© 2021 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Vocational

EEN LEUK UITJE NAAR ZWAAG VANDAAG! 3 MEI 2017

Tekst: MT / foto: LW & CvO

DSC02241.jpgIn Brasserie d’Oude Veiling nuttigen wij met 22 deelnemers een keuzemenu: de huisgemaakte hamburger, de kipsaté of de kleine vleesspies met 3 soorten vlees. Een glas wijn erbij en gezellige mensen om je heen, fellowship zoals het hoort te zijn.

Jan Lucas, hedenmiddag voorzien van een gereinigd gebit (robot?) zoals hij meldde, vertelt dat hij via de RAN in contact was gebracht met een stel uit Vancouver. Hij, oud militair en tijdens WOII gelegerd in Europa en NL wilde graag hier de oorlogsherdenking bijwonen. Dat leek lastig tot hij vandaag een telefoontje ontving dat de Canadeesjes (onaangekondigd) in den lande waren gearriveerd en er ad-hoc geprogrammeerd diende te worden. Jan Lucas, altijd oplossingsgericht, heeft ze een dag “historisch vermaakt” en zal zorgen dat zij op 4 en 5 mei bij de herdenking en viering in Purmerend aanwezig kunnen zijn.

foto_original.jpgEen paar minuten verderop bevindt zich het bedrijfspand van Rolan Robotics waar wij deze avond een soort van intro beleven, ten behoeve van de Tafeltjes van Zes volgende week. Eigenaar Hans Stam verwelkomt ons met zijn verhaal achter het bedrijf. Ontstaan uit het vroegere Morelisse, een voor onze Edammers zeer bekende bedrijfsnaam.

Hans zit al 32 jaar in de robottechniek en begon zijn carrière in de lastechniek bij Morelisse, dat naar Hoorn verhuisde, daar overging in Morotech en via een managementbuy-out in zijn handen kwam. Echter hij was een techneut en van administratie, commercie etc, had hij geen kaas gegeten. Toch lukte het met de juiste mensen om zich heen om in 2002 Rolan Robotics te starten en beleeft zodoende dit jaar zijn 3e lustrum.

Rolan vervaardigt (elektrisch aangedreven) industriële robots, waarbij gedacht wordt vanuit het probleem. Zo worden oplossingen bedacht voor vele vormen van robotisering in de food-, non-food- en agrarische sector: lasrobots uiteraard maar ook bijvoorbeeld verpakkingslijnen of (in ontwikkeling) een machine die ziekenhuisbedden ontdoet van 98% van de bacteriën (nu handmatig slechts 60%). Verder produceert Rolan géén robots voor de medische sector, wel in de dienstverlening en zelfs woningbouw.

DSC02278.jpgCustom-made solutions, dat is waar men zich mee bezighoudt: engineering, bedenken, onderdelen elders (maar wel regionaal) laten fabriceren en vervolgens de assemblage in eigen huis.

Door middel van animatiefilmpjes en 3-D simulatietechniek worden ons enkele van die oplossingen getoond.

DSC02281.jpgRolan Robotics heeft meer (mensen-!) handjes nodig en is op zoek naar “slimme gasten” in een vak met toekomst. Op 10 juni aanstaande is er een Open Dag en dan zullen er ongetwijfeld wel robots in werking te aanschouwen zijn.

Het was een interessant bedrijfsbezoek, voor ons neergezet door Vocational Cynthia. En het onderwerp krijgt een vervolg tijdens de fireside-bijeenkomsten.

Zie het fotoalbum voor de alle foto's met dank aan Luzette en Cor

Klik: Hier