© 2021 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Doofblinden ontmoeten elkaar in Woerden

Doofblinden ontmoeten elkaar in Woerden

Communiceren met doofblinden gebeurt vooral met vingerspelling (foto Gerard de Jong)

Woerden, 21 september 2017 – Ongeveer 110 doofblinde mensen en een even grote groep begeleiders en tolken komen zaterdag 30 september naar Woerden voor een bijzonder evenement. Ze zijn te gast bij de twee Woerdense Rotaryclubs in het gebouw van Ferm Werk voor een ontspannende dag met een aantrekkelijk programma. Voor mensen met een dubbele beperking is een uitgaansdag met speciaal voor hen georganiseerde activiteiten een mooi moment om elkaar te ontmoeten. 

De doofblinden krijgen in Woerden een dag aangeboden met bijzondere ervaringen. Ze kunnen dingen voelen of betasten, proeven of ruiken en ze kunnen bewegen. Zo is er een salsaworkshop, een proeverij van streekproducten uit het Groene Hart, er worden bieren geproefd, de gasten kunnen motorrijden, taart maken, een Woerdense koe schilderen en een bloemstuk maken. De twee Woerdense Rotaryclubs brachten 13.500 euro bij elkaar om de dag te bekostigen. Ongeveer 80 clubleden en partners zijn op 30e zelf actief met het begeleiden van activiteiten en het uitserveren van hapjes, drankjes en maaltijden.

Uit hun isolement

Mensen die zowel doof als blind zijn, zijn sterk afhankelijk van de hulp van anderen en hebben minder sociale contacten. De Nederlandse Stichting voor Doofblinden, die dit jaar 50 jaar bestaat, wil doofblinde mensen uit hun isolement halen en onderlinge sociale contacten bevorderen. De Stichting doet dat onder meer door de organisatie van een vakantieweek en een DoofBlindenDag op locatie. Voor de organisatie en fondsenwerving van zo’n dag roept de Stichting altijd de hulp in van een serviceclub. Ontmoetingen met lotgenoten zijn belangrijk voor doofblinde mensen. Tijdens de DoofBlindenDagen zijn al heel wat vriendschappen ontstaan. 

Communiceren met doofblinden is niet eenvoudig.  Onderling en met hun begeleiders ‘praten’ de doofblinden met gebarentaal, vingerspelling en schrijftolken.

De Woerdense Rotaryclubs waren – net zoals in 2000 en 2006  – meteen bereid de DoofBlindenDag dit jaar te organiseren. Werken aan een evenement als dit past ook in de doelstellingen van beide clubs van maatschappelijk betrokken professionals. Rotaryleden steunen hun medemens op verschillende manieren, onder meer door op een positieve manier een bijdrage te leveren aan de samenleving.