Rotary Doet; Het Docus de Das pad in Schaijk is weer helemaal spik en span voor het nieuwe seizoen

Afbeeldingsresultaat voor Rotary en NL doet maart 2017 logo rotary Schaijk land van Ravenstein klein

Hier doen we het voor

De Rotary op pad voor NLdoet

Schaijk – Vogeltjes fluiten, de narcissen en krokussen komen voorzichtig op, ’s morgens vroeg is het al licht, het zonnetje schijnt, de lente komt eraan. En dat is voelbaar. Een aantal leden van de Rotary Schaijk – Land van Ravenstein staat te popelen om naar buiten te gaan en de handen uit de mouwen te steken voor het goede doel, het Docus de Das Avonturenpad, in het kader van NLdoet.

Voor de tweede keer gaan we aan de slag met het prachtige wandelpad voor kinderen bij de ingang van de Maashorst in Schaijk. Nieuwe schone lichtbruine palen bij de entree, een vlag van NLdoet, warme koffie en thee met koekjes staan ons, harde werkers, op deze vroege zaterdagmorgen 11 maart, op te wachten. Met emmers, poetsdoeken, borstels en milieuvriendelijke zeep, staan we in de startblokken terwijl we ongeduldig – ik althans wel - de uitleg van Jeroen van Zuylen, de voorzitter, tot ons nemen. Poetsen, blazen, dennenappeltjes rapen, mos plukken, onze vaste Docus de Das kern weet het nog allemaal van vorig jaar. Alleen de nieuwkomers in onze groep moeten natuurlijk goed geïnstrueerd worden.

Water

Terwijl ik in de veronderstelling ben dat we wederom mogen genieten van de luxe van vorig jaar – namelijk een bolderkar die ons van warm water voorziet – moeten we dit jaar helemaaaaaaal naar het sanitairgebouw lopen om onze emmers te vullen. Dat is een tegenvaller, net als mijn emmer die al snel aangeeft zo lek te zijn als een zeef. Maar gelukkig mag ik er een lenen en ik loop het pad weer af samen met Marien, die zo sterk als hij is, met twee emmertjes water sjokt.

Zwarte periode

Inmiddels zijn Ric en Harrie al druk in de weer met zware bladblazers de paden schoon te maken. Ik geef toe, het heeft effect. Cora, Rianne, en Willy zorgen voor de ene kant, Bernice, Jenny en ik lopen de andere kant op. We kennen de weg.

De dieren en de banken lijken het moeilijk gehad te hebben in de winter en herfst. Het groen zit zo vast aan de palen en banken, dat ik extra kracht moet bijzetten om het spul eraf te borstelen. Het zou echter ook kunnen dat ik deze keer kritischer ben geworden of dat ik minder gespierd ben door een jaartje ouder. Wie zal het zeggen?

Hoe dan ook, het is super gezellig. Het poetsen is bijna een bijzaak. We praten, we kletsen en Bernice en ik, als volwaardige ouders van pubers en studerende kinderen, stomen Jenny klaar voor wat haar te wachten staat nu haar dochter naar het middelbaar onderwijs gaat.

“Ja”, zegt Bernice “Ze komt in een zwarte periode.” Terwijl ik me probeer voor te stellen wat een zwarte periode is – boosheid, chagrijnig, afzetten? – legt Bernice uit dat het gaat om make-up. Zwarte make-up.

“Maar mijn dochter komt nou al allerlei make-up spullen bij me halen”, verklapt Jenny. Die zwarte periode komt helemaal goed.

Ook moeilijkere onderwerpen komen aan bod, als werk en persoonlijke dilemma’s. Al werkende in onze Rotary polos – vesten hebben we al heel snel aan de kant gegooid - groeien we een ministukje naar elkaar toe.

Genieten

Ondertussen vorderen we met ons werk en bewandelen we gestaag het pad. In het meer, waar ik mijn emmer ga vullen, is een zware machine de drek eruit aan het scheppen. De viezigheid stinkt enorm en ik benijd de medewerker die aan de kant de rommel eruit trekt, niet. Integendeel, chapeau pour monsieur!

Als we uiteindelijk bij het voelpad van dennenappeltjes, houtschaafsel en mos komen, ontmoeten we de anderen weer. We praten bij, kijken wat we nog moeten doen, we rapen dennenappels, we maken grapjes. De sfeer zit er goed in. Zeker als er net op dat moment een groep ouders met kleine kinderen langskomt. We zien ze genieten van die prachtige natuur en buitenactiviteiten. We kijken elkaar met een begripvolle blik aan. Het schouwspel spreekt voor zich: hier doen we het voor.

IMG_3532.JPGIMG_6628.JPGIMG_6631.JPGIMG_6632.JPGIMG_6633.JPGIMG_6634.JPG

IMG_3535.JPGIMG_3536.JPGIMG_3542.JPG