© 2023 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Nieuwjaars speech 2023

Beste vrienden,

Welkom, hier in Asselt, op deze gezellige en unieke locatie voor onze nieuwjaarsbijeenkomst.
Mijn speech is kort maar we gaan het glas drie keer heffen.
Op de allereerste plaats wens ik jullie een mooi 2023 met vooral een goede gezondheid, geluk en niet onbelangrijk succes in je baan of onderneming.

“Proost.”

Zo’n boodschap is makkelijk gemaakt maar uit de relevantie van Rotary volgt ook heel eenvoudig dat 2023 niet voor iedereen gelukkig zal zijn. Onze projecten voor mensen in verzorgingstehuizen, kinderen in het AZC en diverse donaties zijn er niet omdat iedereen altijd even veel geluk heeft in het leven. Ontbijtpakketjes brengen we rond omdat mensen het soms moeilijk vinden hun leven goed in te richten.

Ook binnen onze club hebben we helaas gemerkt dat voorspoed niet vanzelfsprekend is. 2022 is helaas een jaar gebleken met een zwarte rand. Op 28 januari ontvingen we een bericht van Jacques Heemels dat hij zijn lidmaatschap opzegde omdat de kanker die bij hem geconstateerd was ongeneeslijk bleek. Op 12 mei is Jacques overleden. Maar alsof dit niet genoeg was kregen we op 6 dec jl het vreselijke bericht dat René Hamers door een hersenbloeding was getroffen. Zijn niet te winnen strijd eindigde op 16 december.

Graag wil ik met jullie het glas heffen op Jacques en René.

“Een goed mens gaat nooit verloren.”

Maar laten we ook zeker niet vergeten dat Peter Kessing en Truus in de zomer een ernstig auto ongeluk hebben gehad. Gelukkig zijn zij inmiddels opgeknapt. En of het niet genoeg is kwam Jan Eyck eind november heel ongelukkig ten val. Met een heup en schouderbreuk was hij zeer ernstig gewond. Gelukkig is Jan aan de beterende hand. Naast al dit persoonlijke leed maakten we als club ook een crisis mee. Door omstandigheden moesten we als bestuur het besluit nemen om de installatie van een potentieel nieuw lid ongedaan te maken. Een besluit dat ons zwaar gevallen is. Dit zorgde voor tweespalt in de club.

Veel leden hebben hier nog steeds last van. Dit mogen we niet vergeten. Máár, we moeten ook vooruit. Wij zijn een sterke en ook hechte club. Een club met goede relaties en verbindingen. Zo’n club kan zo’n crisis aan. En om toch nog een keer terug te grijpen op René. Hij heeft het indertijd goed verwoord. Zo’n crisis komt nu eenmaal onvermijdelijk voorbij. Wij moeten daar het beste van maken. Want onze omgeving heeft ons nodig. Service gaat nu eenmaal above self.

Beste vrienden. Wij zijn Rotarians. Rotarians zijn leiders. Leiders maken de keuze om niet te blijven hangen in het verleden. Ik roep ons allen op om positief vooruit te kijken, te koesteren wat we hebben, de saamhorigheid te omarmen die we bij het overlijden van René met elkaar gevoeld hebben.

Laten we niet alleen dit Rotaryjaar als een hechte club vervolgen, maar laten we heel 2023 omarmen als het jaar waarin we veel verdriet en tegenspoed hebben overwonnen.

“Op vriendschap!”

Marc Wolfs - Asselt (3 januari 2023)