© 2022 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

2016-04 Schrijversavond Leon de Winter

Schrijversavond met Leon de Winter.

Door Joke van der Heide

'Osama bin Laden is ook een vader'

Foto Rinus van Denderen

De Rotaryclub en de bibliotheken van Scherpenzeel en Woudenberg kijken terug op een inspirerende en alweer tiende schrijversavond. Deze keer met Leon de Winter. Openhartig en bij vlagen humoristisch beantwoordde De Winter de vragen van Rotary-lid Elske van de Fliert.

Met het tienjarig jubileum kijkt de Rotary terug op een succesvol initiatief. De schrijversavonden trekken ieder jaar volle zalen in Hotel Schimmel. ,,Het is toch bijzonder dat zulke schrijvers van naam naar Scherpenzeel en Woudenberg komen. Als Rotary willen wij ons daar graag sterk voor maken. Dat zou ons niet lukken zonder de goede samenwerking met de bibliotheken", vertelt Rotary-lid Ankie Huisman. Bekende schrijvers als Kader Abdolah, Jan Siebelink, Geert Mak, Rosita Steenbeek, Arthur Japin, Tommy Wieringa, Conny Palmen, Adriaan van Dis en Anna Enquist gingen De Winter voor.

VADER

Leon de Winter werd geïntroduceerd als bekend filmmaker, schrijver en columnist. Zelf wordt hij echter het liefst aangesproken als vader. ,,Dat zie ik als mijn belangrijkste rol", vertelt hij.

Voor de pauze lichtte De Winter de achtergronden van zijn in april 2015 verschenen roman 'Geronimo' toe. De titel is de codenaam van de operatie waarin 'navy seals' terreurleider Osama bin Laden in zijn schuilplaats in de Pakistaanse stad Abbottad liquideerden. De Winter kwam op het idee voor het boek toen hij tijdens een bezoek aan een Amerikaanse vriend, werkzaam bij de CIA, één van de navy seals ontmoette die bij 'Geronimo' betrokken was. Toen hij van deze man hoorde dat hij niet te veel geloof moest hechten aan de officiële lezing, besloot hij om zijn eigen samenzweringsverhaal te maken.

Voor De Winter gaat het bij een roman niet om het geven van je mening als schrijver, zoals bij een column, maar om te begrijpen waarom mensen doen wat ze doen. Dat vond hij bij Osama bin Laden heel spannend. Het boek is een mengeling geworden van feiten en fictie en De Winter is erin geslaagd Osama een menselijk gezicht te geven. ,,Schrijven is iedere dag een nieuw avontuur. Het leuke is dat je als schrijver je personages zelf vorm geeft. Voordat ik met een boek start, lees ik mij goed in. Ik kwam er bijvoorbeeld achter dat Osama een echt natuurmens was. Daarom besloot ik om hem 's nachts vermomd op een scooter naar buiten te laten gaan en hem een Afghaanse bedelares te laten ontmoeten", vertelt hij.

Dit personage is gebaseerd op de Afghaanse Aishi Bibi, die door een coverportret op opinieweekblad Time met haar verminkte neus wereldberoemd werd. Zij vormt samen met de Pakistaanse jongen en hun liefdesverhaal het hart van de roman en maakt Osama menselijk.

KINDEREN

Door de vragen van interviewster Elske van de Fliert ontdekte De Winter dat hij zelfs iets gemeen heeft met Osama. ,,Hij is ook een vader", stelde hij vast. Na de pauze sprak de auteur over zijn columns, waarin hij zijn zorgen uit over de ontwikkelingen in Europa en zijn wens voor een veilige wereld voor zijn kinderen.