© 2021 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Wat doet Rotary Velsen in 2021?

Hier begint de zee

Hier begint de zee, niets ingooien alsjeblieftHoe maak je mensen bewust van het probleem van zwerfafval? Door buiten op straat met een ludieke maar ook serieuze actie een directe boodschap te tonen. Rotary Club Velsen komt met een stoeptegel die een plek krijgt bij een regenput. Op de tegel staat de tekst: “niets ingooien alsjeblieft, hier begint de zee”. Dus wees verstandig, gooi geen afval op straat.

Plastic wordt vaak als verpakkingsmateriaal gebruikt, super handig. Maar als het na gebruik op straat beland, wordt het meegenomen door regenwater. Via het riool en de waterzuivering wordt het geloosd en kunnen kleine plastic deeltjes uitspoelen. “Wie kent niet de foto’s van verre landen met rivieren en zeeën vol plastic?” zegt Els de Roo, voorzitter van Rotary Club Velsen. “Hoewel we dit in Nederland niet zo uit de hand laten lopen, zit ook in onze Noordzee een heleboel microplastics.”. Geïnspireerd door acties in steden in onder andere Frankrijk en Engeland, kan een eenvoudige boodschap in de straat, op de stoep of bij het parkeerterrein mensen bewust maken van het probleem van afval op straat. De Rotary ontwikkelde de stoeptegel met de waarschuwende tekst.  “Wie kent niet de foto’s van verre landen met rivieren en zeeën vol plastic?” zegt Els de Roo, voorzitter van Rotary Club Velsen. “Hoewel we dit in Nederland niet zo uit de hand laten lopen, zit ook in onze Noordzee een heleboel microplastics.”.

De Rotary sponsort de tegels en ze zijn ook te koop. Het Hoogheemraadschap Rijnland heeft ook financieel bijgedragen want zij hebben een belangrijke rol bij het schoon maken van het rioolwater in de afvalwaterzuivering. De gemeente Velsen werkt ook mee. De tegels komen in openbaar gebied te liggen, dus is de medewerking van de gemeente belangrijk. Jelle Blaauwbroek: “We hebben nu al spontane reacties van scholen, wijkcomités en ondernemers, zij willen de tegels sponsoren en in hun omgeving een plek geven.”

Wil je meer informatie over de tegel “Hier begint de Zee”, stuur een mail naar info@rcvelsen.nl

Stichting Anne-Bo

Anna Bo overlijdt twee weken na haar twintigste verjaardag. Reden voor haar moeder, Annemieke van Wouw en Rotary-lid van een club uit onze regio, om een stichting op te richten en zo haar dochter te gedenken én tegelijkertijd iets goeds te doen voor de maatschappij.

De stichting Anna Bo heeft als doel om jonge vrouwen van 17 tot 21 jaar die in een achterstandssituatie verkeren te helpen. Zij hebben vaak niet de mogelijkheid om zonder steun een HBO of WO opleiding te volgen. Deze stichting gaat daarbij helpen, immaterieel, door de vrouwen te coachen, en materieel. Denk daarbij aan college- en boekengeld of een laptop. Kansengelijkheid voor jonge vrouwen creëren die dromen hebben, maar door hun situatie niet de juiste weg weten te vinden. Iets dat echt past in deze tijd!

De Rotaryclubs, waaronder ook Rotary Velsen, ondersteunen deze stichting financieel. Wat Velsen betreft past de doelstelling volledig binnen de Rotary uitgangspunten die beoogt maatschappelijk relevante projecten en stichtingen te steunen.

Voorlopig is inmiddels 1.000 euro overgemaakt door Rotary Velsen, dit maakt het voor de stichting mogelijk om één jonge vrouw voor een jaar te begeleiden.

Voor meer informatie over stichting Anne-Bo zie: www.stichtinganne-bo.nl

Afbeelding met tekst, illustratie

Automatisch gegenereerde beschrijving