Muziekcarrousel draait volop

In februari wordt weer een serie van zes muzieklessen aangeboden

GOOR - Ze zitten er helemaal klaar voor, de negentien leerlingen van basisschool De Wiekslag in Goor. Gitaren in de aanslag, de ogen gericht op docent Ferry Limaheluw, die samen met Mark van Wijck deze groep begeleidt.

De eerste akkoorden worden aangeslagen. De gitaardocent geeft al spelend instructies: “Nu ga je met je ringvinger van de zesde snaar naar de vierdr snaar”, “en stop, nu ontspannen.” De muziek stopt en wapperende handen laten zien dat de jeugd het woord ‘ontspannen’ gehoord en begrepen heeft.

Het is voor de leerlingen van De Wiekslag de een na laatste les van de Instrumentencarrousel. Vanaf september krijgen alle groepen zes in de Hof van Twente muziekles aangeboden, zes weken lang, met dank aan de Cubahof, Robabank Centraal en de Rotaryclubs Rijssen en Bathmen de Schipbeek. Deze les horen en kijken Barbara Wartman, voorzitter van Bathmen de Schipbeek, Tjitze Tuinstra, oud-voorzitter van Rotary Rijssen, Evelien Bril, cultuurcoach van de Cubahof en Ruut te Velthuis, directeur Muziekschool, toe.

Er werd geconcentreerd geoefend en gespeeld, én gezongen. Hoewel het spelen een stuk overtuigender ging dan het zingen, behalve bij het laatste lied. ‘Oerenhard’ van Normaal kenden niet alleen de toehoorders, ook de jeugd zong dit decennia-oude lied vol overtuiging mee: ‘Oeoeoerendhard kwamen sie doar angescheurd. Bertus op zin Otto en Tinus op de BSA…’ Nog maar vijf weken hadden de kinderen geoefend. “Verrassend goed”, vonden de toehoorders het gehoorde spel.

Damy Riezebos (9) en Tessa Stegeman (10) hebben wel plezier in de gitaarlessen. “Je gaat alleen een beetje moeilijk van de ene naar de andere snaar”, vindt Tessa. Ze houdt van muziek, vooral van klassieke muziek. Damy had in groep 5 blokfluitles gehad: “Maar gitaarles is leuker. Optreden in een bandje later? Misschien.”

Aan het eind van de zesde les mogen de ouders en andere belangstellenden een kijkje komen nemen bij de les. De leerlingen kunnen dan hun vorderingen laten horen. “Wat we hopen is dat er over tien jaar op PinkPop een muzikant uit de Hof van Twente optreedt. Zodat we kunnen zeggen; kijk, die is muziek leuk gaan vinden tijdens de instrumentencarrousel!”, kijkt Ruut te Velthuis vooruit.

Inmiddels worden de gitaren in paarse hoezen gehesen, klaar om vervoerd te worden naar een ander leslokaal in de Hof van Twente! In februari wordt weer een serie van zes muzieklessen aangeboden.

Op Facebook van Muziekschool Hof van Twente staat een filmpje van de les.

Feitjes:

- In totaal doen er 22 groepen mee aan het project. Maar liefst negen scholen kozen voor de gitaar als instrument om kennis mee te maken. Daarnaast zijn er vijf strijkorkesten met daarin violen en celli. Vier scholen kozen voor de koperblaasinstrumenten: hoorns, trompetten en trombones en vier scholen voor houtenblaasinstrumenten: klarinetten, saxofoons en dwarsfluiten.

- De muziekverenigingen Fanfare Markelo, Harmonie Diepenheim, Amuzant Hengevelde, Drumfanfare Delden, Amicitia Delden en Apollo Goor werken mee aan het project. Zij leveren instrumenten en zullen, indien mogelijk, helpen tijdens de lessen.

- De les wordt gegeven door één, soms twee vakdocenten van de muziekschool. Zij zorgen voor het materiaal en zijn verantwoordelijk voor inhoud van de lessen. De leerlingen ontvangen het instrument tijdens de les en nemen deze niet mee naar huis. Dezelfde instrumenten kunnen dan bij verschillende orkesten worden gebruikt. Zo rijden de docenten door de Hof met de auto vol instrumenten.

- Het belangrijkste doel voor het project is kinderen te laten ontdekken hoe het is om een instrument te leren bespelen. Wat komt er bij kijken en wat moet je er voor doen. Muziek maken is leuk en vooral als je dat samendoet.