© 2021 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Rotaryclub Pumerend on tour

Weekbericht 19

Rotary club Purmerend on Tour 4 November 2014.

Verslag Bezoek aan de OBA (Openbare Bibliotheek Amsterdam).

Tekst: René Haagedoorn./ Foto; Jaap Bos

In het kader van Vocational Service heeft de club een bezoek gebracht aan de OBA. Het programma bestond uit het bezichtigen van het Theater Het Geheim van Amsterdam, een rondleiding door de OBA een film over het ontstaan van de OBA en een architectonische rondtour van het Oosterdok- en Westerdok, verzorgd door de Gebouwengids. Na ontvangst van de leden met een drankje hebben we het diner genoten in het in de OBA gevestigde restaurant La Place.

De film over het ontstaan van de OBA uit 2008 geeft een indruk over het ontstaan van het idee en de bouw van de OBA. De bibliotheek, oorspronkelijk gevestigd aan de Keizersgracht en daarna aan de Prinsengracht zocht een grotere huisvesting. De locatie op het Oosterdokseiland kwam vrij doordat het Postbedrijf verdween. De eerste paal van de nieuwbouw werd in september 2004 geslagen en op 7 juli 2007 werd het gebouw feestelijk geopend. De kosten van de nieuwbouw bedroegen ca. 75 miljoen.

Architect Jo Coenen heeft een gebouw ontworpen met een functionele indeling en markante ligging op het Oosterdokseiland. Een gebouw dat vooral duurzaam moest zijn en een ontmoetingsplek voor bezoekers en culturele uitingen. In het gebouw zijn naast de bibliotheek diverse afdelingen gerealiseerd zoals jeugd, kunst en muziek, multimedia en ruimtes voor studenten. Ook is de Reve-collectie hier terug te vinden. De OBA is toegankelijk via liften en roltrappen. De OBA trekt ca. 1,8 miljoen bezoekers per jaar.

Na het diner deden we een rondje Oosterdok en kregen we een uitleg over het historisch ontstaan van het huidige Oosterdokseiland. Er zijn 2 dokken, oorspronkelijk bedoeld om schepen te beschermen die de haven van Amsterdam aandeden en verzanding van het IJ tegen te gaan. We zien de aanleg van de IJtunnel. Het PTT postbedrijf, het Marineterrein, het Scheepvaartmuseum en andere gebouwen die zich op en rondom het eiland verzamelden. Door economische ontwikkelingen komt het terrein vrij en zien projectontwikkelaars kans het Oosterdokseiland van gebouwen te voorzien. Gebouwen met een tussenruimte van 8 meter worden gebouwd, waaronder de OBA. Al met al een indrukwekkend beeld van deze historie.

OBA.gif

Na afloop hebben we een rondleiding door het gebouw van de OBA waarbij uitleg wordt gegeven over de diverse afdelingen op diverse verdiepingen en nader wordt ingegaan op de overwegingen van de architect voor de manier van bouwen. De openheid en de verlichting binnen het gebouw om maar iets te noemen.

Voldaan en voldoende geïnformeerd wordt de bijeenkomst afgesloten en keert een ieder huiswaarts.