© 2022 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Studenten mboRijnland oefenen sollicitatiegesprekken

Vier Rotaryleden kruipen in de huid van bedrijfsmanager

Studenten mboRijnland oefenen sollicitatiegesprekken

Hoe zorg je dat een mbo-student kan oefenen met sollicitatiegesprekken voor een stage? mboRijnland in Leidschendam-Voorburg komt op het idee van een rollenspel. De school zoekt contact met onze club, waarop vier leden dinsdagmiddag 22 februari in de huid kruipen van bedrijfsmanager.

mboRijnland is een instelling voor middelbaar beroepsonderwijs, contractonderwijs en voorgezet algemeen volwassenenonderwijs. Studenten leren er niet alleen een beroep; ze ontwikkelen zich ook persoonlijk en leren hun eigen weg in de samenleving te vinden, ieder vanuit diens eigen passie en interesses.

Vaardigheden in de vingers krijgen

Om de vaardigheden die op school worden behandeld daadwerkelijk in de vingers te krijgen, lopen mbo-studenten tijdens hun opleiding een of meer stages bij een erkend leerbedrijf naar keuze. Meestal is dat een bedrijf in de buurt, al kiezen studenten steeds vaker voor een stage in het buitenland.

Studenten van 16 tot 18 jaar

In mei beginnen de eerstejaarsstudenten die een opleiding volgen in marketing en communicatie aan hun eerste stage. Om deze beginnende vakmensen van 16 tot 18 jaar gelegenheid te bieden een sollicitatiegesprek te oefenen met mensen uit het bedrijfsleven, vraagt de school onze club om assistentie.

Gelijktijdig examen Nederlands

Tien studenten voeren ieder twee sollicitatiegesprekken van een halfuur. Kort daarvoor ontvangen wij een sollicitatiebrief, cv en vacature. De sessies gelden gelijktijdig als examen Nederlands spreken. Vandaar dat de docent Nederlands op de achtergrond aanwezig is om de studenten te beoordelen.

Alle tien aangenomen

De deelnemende studenten zijn zenuwachtig tegenover de voor hen onbekende gezichten. Maar ze doen het prima en worden alle tien aangenomen voor de stage waarop zij solliciteren. Het is de bedoeling dat we deze pilot volgend schooljaar herhalen, en dan als vast onderdeel van het curriculum.