Maatschappelijke activiteiten 2020 (t/m juni GECANCELD)

Rotary trapt af met maatschappelijke activiteiten

ROOSENDAAL – Een van de doelstellingen van Rotary International is het dienen van de samenleving. Rotaryclub Roosendaal geeft daar al zestig jaar lang op verschillende manieren invulling aan. Met het voorjaar voor de deur, maken de Rotaryleden binnenkort een begin met een reeks maatschappelijk projecten.

Op 18 maart trappen de Rotaryleden vroeg af met hun eerste evenement: Wandelen voor Water. Honderden leerlingen van vier Roosendaalse basisscholen gaan dan vanaf sportpark Vierhoeven zes kilometer wandelen, met een rugzak met 6 liter water op hun rug. Zo ervaren ze wat kinderen in Derde-Wereldlanden moeten doen om aan de dagelijkse hoeveelheid drinkwater voor een gezin te komen. Hier is goed water iets vanzelfsprekends, in Afrika of Azië is dat geheel anders. Voorafgaand aan de wandeldag, gaan Rotaryleden op scholen les geven over de waterproblematiek in ontwikkelingslanden. De leerlingen gaan vervolgens op zoek naar sponsors. De opbrengst van deze wandelactie, waarvoor burgemeester Han van Midden het startschot lost, is voor het slaan van waterputten en het aanleggen van sanitaire voorzieningen in de Derde Wereld.

Een week later, op woensdagavond 25 maart, wordt in het Norbertus Gertrudis Lyceum de beroepenervaringsavond gehouden. Al 42 jaar lang verzorgt Rotary Roosendaal deze informatiebijeenkomst voor middelbare scholieren. Circa 120 professionals uit heel het land komen dan vertellen over hun beroep aan leerlingen die op het punt staan belangrijke keuzes te maken voor hun toekomst. Dit jaar worden 830 leerlingen verwacht. Menig volwassen West-Brabander heeft ooit tijdens zo’n beroepenervaringsavond het zetje gekregen dat nodig was om definitief zijn of haar keuze voor een vervolgopleiding te maken.

Op zondag 17 mei laten de Rotarians zich van een geheel andere, maar even maatschappelijk verantwoorde, zijde zien. Dan treden ze op als begeleider op een spelletjesdag voor mensen met een beperking. Dat gebeurt bij S&L Zorg in Roosendaal.

Dit jaar heeft de Rotaryclub De Zonnebloem uitgekozen als instelling waar een flinke donatie naartoe gaat. Het geld wordt besteed aan het huren van bussen voor een dagtrip met honderden mensen uit Roosendaal en omgeving met een handicap, een chronische ziekte of ouderen die kampen met eenzaamheid. Om daarvoor de benodigde middelen te verwerven, organiseert Rotaryclub Roosendaal op 24 juni een golftoernooi, waaraan niet slechts ervaren spelers kunnen meedoen. Aankomende golfers zonder ervaring kunnen inschrijven voor een clinic, waarop ze kennis kunnen maken met de kneepjes van de sport.

Eveneens voor een maatschappelijk project wordt op 6 september de vierde editie van het Rotary Mosselfeest gehouden in de tuin van schouwburg De Kring. Dan worden weer honderden mossel- en oesterliefhebbers verwacht voor een paar genoeglijke uurtjes genieten van Zeeuwse zaligheden. In de loop van het voorjaar volgt daarover meer informatie.

Informatie is ook te vinden op de facebookpagina van Rotaryclub Roosendaal en op www.rotary.nl/roosendaal/