© 2021 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Mysterie opgelost

Verslag clubavond, 14 oktober 2014

TEXT: HANS AUPERS & FOTO JAAP BOS

IMG_1527.JPGDe invulling van deze avond bleef een mysterie tot nu toe, aldus voorzitter Hans de Boer. Het geprojecteerde beginbeeld onthult: Polio De Wereld Uit door Jan Lucas Ket. Speciaal welkom aan onze gasten Gezinus Meijer van de rc. Purmerend-Waterland en Elizabeth Lamberti van het TRF regiokantoor Europa en Afrika in het Zwitserse Zürich.

Er is veel belangstelling voor het bedrijfsbezoek bij Kees Erkamp over 2 weken.

IMG_1477.JPGPiet Rietveld heeft het bezoek aan de OBA in Amsterdam op 4 november rond. Met partners van 17.00 tot 20.00 uur, rondleiding o.m. over de architectuur en eten. Melden in het restaurant, bovenin de bibliotheek, Oosterdokskade 143. Kom met het openbaar vervoer!

IMG_1483.JPGKees Oudewortel behandelt zijn music in him. Hij hield zich in zijn jeugd bezig met 4 muziekinstrumenten en hij komt met een potpourri: het gemengd koor waar hij Hanny ontmoette, muziek waarvan je hard gaat rijden, muziek die je gewoon keihard moet zetten, met de politiemannen en –vrouwen naar Dire Straits in Frankfurt, kippenvel. Frank Sinatra met New York, New York bij de marathon. Muziek maakt hem vrolijk, zegt Kees.

IMG_1484.JPGMaarten Tieman viel, recent ingelijfd bij een drukkerij die 75 jaar bestaat, met de neus in de boter. Afgelopen weekend een uitje naar een kasteel in de Ardennen waar hij zich met een moord mocht bezighouden. Hartstikke leuk met de nieuwe collega’s.

IMG_1496.JPGJoop Köhne was een weekje naar Sardinië. Het is daar droog en ruig. Loes had nooit zo hoog gevlogen!

Gezinus Meijer krijgt het woord. Gezinus, was 25 jaar geleden gouverneur en is vooral bekend van zijn speldjeswinkeltje in de wandelgangen van tal van Rotarybijeenkomsten. Naar verluid verdient hij daar zoveel mee, dat hij daar Paul Harrisonderscheidingen van kan financieren, ook voor niet-rotarians. Weinigen weten dat dit kan… Gezinus stelt dat van de First Lady van de gouverneur, vooral als zij zelf een drukke job heeft, veel wordt gevergd.

IMG_1507.JPGVandaar: ‘the floor is yours’ voor Elizabeth Lamberti , die bij TRF in Zwitserland werkt, na een baan bij Rotary International in Evanston. De Amerikaanse roemt onze club, die continu voorbeeldig afdraagt aan The Rotary Foundation en Matching Grants inschakelt om projecten te realiseren. We applaudiseren, erg Amerikaans, veelvoudig voor ons zelf! Ze geeft aan hoe belangrijk samenwerking is, ook van partners onderling, en ze vertelt geëmotioneerd dat ze erg uitziet naar de komende Kerst die ze gaat vieren in de VS, als haar ouders 50 jaar getrouwd zijn, dus goed samenwerken.

Het blijkt een bruggetje naar Milou Ket, inmiddels sneaky aangeschoven aan de bestuurstafel, die haar Jan Lucas voluit steunde tijdens zijn gouverneursjaar.

Milou PHF.gif

Van groot belang voor het welslagen van die missie. Elizabeth benoemt Milou tot Paul Harris Fellow, compleet met lint met grote medaille, draagspeld en oorkonde. Waarlijk een feestelijke gebeurtenis in onze club! Om extra luister bij te zetten was Paul Harris-clubgenoten verzocht voor deze gelegenheid hun speld te dragen en dat is goed te zien.

IMG_1520.JPGJan Lucas over de actie ‘End Polio Now’. Hij begint met zijn dank en felicitaties aan Milou en dank aan Gezinus en vertelt over het eerste prikje voor zijn kleinzoon Lucas met daarin een beetje poliovaccin. Lucas gaat volgende maand in Pakistan wonen. ( De wereld is grotendeels poliovrij, zelfs in India, maar in landen als Pakistan, Nigeria, Afganistan en nog een paar vlekjes op de wereldbol bestaat het nog. Polio, kinderverlamming verwoest levens definitief. Het virus is gemakkelijk te traceren in rioolwater. 1,3 Miljard dollar doneerde Rotary. Samen met partners als de Bill en Linda Gates Foundation, die verdrievoudigt, moet het laatste restje polio de wereld uit. Polio is geen islamprobleem; zo’n 30 fatwa’s zijn uitgesproken vóór vaccinatie. Schokkend en dichtbij is de mededeling dat het in Bloemendaal en Bergen niet snor zit met de poliovaccinatie, vanwege ouders die daar bezwaar tegen hebben. Bijna aan het eind van de presentatie verschijnt het waddeneiland Borkum in de mysterieuze gedaante van een tropisch atol op het scherm en het kost de grootste moeite dat eiland weer weg te krijgen. Zou Henk V. dat vanuit China doen? Knap hoor. Jan Lucas verkoopt tulpenbollen voor € 15,-, die je in de tuin kunt zetten en waarmee je € 6,50 bijdraagt aan Polio de Wereld Uit. Een fleurig einde van een gloedvol verhaal. http://vimeo.com/87795803

De voorzitter besluit de bijeenkomst.