© 2021 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

ROTARY STEUNT VLUCHTELINGEN OP LESBOS

ROTARY STEUNT VLUCHTELINGEN OP LESBOS

Public Relations / Hans Aupers

In Griekenland zitten inmiddels zo'n 56.000 mensen vast, te wachten op een oplossing voor hun toekomst. De vluchtelingenkampen zijn vooral leegstaande industriële gebouwen waar tenten in gezet zijn. Sanitair is er amper en de zorg is enorm slecht en veel te weinig. Militairen bewaken de kampen en zorgteams of scholing zijn er niet. Vrijwilligers mogen vaak niet naar binnen. Erin Bouwen van de Stichting WeDo in Zuiderwoude is diverse malen op het Griekse vaste land en op Lesbos geweest.

We kopen eten en spullen

‘Toch is het ons gelukt in diverse kampen mensen te ondersteunen’, vertelt Erin. “We kopen eten voor ze, brengen mensen naar artsen, nemen kinderen mee naar opticiens en oogartsen, kopen hengels voor de mannen zodat ze zelf kunnen vissen, laptops voor gezinnen zodat ze scholing zelf kunnen opstarten. Verder drinken we thee en luisteren naar verhalen, spelen met de kinderen, regelen een advocaat als dat kan en bieden morele steun voor al deze mensen, die niets anders kunnen doen dat wachten’.

Brand in kamp Moria

IMG_4120.JPGOp 19 september brak in het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos brand uit. Duizenden bewoners van het kamp sloegen op de vlucht. Door een krachtige wind werd het vuur verder aangewakkerd. ‘De brand in kamp Moria op Lesbos was vreselijk’, zegt Erin. ‘Wij kennen de plek goed en kunnen ons voorstellen hoe groot de angst is. Inmiddels hebben wij contact gehad met mensen van Doctors of the World die in het kamp zijn. We hebben ze schoenen, sokken en ondergoed gestuurd, omdat daar een enorm tekort aan is. Uit ervaring weten we dat spullen sturen alleen zin heeft wanneer je precies weet naar wie. Onze hulpgoederen gaan niet naar een opslag maar gaan direct van onze Griekse groothandel naar de artsen.

Blij met geld

Daarom komt het heel goed uit dat Rotaryclub Purmerend, waar Erin in mei vertelde over haar werk op Lesbos, geld ophaalde bij een project en dat bestemde voor kamp Moria op Lesbos. Dat geld komt uitstekend van pas want daar is dus gebrek aan alles. Goed voorbeeld doet goed volgen, dus iedereen kan een bedrag overmaken naar rekeningnummer NL41INB0688292852 tnv F. Ten Hove voor WeDo.

Rotary Purmerend_We Do_02102016_1 - versie 2.jpg

Afgelopen zondag 2 oktober stond de opening van het culturele seizoen in Zuiderwoude in het teken van vluchtelingen met muziek en verhalen, verzorgd door diverse gasten. Daarbij werd een cheque van 1000 euro door Rotary overhandigd aan WeDo. Erin Bouwen was er reuze blij mee.