© 2021 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Wintercarrousel 2015

Wintercarrousel bij rotaryclub Purmerend-Weidevenne op dinsdag 20 januari 2015.

Tekst: MAARTEN TIEMAN / Foto: JAAP BOS

Welkom

IMG_4768.JPGDe club die helemaal niet in Weidevenne vertoeft maar in het Burggolf Hotel in de Purmer, had het prima voor elkaar op de eerste gezamenlijke bijeenkomst in dit koude jaargetijde. Hun oproepen zijn clubbreed opgepakt en met liefst 150 aanwezigen van 5 Waterlandse clubs kan gesproken worden van een groot succes. Voorafgaand aan het buffet was het (de altijd charmante) voorzitter Carola de Ruijter die ons met weinig woorden welkom heette en ons verblijdde met de mededeling dat er geen loterij zou zijn (!). Mooie intro.

Pieter Struijk

IMG_4782.JPGIMG_4777.JPGPieter Struijk treffend gekleed in het kostuum van een dorpsomroeper inclusief hoge hoed uit het tijdperk van Dickens, vroeg daarna 'luidbels' de aandacht met het annonceren van het 1e lustrumfeest van rc Weidevenne op 7 maart in het Stamhuis, nabij de Purmaryn. Komt allen! Kees van Wezel en assistente kondigden vervolgens het kofferspel aan, te houden op die feestavond en waarbij bijzondere prijzen (of niet) te winnen zijn.

Rotary Foundation

IMG_4772.JPGUiteraard was districtsgouverneur Willem van der Mark present op deze bijzondere bijeenkomst en hij mocht aan Jean Marc ter Riet van Polderland een vaantje overhandigen vanwege hun hoogste bijdrage in district 1580 per lid in het clubjaar 2013-2014 aan de Rotary Foundation (TRF). Nooit geweten daar (ook al) insignes voor worden uitgereikt.

Naar de grote zaal

IMG_4790.JPGNog voordat wij ons 2e bordje plus glaasje volledig geconsumeerd hadden werden wij vriendelijk naar de grote zaal gedirigeerd waar Peter Ophoff, sinds 7 jaar rotarian en momenteel voorzitter van rc Purmerend-Waterland (voorheen in Spaander maar sinds kort in de Middenbeemster residerend) ons durft te vertellen dat wij allemaal soms de weg kwijt zijn met veel te veel stoffige communicatie. Het is te vaak te moeilijk en daardoor verliezen wij onze doelen uit het oog: hen helpen die onze hulp zo hard nodig hebben.

Time for Ton Planken nu:

Met met een spiegel op de achtergrond en een snelle PP-presentatie wist hij anderhalf uur lang de aandacht van het gezelschap probleemloos vast te houden.

IMG_4796 - kopie.JPG

Een vlotte prater in een blauwgeruit kostuum en bijpassende Mascolori patta's. Zijn presentatie bestrijkt het brede veld van taal(-gebruik), communicatie, (stop-)woorden, schrijven, lezen, luisteren en spreken. In praatpalen, in een praathuis. Maar luisteren wordt ons niet makkelijk gemaakt: een telefoon heeft 8 luistergaatjes en 40 spreekgaatjes. Daar heb je 't al, daar komt het door.

collage3.jpgDe creativiteit in taal en gerelateerde ideeën zijn legio en de voorbeelden gieren in sneltreinvaart uit de beamer. Verkopers opgelet: je verkoopt geen product maar een voorstelling. Hoeveel chagrijn komt je tegen in of op je werk of in de horeca, maar ook in winkels kijkt het personeel je vaak vragend aan wat je eigenlijk komt doen. Wegwezen daar.

Zoveel herkenning en vele kwinkslagen, met grote vaart en een dosis humor gebracht door Ton Planken. 

Het was - nee is - een schot in de roos en de verkoop van Planken's boek na afloop, bracht - nee brengt - een prachtig bedrag op voor het muziekproject van de gastclub!

Goed gedaan!

Zie ook het verslag van Weidevenne