Verslag Rotary café 13-12-2016

13 december 2016.

Rotary Café met architect Jurrian Knijtijzer, locatie Herberg De Kemper.

Jurrian is een jonge veelbesproken architect en ontwerper van Finch Building, een aanpasbaar, stapelbaar product van massief hout.

De modules hebben dezelfde afmeting, 3.90 mtr bij 2.80 mtr hoog, zijn stapelbaar en op wens van de klant op velerlei wijze toepasbaar. De wand dikte is 14 cm en modules worden met schroeven verbonden, dus later verplaatsbaar en ook als grondstof weer te gebruiken. Ook duurzaam zijn zonnepanelen en door het opwekken van eigen energie is er geen gasaansluiting meer nodig. De modules voldoen aan alle eisen van het bouwbesluit, ook voor geluidshinder. Het interieur is in de houten module goed te plaatsen en te veranderen, al naar gelang de wensen. De modules zijn zo sterk dat er 6/7 etages van gebouwd kunnen worden.

We zien een hotel in A’dam gebouwd van modules, een recreatie woning in de duinen en starterswoningen. Het is hoogwaardige huisvesting, flexibel te bouwen en aan te passen aan de plaats. Met een team van 9 personen wordt er met veel partijen samengewerkt, bv De Groot te Vroomshoop.

Het vurenhout komt uit Zuid Duitsland en Oostenrijk, wordt verduurzaamd en daarna worden de modules in Nederland gebouwd. In Leiden en Bergen op Zoom worden de eerste modules geplaatst en met meerdere partijen is men in overleg. In bv de Filippijnen zijn de huizen van een slechte kwaliteit, geen delta plan, overstromingen en grondverzakkingen. Er is nu een idee om een platform met huizen te bouwen dat met de waterhoogte mee beweegt. Er worden testen gedaan met drijvers om de woningen op de plaats te houden, daarvoor wordt er met een universiteit samengewerkt en probeert men financiën te vinden.

Na deze zeer interessante inleiding dankt de voorzitter Jurrian, wenst hem veel succes toe en nodigt de aanwezigen uit voor een borrel in het Rotary Café.