Beroepenvoorlichting - maart 2013

Rotary Club Rijssen

Parkgebouw Rijssen

Oosterhofweg 49

Verslag Beroepenvoorlichting maandag 28 januari 2013

Maandag 28 januari 2013 organiseert Rotary Rijssen in samenwerking met naburige Rotaryclubs de inmiddels traditionele beroepenvoorlichting. Dit jaar bezoeken ruim 800 leerlingen van het voortgezet onderwijs de voorlichtingsavond: een recordaantal.

Tegen zeven uur ’s avonds is de parkeerplaats achter het Parkgebouw al bijna vol. En dat ondanks de bekendmaking dat koningin Beatrix deze avond om zeven uur met een verklaring zou komen.

In het Parkgebouw is het nu vooral nog een komen van leerlingen en hun ouders. Enkele Rotarians, die zich ietwat verlaat hebben, haasten zich om hun voorlichtingstafeltje eerder te bereiken dan de leerlingen. Dat lukt wel: zij weten waar ze wezen moeten en de leerlingen weten dat nog niet. Die krijgen bij de garderobe een stencil met plattegrond uitgereikt. Zijn er nog vragen dan kunnen ze die stellen bij de strategisch opgestelde balie, van waar organisatoren Waldrik Udema en Gerard Beltman met veldheersblik het gewoel overzien.

Het Parkgebouw is van onder tot boven bezet met voorlichters. Niet alleen de zalen, het podium en de kamers, zelfs boven op de gang, onder de kapstok, is een voorlichter geplaatst.

Dat er bij defensie bezuinigd moest worden, is aan de belangstelling van leerlingen niet te merken: het podium staat doorlopend vol. De politievoorlichter heeft het handig aangepakt: hij geeft deze avond drie keer een informatieve lezing in een ‘eigen’ zaaltje, telkens voor tientallen belangstellenden tegelijk. In de gang zitten mensen rustig te wachten tot ze bij de volgende lezing naar binnen kunnen.

Ook beneden, in de kelder, zitten de voorlichters en daar is het vol, vol, vol. De warmte slaat je al meters voor het binnengaan van de zaal tegemoet. Daar meng ik me niet tussen. Nog even de trap op, boven kijken, en ook daar zijn genoeg leerlingen.

Massa’s vragen worden deze avond gesteld en beantwoord. Veel interesse van leerlingen, zeker ook van de meegekomen ouders, voor informatie over de beroepen, en voorlichters die het best plezierig vinden om over hun beroep te praten.

Kortom, opnieuw een geslaagde beroepenvoorlichtingsavond.

Gelukkig is er ook nog een minpuntje (er moet wat te verbeteren zijn): “Wat een chaos”, moppert een vader, die uit een berg naast de overvolle kapstok liggende jassen zijn jas probeert te traceren. Bezoekers die nu aankomen werpen een blik op de kapstokken en besluiten hun jas maar aan te houden.

Het loopt tegen achten en bezoekers stromen nog steeds toe.

De parkeerplaats is nu totaal vol en ook het weiland achter de parkeerplaats is behoorlijk bezet. Een automobilist die de ingang naar de parkeerwei als vrije parkeerplek aanziet, besluit bij nader inzien de wagen toch maar weer te starten en de wei in te rijden.

In het Parkgebouw is het het komende uur nog niet rustig.