Bloemen uitdelen om onze bevrijders te herdenken en ze te bedanken dat wij in een vrij land leven

september 2014

Bloemen uitdelen....

Bloemen uitdelen om onze bevrijders te herdenken en ze te bedanken dat wij in een vrij land leven. Met dank aan Toeristisch Platform Landerd hebben we zaterdag 20 september 2014 meer dan 600 bloemen uitgedeeld aan de stoet die aan ons voorbij trok. Een bijzonder evenement waar we graag onze medewerking aan verleend hebben.

Schrijfster Simone van de Wijdeven doet verslag:

Aan het eind van de straat, zien we ze aankomen. De eerste wagens van de militaire colonne, die ons land 70 jaar geleden kwam bevrijden. We staan met een aantal leden van de Rotary en twee partners klaar om bloemen, gesponsord door PlatformToerisme Landerd, uit te delen aan de overwinnaars van destijds. We hebben ons gepositioneerd aan beide kanten van de straat, onze armen vol geladen met bloemen in alle kleuren en vormen Dankzij Leonard, onze PR-man in hart en nieren, hangen aan weerszijden Rotary vlaggen en dragen we allen een geweldige rode pet. Het is even wennen, maar hij staat me goed. Met een wit T-shirt en een blauwe broek, draag ik precies de kleuren van de Nederlandse en Amerikaanse vlaggen. Wat wil je nog meer?

Langzaam aan naderen de eerste wagens onze standplaats. We staan op de stoep bij Marlies aan de Udenseweg. De medeorganisatrice van het evenement Market Garden, had ons aangeraden om in de bocht te gaan staan. Auto’s moeten daar afremmen en krijgen we de kans om rustig ons bloemetje te overhandigen. Maar we hebben zo onze eigen methode bedacht.

‘Gewoon midden op de weg gaan staan!”, roept Leonard. “Dan moeten ze wel stoppen.” Harrie en ik kijken elkaar aan. Leonard is qua postuur net iets ronder dan de gemiddelde man van zijn leeftijd, terwijl ik juist net iets onder de maat ben. Het moge duidelijk zijn wie er als stopmiddel gaat fungeren. “Ze zullen wel stoppen als ze Leonard zien”, merkt Harrie laconiek op. “Ze zijn anders veel te bang voor een deuk!”

Maar het probleem lost zich vanzelf op. Gecharmeerd door de enthousiaste, spontane snoetjes van onze dochters die we hebben meegenomen, stopt elke jonge- en oude man maar al te graag. Leonard, met zijn aller charmantste glimlach, verwent de dames met een rode roos. Sommige deelnemers nemen zelfs de tijd om rustig te poseren, terwijl Hans-Bart en Marien de rol van fotograaf op zich hebben genomen. Niet vreemd dat, ter hoogte van onze plek, een kleine opstopping ontstaat.

We blijven vrijgevig en het is een blijde glimlach die ons ontmoet. “Thank you!” ”It’s very nice!” “Dank je wel!” Verrast door deze open reactie, stelen wij bij iedere chauffeur of meerijder een vriendelijke lach, bij elke bloem die we geven. Een dergelijke hartelijkheid hadden we niet verwacht, maar het spoort ons des te meer aan om onze taak zo goed mogelijk te vervullen.

Even twijfelen we of we genoeg bloemen hebben. Want aan de colonne lijkt geen einde te komen. Jeeps, open auto’s, dichte auto’s, tanks, motors, ambulances, zelfs een locomotief komt er langs. Ieder voertuig is bijzonder. Hoewel groenbruin de voerkleur is, vallen sommige dames op door hun kledij of kapsel uit de jaren ’40 en knalrode lippenstift op de lippen. Wie er ook opvalt zijn de twee veteranen. De twee mannen, ver ver gevorderd in leeftijd, genieten zichtbaar van alle aandacht die ze krijgen. Gedecoreerd met medailles en ondersteund door familie, laten ze zich al die belangstelling wel gevallen.

Als de laatste auto’s in zicht zijn, hebben we nog heel wat bloemen over. Zelfs de hulpverlening en de ANWB trakteren we op een kleurig fleurtje voor in de auto. Het is pas kwart voor tien als de hele colonne al voorbij is. Tevreden en met een fijn gevoel kijken we terug naar dit korte moment. Hoe moet dat gevoeld hebben 70 jaar geleden?

Als ik terugfiets met mijn dochter naar huis, komen we de colonne nog een keer tegen. Groenbruin voert nog steeds de boventoon, maar op elk voertuig kleurt er ook ergens vrolijk een fleurig bloemetje.

Kijk ook eens op onze Facebook paginavoor het gehele foto album: www.facebook.com/pages/Rotaryclub-Schaijk-Land-van-Ravenstein/