© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.
Wijnproject Kaapstad
Wijnproject Kaapstad
Tourrit 2023 was dit jaar op 25 juni
Tourrit
Kerstactie
Kerstactie
Hofpark Wateringen
Omgeving
Fietsen voor Oekraïne
ISW en Rotary
Uzory uit Mykolaiv
Uzory
Zorgtuinderij Wateringen
Zorgtuinderij Wateringen
Estafette 100 jaar Rotary
Estafette 100 jaar Rotary
Vrede
Vrede

Persbericht

Dankzij Zuid-Afrikaanse wijn van Carmen krijgen duizenden kinderen te eten: ‘Prachtig’

AD

Fred Vermeer 16-06-23, 04:03 Laatste update: 07:24

foto © Thierry Schut

Dankzij Zuid-Afrikaanse wijn van Carmen krijgen duizenden kinderen te eten: ‘Prachtig’

Ze was twee keer ondernemer van het jaar in Zuid-Afrika en won dezelfde prijs die wijlen Nelson Mandela ook ooit kreeg uitgereikt. Nu is Carmen Stevens in Wateringen om de wijnen die ze zelf maakt en verkoopt te promoten. Niet voor zichzelf, maar voor de meer dan 25.000 kinderen die ze dagelijks van een maaltijd voorziet. En daar heeft de Rotary Club Wateringen, die zich eveneens sterk maakt voor kinderen in Zuid-Afrika, profijt van.

AD Fred Vermeer 16-06-23, 04:03 Laatste update: 07:24

De spin in het web in deze bijzondere kruisbestuiving tussen Wateringen en Zuid-Afrika is Marcel van den Berg, een geboren Wateringer die vijf maanden per jaar in Kaapstad woont. Samen met zijn vrouw Shadiya leeft de Westlander eigenlijk altijd in de zomer. Als het mooie weer hier voorbij is, vertrekken ze naar Kaapstad, waar dan de zomer begint.

Sinds mei vorig jaar is Van den Berg lid van de Rotary Club Wateringen. Daar werd hem gevraagd contact te zoeken met de Rotary Club Kaap de Goede Hoop en een project te vinden waar beide rotary’s profijt van kunnen hebben. Dat werden de Open Door-projecten van Valley Development Projects. In het Open Door-gebouw in Ocean View in Kaapstad vindt maatschappelijk werk plaats en kunnen honderden kinderen veilig spelen nadat ze een maaltijd hebben gekregen.

Het verhaal van Carmen is prachtig. Ze is de eerste zwarte vrouw in Zuid-Afri­ka die zelf wijn maakt

Marcel van den Berg

,,Het verhaal van Carmen is prachtig”, weet Van den Berg. ,,De eerste zwarte vrouw in Zuid-Afrika die zelf wijn maakt. Ze is daar twee keer ondernemer van het jaar geweest en heeft vorig jaar de Visionary Leadership Award gewonnen, een prijs die ook Nelson Mandela heeft gekregen. Dat is toch geweldig?”

Stevens voelde ook direct een band met Van den Berg en zijn vrouw. ,,De verhalen van Shadiya en mij zijn vergelijkbaar”, zegt ze, zittend aan een tafel in eetcafé Scrumpy in Wateringen. Ze is woensdag in Nederland aangekomen vanuit Kaapstad. ,,We hebben allebei een zware jeugd gehad in Zuid-Afrika, maar zijn er heel goed uitgekomen.”

Dat gunt ze zo veel mogelijk andere kinderen ook, benadrukt ze. ,,Goede voeding is daarbij zó belangrijk”, stelt ze. ,,Dat heeft overal invloed op. Daarom helpen wij meer dan 25.000 kinderen daarmee. En dat is nog lang niet genoeg, want er is nog veel meer hulp nodig in Zuid-Afrika.”

Ik had dolgraag tulpen willen zien, maar daarvoor ben ik te laat begreep ik

Carmen Stevens, Wijnmaker

Van haar zelfgemaakte wijnen heeft Carmen Stevens twee soorten meegenomen, een rode en een witte. Tijdens twee bijeenkomsten bij VELO (maandag) voor de Rotary Club en bij De Bonte Haas voor andere belangstellenden (dinsdag) vertelt ze haar indrukwekkende verhaal, daarbij geïnterviewd door Van den Berg. Er is uiteraard ook wijn aanwezig om te proeven.

Wie de wijn wil kopen, kan dat meteen doen. Een fles kost 15 euro, waarvan ongeveer 5 euro direct naar het project in Kaapstad gaat. Via een importeur uit De Lier komt de wijn dan in september in Nederland. ,,Als er meer wijn verkocht wordt dan nodig is voor Kaapstad, dan gaat dat naar een goed doel in onze streek, voor onze jeugd”, belooft Van den Berg.

Tussendoor heeft Carmen Stevens nog even tijd om Westland en omstreken te bekijken. ,,Ik had dolgraag tulpen willen zien, maar daarvoor ben ik te laat begreep ik”, zegt de Zuid-Afrikaanse lachend. ,,Maar molens zijn ook mooi, die hebben wij niet. Ik ben in elk geval blij dat het weer hier goed is, in Zuid-Afrika regent het nu.” En is het slechts 14 graden...

Kunstgras met speeltoestellen

De speelplaats buiten is nu nog slechts een dorre vlakte met lang gras en stekelige planten. De bedoeling is dat daar snel een kunstgrasveld met speeltoestellen voor de kinderen voor in de plaats komt. Om daar geld voor te genereren - er is 5000 euro nodig - bedacht Van den Berg een wijnproject waarbij Zuid-Afrikaanse wijn in Westland en omstreken wordt verkocht. Hij ging samen met zijn vrouw op zoek naar een geschikte wijnproducent en kwam al snel uit bij Carmen Stevens. Die hoefde op haar beurt niet lang over na te denken over deelname.

 

Marcel van den Berg, zijn vrouw Shadiya (links) en Carmen Stevens met de flessen wijn van Stevens bij de molen van Wateringen. © Thierry Schut


bestelformulier