© 2021 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Bestuursleden gaan en komen...

Bestuursleden gaan en komen...

Door: Kees van Wezel | 28/06/2013

Het is een gebruik binnen Rotary dat het voorzitterschap ieder jaar door een ander clublid wordt vervuld. Op 28 juni 2013 nam Kees van Wezel tijdens een feestelijke barbecue de voorzittershamer en bijbehorende ambtsketting over van Marije Dekker. Ter gelegenheid van zijn aantreden voor het clubjaar 2013-2014 stak hij onderstaande speech af.

 

Beste Rotarians,

Een jonge club, ondernemende mensen, veel onderlinge vriendschappen, gezelligheid en saamhorigheid. Zo ervaar ik onze club al vanaf het begin.

Het is mooi om te zien om vanaf het begin lid te zijn van zo’n bijzondere club. En nu, na Marco, Sjaak en Marije jullie voorzitter te mogen zijn. Een hele eer.

Afgelopen jaar heb ik, als inkomend voorzitter al mogen proeven van het voorzitterschap. Aan de zijde van Marije Dekker.

Werken met Marije Dekker was een feestje. Ik heb veel ervaring opgedaan, veel zaken van Rotary geleerd die ik nog niet wist en vooral gemerkt dat samenwerken belangrijk is als voorzitter. We waren een team als bestuur.

Haar thema was “Samen Meer” en zo heb ik dat hele jaar ook ervaren.

Samen hebben we veel bereikt en meer gedaan. De basis voor “mijn” jaar als voorzitter is daarmee gelegd.

Ik denk dat ik mag uitspreken dat onze vriendschap het afgelopen jaar enorm is verstevigd. En ik hoop nog lang daarvan te genieten.

Marije bedankt voor je inzet, je eerlijkheid, objectiviteit, rechtlijnigheid en positieve instelling.
Ik denk dat wij terug mogen kijken op een succesvol jaar met een jonge, sterke voorzitter.

Het thema van Rotary International voor het club jaar 2013-2014 is:

Engage Rotary, Change Lives

Een vrij zwaar thema vind ik. Ik denk niet dat Rotary ons leven veranderd of dat van anderen. Ik denk wel dat we invloed daar op hebben als Rotarian.

Ik heb gekozen voor een eigen thema. Mijn thema voor 2013/2014 is

VERdiepen,

VERbinden,

VERhogen,

VERbreden.

Maar had ook verlengen, verlangen, verbazen, verrassen, verenigen, veranderen, verbond, verhelpen, verplaatsen, verbroederen…kunnen zijn.

Maar van deze vier woorden wil ik mijn doelen maken in mijn/ons jaar.

Dit jaar wil ik gebruiken om, nu de fundering er eenmaal ligt, wat meer buiten onze huidige kaders te treden en onze blik te verruimen.

Verdiepen
Elkaar beter leren kennen, meer tijd maken bij het aperitief, gezellige avonden met of zonder onze partners. Maar ook meer levensberichten en beroepspraatjes.

Nieuw is dat we fellowship borrels willen gaan organiseren, gewoon een gezellig samenzijn met een hapje en een drankje. En uiteraard de firesides en meer tijd voor een goed gesprek in onze reguliere avonden.

Verbinden
Meer connecties leggen met maatschappelijke problemen, maar ook met goede doelen en uiteraard connecties leggen met elkaar. Maar ook verbinden met nieuwe leden en leden onderling.

Ik wil proberen een aantal nieuwe leden tegelijkertijd uit te nodigen en lid te maken, op die manier zullen zij zich onderling ook met elkaar verbonden zijn.

Om meer te kunnen verbinden met andere Rotary clubs en onze zichtbaarheid verhogen in de pers en op social media. Ik heb een speciale functionaris benoemd om onze externe contacten met andere clubs te bevorderen en heb gevraagd of Marco Bijl die rol op zich wil nemen. Vanuit zijn verleden als voorzitter kent hij de wegen als geen ander.

Verhogen
Uiteraard het verhogen van onze aanwezigheid maar ook onze zichtbaarheid en professionaliteit.
Ik wil het aantal leden verhogen in het komende jaar. We zijn door omstandigheden wat leden verloren en denk dat de tijd rijp is voor wat nieuwe, enthousiaste leden.

Verbreden
Ik wil graag gezamenlijk verder kijken dan onze eigen club. Uiteraard wel met alle gezelligheid en saamhorigheid van onze eigen club maar ons toch verdiepen in de clubs in de regio en de
organisatie achter Rotary. Maar bijvoorbeeld ook met Rotaract of Innerwheel.
Wellicht is het moment daar om een zusterclub in het buitenland te vinden of een keer een uitwisseling met een andere club in het land te organiseren.

De vier woorden die ik als doel gesteld heb zijn nog niet met elkaar verbonden. Wat mij betreft is de gemeenschappelijke verbinding in deze woorden het woord VER; ik zou VER willen toepassen als onze onderlinge band, Voor Eén Rotary!

Samen zijn we sterk en kunnen we veel voor elkaar krijgen!

Dat hebben we in het verleden bewezen en dat gaan we ook in mijn jaar doen….

Het is een grote eer om voorzitter te mogen zijn van deze bijzondere club mensen en ik hoop een bijdrage te leveren aan de verdere versteviging van onze club en dat we ruimte maken voor nieuwe leden en op de stevige basis VERder kunnen bouwen!

Samen met de andere sterke bestuursleden, een perfecte oud voorzitter op de achtergrond en een hele enthousiaste inkomende voorzitter, Carola de Ruijter, een ondersteunende secretaris, Tamara Bierlee en de financiële rots in de branding, Johan Slot, moet dat zeker gaan lukken.

Ik hoop volgend jaar rond deze tijd te mogen zeggen dat ik geslaagd ben in mijn doelen en we als club ons verder verbonden hebben.

Ik heb er zin in!

Dank voor jullie vertrouwen.


Kees van Wezel
Voorzitter 2013-2014

ZIE OOK:
Fotoalbum: Bestuurswisseling 28/06/2013