Vrijdag 29 mei 2015, jubileumdag Rotary Rijssen 60 jaar, Parkgebouw Rijssen.

60 jaar Rotaryclub Rijssen, tijd voor een feestje, uiteraard in Rotary-stijl.

Macintosh HD:Users:DumontAdvies:Dropbox:Rotary:Veiling:PR:wetransfer-dc8822:IMG_4107.JPG

Opbouw

Vrijdagmorgen 9.00 uur. De opbouw begint. Tafels worden verschoven, schilderijen en Rotary-vlaggen worden opgehangen. En er zijn heel wat schilderijen die een plaats moeten krijgen en gehangen worden. ‘De Rozengaarde’ komt pontificaal op een schildersezel te staan, bij de ingang van de grote zaal. Een melkbus met een deksel-met-gleuf, voorzien van duidelijke gebruiksaanwijzing, staat pontificaal aan de ingang om de vrijwillige bijdrage te ontvangen. Een getekende hand laat munten en een biljet net boven de bus vallen: duidelijker kan niet.

Macintosh HD:Users:DumontAdvies:Dropbox:Rotary:Veiling:PR:wetransfer-dc8822:IMG_4065.JPGMacintosh HD:Users:DumontAdvies:Dropbox:Rotary:Veiling:PR:wetransfer-dc8822:IMG_4061.JPG

Macintosh HD:Users:DumontAdvies:Dropbox:Rotary:Veiling:PR:wetransfer-dc8822:IMG_4067.JPGMacintosh HD:Users:DumontAdvies:Dropbox:Rotary:Veiling:PR:wetransfer-dc8822:IMG_4066.JPG

Geslaagde filmmiddag…

Om 13.00 uur komen de cineast, Herman Rolleman, met de technicus de film proefdraaien. De film ‘Roondkiekn in Riessen’ duurt 52 minuten en kan gedraaid worden! Voorafgaand laten we, tijdns het plaatsnemen op de stoelen, nonstop beelden zien van Rotaplast. Even lijkt het erop dat de dvd niet gebruikt kan worden, maar na tien minuten aan knopjes draaien, vlak voordat de deuren van de zaal opengaan, staan de beelden toch op het grote scherm.

Macintosh HD:Users:DumontAdvies:Dropbox:Rotary:Veiling:PR:wetransfer-dc8822:IMG_4074.JPGMacintosh HD:Users:DumontAdvies:Dropbox:Rotary:Veiling:PR:wetransfer-dc8822:IMG_4070.JPG

In de filmzaal kunnen 90 mensen. Er is zoveel belangstelling dat de film twee keer gedraaid wordt voor een volle zaal en dat menigeen een ‘sorry, we zitten vol’ te horen kreeg. De inloop voor de eerste film is om half drie, maar om kwart over twee zijn de eerste gegadigden er al. De mensen die zich aangemeld hebben worden welkom geheten; mensen die niet op de lijst staan mochten wachten voor de 2e run en krijgen wel koffie met cake. De tweede voorstelling start om half vijf; vanaf vier uur is er inloop, als de bezoekers van de eerste voorstelling ‘uitlopen’.

Macintosh HD:Users:DumontAdvies:Dropbox:Rotary:Veiling:PR:wetransfer-dc8822:IMG_4076.JPG

Tot zes uur blijft het uitermate gezellig, het wordt een soort reünie, ook al doordat oud-Rijssenaren uit omliggende plaatsen zich hebben aangemeld. In de foyer, in het café en in de serre zitten ouderen bij te praten. De mensen genoten van de film, maar ook van in het Parkgebouw zitten met een kop koffie en na de film een drankje.

Voorafgaand aan de film is uitgelegd dat er een melkbus staat, maar dat de bijdrage echt vrijwillig is. Na afloop blijkt ruim 580,- euro in de bus te zitten!!!

en een geslaagde veiling

Om 19.00 uur begint de inloop voor de veiling. Niet lang daarna meldt Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik zich, evenals de wethouders Ben Beens (met vrouw en dochter) en Bert Tijhof. Wethouder Harry Scholten van de Hof van Twente moest zich helaas onverhoopt afmelden.

Voor de muziek vooraf, in de pauze en achteraf, wordt gezorgd door Leen Hoogenboom van Muziekschool Hof van Twente.

Onze spreekstalmeester, Onno Mulder, heet iedereen welkom, zoals Annie Schreijer-Pierik, die volgens hem ‘als een vlag boven de veiling hangt’. En zo is het maar net. Vervolgens geeft Ed van der Veen als voorzitter aan dat Rotary Rijssen een feestje heeft, dat je dat onder elkaar kunt houden in besloten kring, maar dat een feestje met familie en vrienden stukken leuker is, en vertelt over het doel: Rotaplast.

Macintosh HD:Users:DumontAdvies:Dropbox:Rotary:Veiling:PR:wetransfer-dc8822:IMG_4079.JPG

Van Rotaplast Nederland is voorzitter Agnes van Heezik-Wolfkamp aanwezig, en Sibrand Schepel, bestuurslid en arts en net terug van een missie in Peru. Hij krijgt het woord, terwijl ondertussen beelden uit Peru te zien zijn. Schepel vertelt dat er in de twee weken dat het team in Peru was, tussen de 100 en 120 patiënten geholpen zijn.

Macintosh HD:Users:DumontAdvies:Dropbox:Rotary:Veiling:PR:wetransfer-dc8822:IMG_4084.JPGMacintosh HD:Users:DumontAdvies:Dropbox:Rotary:Veiling:PR:wetransfer-dc8822:IMG_4081.JPG

Schreijer-Pierik veilt de eerste kavel, het schilderij van de Rozengaarde uit 1942. Een medewerker van Christie’s Veilinghuis, gestoken in stofjas en met witte handschoenen aan, toont dit eerste kavelstuk. De Hengeveldse doet het weer voortreffelijk: ze kent zowel christendemocraten, liberalen als socialisten uit de zaal bij naam. Vlot en vaardig laat ze de prijs opdrijven en wordt het schilderij voor € 1000 mee genomen naar het Tusveld.

Macintosh HD:Users:DumontAdvies:Dropbox:Rotary:Veiling:PR:wetransfer-dc8822:IMG_4102.JPGMacintosh HD:Users:DumontAdvies:Dropbox:Rotary:Veiling:PR:wetransfer-dc8822:IMG_4080.JPG

Dan neemt Laurens ten Vergert van Twents Veilinghuis het over. Hij houdt de vaart erin, en dat mag ook wel, want er zijn ruim zeventig kavels te gaan. Schilderijen blijken niet erg goed in de verkoop te liggen. Ten Vergert probeert: ‘Behang is ook duur…’ en zo wisselen toch nog schilderijen van eigenaar. Andere kavels gaan sneller weg, dinerbonnen vliegen weg en om sommige kavels ontstaat een ‘wie-doet-het-hoogste-bod’ strijd, zoals om een optreden van Belle Epoque. En er zijn mensen die zo gehecht zijn aan hun ingebrachte kavel, dat ze die gewoon zelf terug kopen. Dan is de uiteindelijke ook het laatste kavel geveild en tellen we de inkomsten bij elkaar op.

Macintosh HD:Users:DumontAdvies:Dropbox:Rotary:Veiling:PR:wetransfer-dc8822:IMG_4093.JPGMacintosh HD:Users:DumontAdvies:Dropbox:Rotary:Veiling:PR:wetransfer-dc8822:IMG_4094.JPG

Opbrengst

En de opbrengst moet geteld. Henk van A. heeft de cheque al klaar, alleen het bedrag moet nog ingevuld. Ed mag de cheque openvouwen: 8.500,- euro! De twee bestuursleden van Rotaplast Nederland zijn er uitermate blij mee.

Macintosh HD:Users:DumontAdvies:Dropbox:Rotary:Veiling:PR:wetransfer-dc8822:IMG_4106.JPGMacintosh HD:Users:DumontAdvies:Dropbox:Rotary:Veiling:PR:wetransfer-dc8822:IMG_4107.JPG

Op de Twitterline van Rotary Rijssen