Rotary waterwandeldag - 21 maart 2013

Waterdragende leerlingen halen ruim € 9.000,- binnen voor Nepal

NIJVERDAL – Daar gingen ze, de 144 leerlingen van de basisscholen de Marliaantjes, Prinses Margriet, Talentrijk en De Es. Aangemoedigd door de op volle geluidsterkte draaiende sirene van de brandweer, met ieder een blauwe rugzak met vier anderhalve literflessen met water op de rug. Een lange rij leerlingen met herkenbare, blauwe rugaccenten, vol enthousiasme op pad.

Vanaf negen uur donderdagmorgen verzamelden zich op het terrein van de brandweerkazerne aan de Kerkstraat de leerlingen. De rugzakken met de gevulde flessen water stonden hen al op te wachten. Ze hadden er zin in, de leerlingen. Nauwelijks bij het vak van hun school aangekomen knoopten ze de zakken al op hun rug. Geen wonder ook, wat de muziek die op dat moment de werf spoelde, nodigde uit tot bewegen.

Tjitze Tuinstra, voorzitter Watercommissie Rotary Rijssen, met de microfoon in de hand, begroette de leerlingen en hun begeleiders, heette hen welkom op de werf in het koude Nijverdal. Want koud was het, om het vriespunt. Het scheelde zeker twintig graden met het waterwandelen vorig jaar.

Maar warm werden de leerlingen wel: Miranda, sportinstructrice bij Health City, verzorgde de warming up. Daar zat tempo in en de leerlingen volgden haar moeiteloos.

Vervolgens zette Tjitze het wandellied in: ‘We wandelen voor water, ja daar doen we graag aan mee, want zo’n actie om te helpen vinden wij een goed idee!’ Het lied kende heel veel laalaaalaaaa: dat zong makkelijk.

De jarige Jaël werd toegezongen en daarna wees burgemeester Anneke Raven op het niet vanzelfsprekend aanwezig zijn van kraanwater. “Wij draaien de kraan open en dan is het normaal dat daar water uitkomt, maar er zijn landen waar dat niet zo is.” Ze prees de leerlingen om hun inzet en wenste hen succes. Rotary-voorzitter Marietje Voortman-Flim bedankt Raven en overhandigde haar fles, en dáár zat iets anders in dan water.

De brandweersirene gaf vervolgens het startsein tot de tocht en de leerlingen gingen vol goede moed op pad.

De gang zat er behoorlijk in. Halverwege was er een pauze en kregen de leerlingen een waterijsje uitgereikt. Op het parkeerterrein aan de Rossinistraat schalden de pepliedjes uit de luidspreker van de meerijdende auto. Leerlingen swingden mee, nog lang niet moe.

Even na elf uur liep de stoet de werf weer op. De leerlingen kregen een welverdiend pakje drinken met een versnapering. De tocht verliep zonder problemen. De EHBO-ers Annie Bonsink en Bart Hemmekamp waren tevreden. Er is niemand gestruikeld, er is geen pleister geplakt. Her en der verleenden ze wel mentale steun: “Een beetje peptalk, even aanmoedigen en het wandelde al een stuk beter…” Het heeft absoluut geholpen.

Het water werd in de bassins gegoten en de lege flessen gingen de aanhanger in: het statiegeld is voor het goede doel.

Tuinstra sprak de leerlingen toe: “Zes liter water sjouwen, niet niks, een beproeving, maar jullie hebben het fantastisch gedaan!” Applaus voor de watersjouwers dus!

Inkomend Rotary gouverneur Boersma bedankte de kinderen voor hun inzet: ‘Blij dat jullie meeleven met de kinderen in Nepal en geld ingezameld hebben om hen te ondersteunen.”

Al het ingezamelde geld bleek overigens nog niet geteld. Gert Tijhuis gaf nog vijf euro af, van oma Hanny en opa Jan, voor Nepal Dat bedrag kwam er nog bij.

Het totale bedrag komt daarmee op 9.005,- euro!! Een geweldig bedrag dat met gejuich ontvangen werd.