Rotaract: Euco 2006 in Antwerpen

Ruchama Bwefar (RAC Amsterdam)

Op 26 april 2006 reisde Ruchama Bwefar af naar Antwerpen voor de European Conference van Rotaract. Deze was speciaal voor en volledig verzorgd door Rotaracters in België.

'De Euco, wat staat voor European Conference, is het meest geliefde internationale Rotaract evenement onder onze landgenoten. Ik heb in de loop van de conferentie zo'n 60 Nederlandse deelnemers geteld. De Euco is ook synoniem voor heel veel korte (of juist lange) nachten, feest en plezier. Dit jaar stond echter ook de (lokale) cultuur hoog op de agenda: frieten, ontvangst en opening in het stadhuis van Antwerpen, een speurtocht door Brussel met bezoek aan het Europese parlement en een stadswandeling door Antwerpen.

Natuurlijk werden ook de Belgische chocolade en het bier niet vergeten. Ter promotie van deze Euco had de organisatie vorig jaar op het galadiner in Parijs doosjes met Praliné's en Rotaract stropdassen uitgedeeld en was het biermerk "De Koninck" dit jaar hoofdsponsor van het evenement. Ook hadden vele Rotaryclubs en Inner Wheels het evenement gesponsord en voor het slotgala was de hoofdprijs van de tombola zelfs een diamanten ketting. En ondanks het feit dat er geen Nederlander was die er met deze prijs vandoor ging hebben wij een onvergetelijke conferentie gehad bij onze Belgische benedenburen. Organisatie bedankt! En degenen die het gemist hebben, de Italianen deelden dit jaar de snoepjes uit.

Op zaterdag was er de gebruikelijke conferentie - er moest tenslotte ook gewerkt worden - waarbij de leden van Rotaract Europe (een voorzitter en een afgevaardigde van elk Europees Rotaract land) een plenaire sessie en workshops verzorgden met als onderwerpen: het opzetten van clubs, het werven van leden, het opzetten van projecten en benodigde management kwaliteiten van de leden en het bestuur.

Opvallend was dat de gemeenten Antwerpen en Brussel de organisatie erg ter wille waren. Die bereidwilligheid was indrukwekkend. Afgezien van het feit dat er gebruik kon worden gemaakt van het Antwerpse stadhuis, liet de burgervader de organisatie weten dat hij het jammer vond de rest van de week de stad uit te zijn, maar de loco-burgemeester was beschikbaar voor het geval er problemen zouden zijn. Nog een voorbeeld: Ten tijde van de Amsterdamse EUCO in 2003 konden wij nog geen kortingskaartje regelen voor de tram. Voor de rit van Antwerpen naar Brussel konden de Rotaracters (ongeveer 300 personen) beschikken over speciaal voor ons ingezette en gereserveerde treincoupés!.

Foto: Ruchama Bwefar (fotografie: Marcel Harlaar)