Programma Slotgrachtconcert: 24 augustus 2014

Programma Slotgrachtconcert

24 augustus 2014

Het programma voor het Slotgrachtconcert op 24 augustus 2014 is inmiddels bekend.

Aanvangstijd:

19.15 Ontvangst
20.00 Welkom voorzitter Rotary en burgemeester
20.15 Aanvang programma
22.30 Einde

Bij eventueel ongeschikte weersomstandigheden zal het concert worden verplaatst naar de Christoforuskerk aan de Gedempte Gracht. Vanaf het slotplein zal men u de weg wijzen.

Musici

1.

Quinty Baars (piano)

2.

Trio Rosso: Lisette Carlebur (viool), Chieko Donker Duijvis (cello) en Xenia Evers (piano).

3.

Nienke Otten (sopraan), Eva Kroon (mezzo sopraan), Quirijn de Lang (bariton) en Daria van den Bercken (piano)

Biografieën
Quinty Baars (17) uit Schagen speelt vanaf haar 10e jaar piano. Ze krijgt les bij Elena Syssojeva aan de Muziekschool La Scala Nobile in Schagen en heeft masterclasses gevolgd bij Regina Albrink. Quinty heeft aan diverse concoursen deelgenomen zoals het Prinses Christina Concours en het Steinway concours. In 2010 speelde ze op de vleugel van Horowitz en won daarmee de wedstrijd met het meest bekeken filmpje op Youtube. Ieder jaar speelt ze op Rondje Piano Schagen waar ze naast klassieke werken ook popsongs zingt en zichzelf begeleidt op piano. Dit jaar doet Quinty eindexamen op het Murmellius Gymnasium in Alkmaar.

Quinty Baars

Het pianotrio Trio Rosso bestaat uit Lisette Carlebur (viool), Chieko Donker Duijvis (cello) en Xenia Evers (piano).

Xenia Evers is 18 jaar oud en woont in Naarden. Afgelopen jaar heeft ze haar VWO-diploma gehaald op het Willem de Zwijger College in Bussum. Vanaf haar 7e is ze begonnen met piano spelen en kreeg ze wekelijks les van Jasper Bon. In de jaren dat ze les van hem had, deed ze vaak mee aan concerten van Scarbo Musica, een groep van volwassen pianospelers onder leiding van haar toenmalige leraar. Toen ze 14 jaar oud was deed ze auditie voor de Jong Talent opleiding van de Sweelinck Academie van het Conservatorium van Amsterdam. Zij werd aangenomen en kreeg drie jaar les van Marjes Benoist. Ze deed toen regelmatig mee aan de zondagochtendconcerten op het conservatorium. Ook heeft ze aan een aantal concoursen meegedaan, zowel solo als in ensembles. In november 2012 heeft ze met Lisette Carlebur de hoofdprijs van het Rijnland’s Muziekconcours gewonnen. In februari 2013 heeft ze in een trio (met Lisette Carlebur en Chieko Donker Duyvis) de derde prijs gewonnen op de regionale finale van het Prinses Christina Concours in Haarlem. Dit jaar is ze begonnen met haar eerste jaar bachelor voor klassiek piano aan het Conservatorium van Amsterdam en krijgt ze les van Frank Peters.

Trio Rosso

Lisette Carlebur is 17 jaar oud, woont in Den Helder en zit in de 6e klas van het VWO op het Lyceum aan zee. Op haar 5e jaar is ze begonnen met viool spelen en kreeg ze wekelijks les van Jussi Paananen aan de muziekschool Triade. In totaal heeft ze 8 jaar les gehad bij Triade. Op 13-jarige leeftijd deed ze auditie en werd ze toegelaten tot de “Jongtalent opleiding” van het Conservatorium in Amsterdam, waar ze vioolles krijgt van Lex Korff de Gidts. Sinds het eerste jaar van haar studie aan de Jongtalent opleiding vormt Lisette samen met Xenia Evers een vast duo. Naast haar normale lessen aan het conservatorium; vioolles, theorieles, harmonieleer en bewegingsleer, heeft ze ook veel masterclasses gevolgd bij o.a. Marcel Baudet, Birthe Blom, Charles Watt, het Rubens Kwartet en het Osiris Trio. In Februari 2012 heeft Lisette, samen met Xenia, meegedaan aan het Prinses Christina Concours en samen wonnen ze de ensembleprijs. Sinds de zomer van 2012 vormt ze samen met Xenia en Chieko Donker Duyvis een trio, genaamd Trio Rosso. In november 2012 hebben Xenia en Lisette meegedaan aan het Rijnlands Muziek Concours in Leiden en hebben dit concours gewonnen. In Februari 2013 hebben Xenia, Chieko en Lisette meegedaan aan het Prinses Christina Concours, waarbij ze in de finale kwamen en de derde prijs hebben gewonnen in de regionale finale van Haarlem, met het Felix Mendelssohn Bartholdy Piano trio no. 1 op. 49, Molto Allegro et Agitato in D minor. Verder is Trio Rosso gevraagd voor het radioprogramma ‘De Puber en de Professional’ op Amsterdam FM. Ook hebben Chieko en Lisette mee mogen doen aan een kamermuziekproject, waarbij ze het 1e sextet van Brahms samen met leden van het Koninklijk Concertgebouw Orkest hebben gespeeld en dit stuk in juni a.s. nog een keer in zijn geheel gaan uitvoeren. Het trio wordt regelmatig gevraagd door onder andere het Prinses Christina Concours om op verschillende locaties op te treden.

Chieko Donker Duyvis (1997) studeert aan de Sweelinck Academie van het Conservatorium van Amsterdam bij Maarten Mostert en zit op het Barlaeus Gymnasium. Tijdens het Prinses Christina Concours (2012) heeft zij als soliste een Eervolle Vermelding gewonnen en later, in 2013, een 3e prijs met het Trio Rosso. Ze heeft onder andere gespeeld in het DeLaMar Theater en in de Kleine Zaal van het Concertgebouw

Nienke Otten & friends

Sopraan Nienke Otten behaalde haar Master aan het Koninklijk Conservatorium en wordt sindsdien gecoacht door Margreet Honig.

Operarollen omvatten onder andere Xenia (Boris Godunov), Gretel (Hänsel und Gretel), Norlina (Don Pasquale), Belinda (Dido and Aeneas), Poppea (bewerking van L’Incoronazione di Poppea) en Silvia (L’Isola Disabitata). Ze werkte voor gezelschappen als VocaalLAB, Opera Trionfo, Muziektheater Hollands Diep en Holland Opera, op festivals als het Grachtenfestival en Bachfestival Dordrecht, en met gerenommeerde orkesten als het Residentie Orkest, Residentie Bach Ensembles, Florilegium Musicum en het Noord Nederlands Orkest.

Tot haar concertrepertoire behoren o.a. het Stabat Mater van Pergolesi, Bachs Passionen, Hohe Messe, Magnificat, Gloria (Vivaldi), Messiah (Händel), Krönungsmesse (Mozart), Stabat Mater (Haydn), Requiem (Fauré), Ein Deutsches Requiem (Brahms), Elias (Mendelssohn) en Carmina Burana (Orff).

Nienke werkte met dirigenten als Matthew Halls, Jos Vermunt, Hans Leenders, Ton Koopman, Peter Robinson en Vincent de Kort. Vanaf september 2014 zal zij deel uitmaken van het solistenensemble van theater Bielefeld (D)

Bariton Quirijn de Lang behoort tot de voorhoede van de nieuwe generatie van Nederlandse zangers. Opgeleid aan het gerenommeerde Curtis Institute of Music te Philadelphia, heeft Quirijn de Lang meer dan 50 (hoofd-)rollen bij gezelschappen in Europa en Amerika op zijn naam staan- waaronder de Nederlandse Opera, de Brusselse Munt, English National Opera, Deutsche Oper Berlin, en is daarnaast een ervaren concertzanger. Hij is vaste gastsolist bij de Nationale Reisopera, de Vlaamse Opera, Opera North, en de prestigeuze zomerfestivals Grange Park Opera en Garsington Opera. Projecten dit seizoen zijn onder meer Christus in de geënsceneerde Johannes Passion bij de Nationale Reisopera, Le Comte d’Arlange in Offenbach’s Vert-Vert voor Garsington Opera en de Graaf in Le Nozze di Figaro voor Opera North.

De Nederlandse mezzosopraan Eva Kroon behaalde haar Bachelor zang aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag en heeft haar Master of Opera behaald aan the Dutch National Opera Academy. Eva was reeds in verschillende producties als soliste te bewonderen. Juni jl. zong zij Orfeo (Orfeo ed Euridice, Gluck, als La Baronessa Aspasia in La pietra del paragone (Rossini), Sesto (La clemenza di Tito, Mozart), Nancy (Albert Herring, Britten), Dorabella (Così fan tutte) Tweede Dame (Die Zauberflöte) en Carmen (Bizet). Eva werkte met dirigenten als Richard Egarr, Hans Leenders, Ivo Meinen, Vincent de Kort en regisseurs als Floris Visser, Laurence Dale en Elsina Jansen. Zij zong als soliste o.a. het Requiem, de Krönungsmesse en Spatzenmesse van W.A. Mozart, het Stabat Mater van Rossini en van Dvořák. Eva trad o.a. op met het Brabants Orkest o.l.v. O. Tausk, het Gelders Orkest o.l.v. J. Schets en voerde met Jac van Steen Pulcinella van Stravinsky uit.

Pianiste Daria van den Bercken won de Amsterdamprijs 2012 naar aanleiding van haar project Handel At The Piano, waarin zij een nieuw publiek probeert te bereiken voor de klaviermuziek van Georg Friedrich Händel. Na het winnen van verschillende 1e prijzen op concoursen, speelde Daria solo met orkesten als het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Gelders Orkest en het Radio Filharmonisch Orkest. Zij geeft recitals in binnen- en buitenland, en speelt ook veel kamermuziek. Dit seizoen was Daria de vaste pianist van het TV-programma over klassieke muziek “De Tiende van Tijl”. Daria is recording artist voor Sony Classical. In het seizoen 2013/2014 trad zij nog op in het concertkerkje in Valkkoog.

Programma
Deel 1: Quinty Baars speelt:
F. Chopin: Nocturne No. 20 Op. Post.
A. Khachaturian: Toccata in E flat minor
C. Debussy: Prelude No. 2 ‘Voiles’
S. Rachmaninoff: Prelude Op. 32 No. 12

Deel 2: Trio Rosso speelt:
Oblivion van Piazzolla
Youkali van Kurt Weill
1e pianotrio van Mendelssohn de eerste twee delen (in omgekeerde volgorde).

Deel 3:
Nienke Otten & friends nemen u mee in de intriges, verleiding, hoop, wanhoop, het geluk en drama uit de wereld van de opera. Deze topmusici zullen een variété uit het bekende operarepertoire ten gehore brengen, met als decor het prachtige slot van Schagen.
Aria's, duetten en terzetten uit Così fan tutte, Don Giovanni, Carmen, Hänsel und Gretel, Die Lustige Witwe en Die Fledermaus zullen over het water van de Slotgracht klinken en het tot een onvergetelijke avond maken.