© 2023 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Afwijzing Rotary door 'Vliehorst' op de radio

Frits Boddeman | 20/12/2021

De wijziging in bestemming van groepsverblijf De Vliehorst houdt de gemoederen nogal bezig. Duidelijk is inmiddels dat het gaat om een kwestie van economisch versus maatschappelijk belang. Zoiets wordt in een kleine gemeenschap als Vlieland snel bekend maar, door de wijdvertakte Rotary organisatie met meer dan 500 Rotaryclubs en 16.000 leden in Nederland, ook daarbuiten.

Dat bleek toen Diana Bakker (organisator/coördinator) van het Rotary Vlielandkamp geheel onverwacht werd opgebeld door Omrop Fryslân. Zij werd gevraagd om in het radio nieuwsprogramma van deze omroep te vertellen over de maatschappelijke impact van het feit dat Rotary, na bijna 50 jaar, niet langer meer welkom is in groepsverblijf De Vliehorst.

Volgens Diana is er op het eiland, maar ook elders, geen echt alternatief voor De Vliehorst. Dat is rampzalig voor het voortbestaan van het Vlielandkamp en daarmee voor de groepen kinderen in de leeftijd 8, 9 en 10 jaar, die aandacht en vakantie hard nodig hebben. Het kamp heeft gedurende haar bestaan al bijna 5.000 kinderen, die in een kwetsbare positie verkeren, een onvergetelijke vakantie op Vlieland bezorgd. 

Zij benadrukte dat het niet zozeer gaat om kinderen wiens ouders geen vakantie kunnen betalen, maar dat het vooral gaat om kinderen die leven in problematische gezinsomstandigheden. Blijkens de reacties van Rotaryclubs, instanties en ouders voorziet het kamp in een grote behoefte en heeft het een positieve uitwerking op de kinderen die even verlost zijn uit hun vaak niet prettige thuissituatie.

Beluister het interview...