zich op eigen initiatief alvast tot in de puntjes voorbereid. De race liep dan ook gesmeerd en er kon volgens Bart geen twijfel over bestaan dat zij de race gewonnen hadden.

IMG_0176.JPGJoop van Overbeek van de Stoute Lieve stond ook nog even stil bij de afgelopen 30 jaar en vroeg zich af waar de tijd blijft. Hij betreurde het dit jaar geen dames aan boord te hebben. Uiteraard wilde hij daarmee zijn voortreffelijke bemanning absoluut niet te kort doen.

Joop wees er nog eens op dat de verschillende ratings in goed overleg tot stand zijn gekomen, elke manipulatie van de uitslag is dan ook volstrekt uit de lucht gegrepen.

IMG_0177.JPGDe winnaar van vorig jaar, Klaas Jan Kroon, schipper van de Inspirit, had deze keer enorm genoten. Zijn bemanning, met de jongste en de oudste deelnemer, omschreef hij als subliem. Zij zorgden bovendien voor leuke gesprekken aan boord. Misschien was het wel jammer dat zij zo snel waren, de echte concurrentie ontbrak in zijn ogen. Klaas Jan ging er evenals Bart vanuit dat zijn boot als winnaar uit de strijd gekomen was.

IMG_0184.JPGSiem Paardekoper van het Rasspaard ging er ook al vanuit de beste te zijn geweest. Hij protesteerde daarbij wel tegen het feit dat hij verschillende schepen had waargenomen die boeien miste. Dit protest bleek uiteindelijk vergeefs.

Rokus stelde hem mogelijk enigszins gerust door te zeggen dat zijn opmerkingen “zullen worden meegenomen”.

De twee laatste woordvoerders, Hans Ruck van de Ackee 3 en Piet van Mourik van de Sixty Eight, zijn beiden schippers op een boot met open kajuit. Schepen waarop zeilen dus nog echt zeilen is.

IMG_0191.JPGHans Ruck had het moeten doen met een bemanning met wel heel weinig zeilervaring. Desondanks was er eendrachtig samengewerkt. Op een schip als de Ackee 3 zorgt het water dat zo nu en dan de kajuit binnenstroomt voor wat nattigheid, maar het ultieme zeilgevoel van een dergelijke boot weegt ruimschoots tegen dit nadeel op. Bovendien was de Ackee 3 de Sixty Eight voorgebleven, op zich zeker een prestatie, waarvoor Hans zijn bemanning dan ook bedankte. Daarna bedankte hij de organisatie, vooral ook voor de heldere instructies.

IMG_0198.JPGPiet van Mourik uitte in zijn betoog wat lichte twijfel over de toegepaste rating, hij weet van zichzelf dat hij normaal gesproken altijd wint.

Misschien was daarbij wel zo dat, dankzij de enorme zorgzaamheid van Monica, vooral uitgedrukt in heerlijke hapjes en Prosecco, de concentratie soms wat minder was.

Maar al met al was het één van de allermooiste tochten. Volgend jaar hoopt hij, liefst met dezelfde bemanning, opnieuw een gooi naar de eerste plaats te doen.

Hierna maakte Rokus de werkelijke uitslag bekend.

Die was als volgt:

no. 7 Sixty Eight

no. 6 De Ackee 3

no. 5 Kalimero

no. 4 Rasspaard

no.3 De Stoute Lieve

no.2 De Dool

no.1 Inspirit

Voor de eerste prijswinnaar was er de (grote) wisselbeker. De winnaars van de 2e en 3e prijs ontvingen een beker van iets meer bescheiden formaat.

IMG_0206.JPG

IMG_0208.JPG

IMG_0207.JPG

Om 20.25 uur bedankt Peter Ophoff, Rokus Groot en Joop van Overbeek voor de organisatie. Hij zei te hopen dat dit evenement nog vele jaren zal plaatsvinden. Hierna sloot hij de bijeenkomst af en wenste iedereen wel thuis.