© 2021 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Doofblinden genoten in Woerden van feestdag en bezoek Prinses Margriet

Doofblinden genoten in Woerden van feestdag en bezoek Prinses Margriet

              

C:\Users\user\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\foto 1 Sylvia van Halm.jpg

Woerdense kazen proeven onder het toeziend oog van Prinses Margriet (foto Sylvia van Halm)

Woerden, 1 oktober 2017 – Ruim honderd doofblinde mensen genoten zaterdag 30 september van een bijzondere dag in Woerden. In het gebouw van Ferm Werk kwamen ze op uitnodiging van twee Woerdense Rotaryclubs bij elkaar voor een leuke dag uit. Tot hun verrassing bracht Prinses Margriet hen die dag een bezoek. Voor de doofblinden, die naast tolken ook elk een persoonlijk begeleider meenamen, was er een programma waarin voelen of betasten, proeven, ruiken en bewegen centraal stonden. Voor de dubbel beperkte bezoekers was het evenement extra waardevol door mooie ontmoetingen met lotgenoten. De dag werd geopend door Woerdens burgemeester Molkenboer. Prinses Margriet bezocht de DoofBlindenDag op persoonlijke titel. De prinses bekleedt een aantal functies op het gebied van gezondheidszorg en maatschappelijk werk.

Producten uit Groene Hart proeven

De doofblinden leerden onder meer chocoladetaartjes maken, beschilderden een (heel tastbare) Woerdense koe op klein formaat, maakten een herfstbloemstukje, konden zich uitleven met Braziliaanse sambamuziek en  gingen actief de vloer op in een salsaworkshop. Ook meerijden in een motor met zijspan was een groot succes.

Met diverse ‘home-made’ jams uit het Groene Hart werden de smaakpapillen getest. Prinses Margriet keek onder meer mee bij het proeven van verschillende Woerdense kazen. In proefglaasjes werd onder leiding van bierkenners genoten van drie soorten bier. Een aantal Woerdense winkeliers werkte met plezier mee aan de verschillende activiteiten. Zo’n tachtig Rotarians en partners zorgden voor de organisatie. Met de hapjes, drankjes en maaltijden die ze uitserveerden kwam ook de inwendige mens royaal aan bod.

Vingerspelling leren

Het onderhouden van sociale contacten is lastig voor mensen die zowel doof als blind zijn. De Nederlandse Stichting voor Doofblinden, die dit jaar vijftig jaar bestaat, helpt doofblinde mensen uit hun isolement te halen met onder meer deze DoofBlindenDag op locatie. Voor de organisatie en de fondsenwerving voor de Woerdense DoofBlindenDag deed de Stichting een beroep op de twee Woerdense Rotaryclubs. Die brachten 13.500 euro bij elkaar met een Bedrijvengolfdag in juli.

Doofblinden ‘praten’ onderling en met hun begeleiders met gebarentaal, vingerspelling (met vier handen) en schrijftolken. Ook de leden van de beide clubs kregen instructieve tips over de manier waarop ze  met hun doofblinde gasten konden communiceren.  

Voor de twee Woerdense Rotaryclubs van maatschappelijk betrokken professionals past werken aan een evenement als dit uitstekend in de clubdoelstellingen. Rotaryleden verbinden zich aan het steunen van hun medemens, onder meer door op een positieve manier een bijdrage te leveren aan de samenleving.

C:\Users\user\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Outlook\7C0VBB0W\DBD Sylvia van Halm 2 Salsa.jpg

Een workshop salsa dansen ging de doofblinden goed af (foto Sylvia van Halm)