Zeelands eerste “BikeFestivalBrabant’” bijzonder geslaagd.

juni 2013

Zeelands eerste “BikeFestivalBrabant’” sportief geslaagd.

De organisatie, Rotary Schaijk-Land van Ravenstein kan terugzien op een geslaagd evenement. Het op zaterdag 22 en zondag 23 juni gehouden BikeFestivalBrabant was een sportieve happening van allure.

Op zaterdagmiddag 15.00 uur stonden 16 teams en 20 individuelen aan de start om door burgemeester Bakermans van de gemeente Landerd weggeschoten te worden voor een 6- en 24-uurs marathon in en rond het dorp Zeeland. Op een zeer gevarieerd parcours door het centrum van het dorp, door café Ambianz, over een voor dit evenement speciale geslagen brug over de rijksweg en door de bossen van de Maashorst gingen ongeveer 120 mountainbikers, in verschillende klassen, op pad om aan te tonen welk team na 24 uur als beste uit de bus zou komen

Een 18-tal individuelen reed op hetzelfde parcours een minder lange strijd. Wel 6 uur, maar onafgebroken, op de mountainbike. Om 21.00 uur was voor hen de finish daar. Winnaar werd in deze klasse: Adrie Thomassen uit Helmond, voor Ben van Asseldonk uit Zijtaart en Willem vd Bogaard uit Zeeland.

Terwijl zij werden gehuldigd gingen de 24 uurs marathonrijders, met vele plaatselijke favorieten, o.a. Bart Brentjens, Hans Kuipers, Erno van Dongen, de lange nacht in. Een compleet Schaijks team (Schaijk, een werelddorp met Benno Maathuis, Wilma Toonen, Anita van Wagenberg, Paul Graste, Astrid van Grunsven en Otto Bonte) was naast andere teams, als dat van de Vaex Group uit Reek, klaar om de stille donkere uren van de nacht te overbruggen.

Om 10 uur ’s-morgens startten 3 bedrijventeams een onderlinge strijd over tijdbestek van 4 uur om aan te tonen wie als beste team voor de dag zou komen. Het team van SIBOBETI-MTB won daar de strijd voor de teams van British Knights Footwear en team van Boekel.

Om 11 uur was de start van de “Daphny’s dikke bandenrace” voor de schooljeugd. Uiteindelijk werden er 20 dikke banden rijdertjes weggeschoten door Daphny v d Brand. Over een door Johan v d Ven uitgezette parcours en aangemoedigd door Docus de Das van het Landerds Toeristisch platform, bonden zij in 2 klassen de onderlinge strijd aan. Als beste kwamen uit de bus: Ted Geerts (cat. 4 tot 8 jaar) en Stan Zonnenberg (cat. 8 t/m 12 jaar).

Intussen legden de 24-uursmarathonrijders gestaag hun rondjes af . Voor 2 rijders, nl Jos Engelen en Henk de Louw was het een prestatie van aparte klasse. Zij reden individueel de hele marathon van 24 uur onafgebroken. Waarlijk een klasse apart. Henk de Louw kwam bij de individuelen als eerste over de streep.

Tegen 3-en luidde bel voor de verlossende laatste ronde voor de teams. Als blijk van waardering en om aan te tonen hoe gezellig de onderlinge sfeer was, ondanks de onderlinge strijd, verzamelden de teams zich bij de nieuw geslagen brug en reden ze gezamenlijk, onder een luid applaus over de finish.

Bij de Funploegen ging het team CCC2 (met Armand Zijp, Wilfried van de Kletersteeg, Jan en Marcel Gerritsen en Rob van Bekkum) als eerste over de finish, voor team CCC1 en het team van CycleSchik3. In deze klasse reed ook het team van de Rotary met Hans Kuipers, Harold van Tiel en Wim Ernich. Zij eindigden kort achter de podiumplaatsen.

Bij de Sportklasse ging de overwinning naar het Superior-Brentjens team (met Jean Biermans, Lucien Vollenberg, Hans Becking en Bart Brentjens) voor het team Oude Cracks met o.a. Bas van Dooren en het team van SIBO BETI MTB 1 met de Zeelanders Erno van Dongen en Joost van de Elzen in de gelederen.

Heel veel lof en dank gaat uit naar de aanwonenden van het parcours. Vooral de bewoners tussen de Kerkstraat en de Bergmaas (S20) hebben veel hinder ondervonden van het evenement. De organisatie was dan ook aangenaam verrast dat er zoveel positieve reacties en vooral medewerking is gekomen juist vanuit deze hoek. Voor de parcours bewakers, die op cruciale plekken 24 uur waren gestationeerd tbv de veiligheid, werden uit alle hoeken van de wijken soep, pizzapunten, friet, koffie en frikadellen aangedragen en vele van onze vrijwilligers hebben nog steeds bijzonder warme gevoelens als ze hier aan terugdenken. Ook, of juist vooral, namens hun; “Bewoners bedankt, het was in één woord fantastisch”!! De communicatie over het Bike festival, overigens, had vooraf beter gekund en gemoeten , dat is de organisatie zich terdege bewust maar rond 1 juni (3 weken voor het evenement!!) werden zij tamelijk onaangenaam verast door de mededeling van Jansen Event-Sportmanagement uit Assen dat deze af wilden zien van de organisatie van Bike Festival Brabant! In overleg met de andere initiatiefnemers was dit bureau namelijk geselecteerd om het gehele evenement tot in het laatste detail te organiseren. Kennis en ervaring was in ruime mate aanwezig bij de firma uit Assen want verschillende EK- en nationale kampioenschappen stonden reeds op hun palmares. Bij aanvang (september 2012!!) hadden zij nog het volste vertrouwen in het evenement maar uiteindelijk hebben ze hier toch van afgezien. Wij hadden uiteraard liever gezien dat hier veel eerder over gecommuniceerd zou zijn geweest want de initiators van Bike Festival Brabant konden zich volstrekt niet vinden in de door hun aangevoerde argumenten. Vandaar dat we met een aantal mensen de schouders alsnog (of nog meer) onder het festival hebben gezet en dat is, mede gezien de korte voorbereidingstijd, een enorme klus gebleken! Dit is dan ook de enige reden dat een aantal belangrijke zaken helaas pas erg laat zijn gecommuniceerd!

Rotary Schaijk-Land van Ravenstein kan, ondanks deze perikelen, terugzien op een geslaagd weekend. Dankzij de inzet van vele vrijwilligers, van de parcoursontwerpers Hans Kuipers en Bart Brentjens, met de medewerking van de Gemeente Landerd, de EHBO, het begrip van de aan het parcours wonende bewoners en de vele hier niet te noemen medewerkers werd Landerd weer een evenement rijker.

En de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting kan een mooie bijdrage tegemoet zien voor hun strijd tegen de taaislijmziekte. Want de Rotary Schaijk-Land van Ravenstein had deze Stichting gekozen als begunstigde van hun evenement. Want dankzij de bijdrage vele sponsoren was het BikeFestivalBrabant ook een financieel succes.