© 2021 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Samenwerking Dunya en Rotary bij lesmethode taalachterstand

Samenwerking Dunya en Rotary bij lesmethode taalachterstand

Woerden, 22 februari 2015 – Met educatieve en recreatieve activiteiten stimuleert de Woerdense stichting Dunya jongeren uit minderheidsgroepen om actief deel te nemen aan de maatschappij. Talenten ontdekken en ontwikkelen staat daarbij centraal. Dunya verzorgt onder meer huiswerkbegeleiding voor scholieren en lessen voor mensen uit minderheidsgroepen met een taalachterstand. Dunya bestaat intussen drie jaar en wordt gerund door een aantal maatschappelijk betrokken jongeren die zich vrijwillig inzetten.

Bij de aanschaf van lesmateriaal zijn de vrijwilligers afhankelijk van sponsoring en subsidies. Als onderdeel van de samenwerking met Dunya zorgde Rotaryclub Woerden Oude-Rijn dit jaar voor materiaal voor een taalachterstandsproject.

Met de lesmethode ‘Vos en haas’ wordt bij Dunya al druk gewerkt. Foto: Winny van Rij.

Taalachterstand bijspijkeren

Vijf studerende vrienden met een veelal Marokkaanse achtergrond besloten in 2012 om huiswerkbegeleiding te organiseren voor scholieren uit minderheidsgroepen. Intussen werken er elke week 30 begeleiders met 85 leerlingen aan geprofessionaliseerde huiswerkbegeleiding, Citotoets- en eindexamentrainingen, Nederlandse taallessen voor volwassenen, jongerenavonden en sport- en spelactiviteiten.

Bij een flink aantal leerlingen van de basisschool constateerde het Dunya-bestuur een taalachterstand. Wordt die achterstand niet snel bijgespijkerd, dan blijft die de leerlingen hun hele schoolcarrière achtervolgen.

Op zoek naar goed materiaal stuitte Dunya op de lesmethode ‘Vos en haas’, een aanpak met onder meer een beeldwoordenboek. Rotaryclub Woerden Oude-Rijn zorgde voor de aanschaf van twintig lespakketten en een iPad voor deze lesmethode. De serviceclub hielp Dunya, als vervolg op een Beursvloermatch, ook met de aanschaf van kantoormeubilair en het verzorgen van sprekers voor bijeenkomsten voor leerlingen van basisscholen en voortgezet onderwijs. Regelmatig laten leden van de serviceclub de scholieren op zondagmiddag op een inspirerende manier zien waar ze in hun beroep mee bezig zijn.