Sollicitatieproject Regius college op 28 januari 2013

Solliciteren, kun je leren!

Maandag 28 januari 2013 was voor 193 leerlingen VMBO-TL een spannende dag. Begin november werd in de lessen Nederlands en maatschappijleer aandacht besteed aan het hoe en wat van het solliciteren.

Half november werden door Janneke Beers en Meriam Veldboer aan de hand van het Fokke & Sukke verhaal de essentie van solliciteren besproken: “HELP! Ik ben uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

IMG_5923.JPG

Gespannen wachten op de gang

Daarna volgde een maand van voorbereidingen. Een keuze maken uit het aanbod van advertenties in de sfeer van zorg&welzijn, administratie en techniek.

De advertenties van het Kinderdagverblijf “Mijnlieff” en “Fun4kids” scoorden zeer goed, tezamen goed voor 36 brieven. Maar ook was er veel belangstelling medewerk(st)er front office en leerling-kok. Solliciteren op de “droombaan” leverde 16 kandidaten op. Deze briefschrijvers moesten zelf aangeven wat ze in de toekomst graag wilden gaan doen, ze bleken zeer gemotiveerd en ze wisten veel, zo niet alles van hun toekomstdroom.

IMG_5906.JPG IMG_5928.JPG

Eindelijk naar binnen, toch wel wat onder de indruk

Het leren schrijven van een brief naar een gewenste baan kreeg een vervolg in het op gesprek gaan bij echte “bazen” van het desbetreffende bedrijf.

De leerlingen hadden goed geluisterd in de voorbereidende lessen, ze waren het algemeen keurig gekleed, geen kauwgom in de mond en natuurlijk toch behoorlijk gespannen.

IMG_5918.JPG IMG_5935.JPG

Jezelf goed verkopen

De “bazen”: Rotarians van de clubs Anne Paulowna, Harenkarspel en Schagen, hun partners, kinderen van Rotarians en werknemers probeerden te doorgronden wat de motivatie van de leerlingen was.

Gesteld kan worden dat de meeste leerlingen zich goed hadden voorbereid, de websites van “hun” bedrijf hadden bezocht, raad hadden gevraagd van ouders en/of leerkrachten. Opvallend in de CV’s was dat de meeste leerlingen toch al wat werkervaring hadden bij bollen bedrijven en/of grootwinkelbedrijven.

Aan het eind van het gesprek kregen de leerlingen wat aandachtspunten en tips mee.

Het was de elfde editie en het kan nog steeds beter, maar deze middag betekent voor de leerlingen een leerzame ervaring en een goede voorbereiding voor later als je een keer echt gaat solliciteren.

Voor de “bazen”, er zijn toch heel veel positieve jonge mensen om ons heen.

IMG_5911.JPG IMG_5951.JPG

Solliciteren op je droombaan Ik wil graag kinderleidster worden

IMG_5953.JPG IMG_5954.JPG

Gezamenlijk afsluiten en ervaringen uitwisselen