© 2021 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Heel jong Woerden bakt

PERSBERICHT

Een Coproductie van Buurtwerk Woerden, Wij zijn Woerden jong en Rotary Woerden Oude Rijn

Heel jong Woerden bakt: spannende bakwedstrijd voor jongeren

Woerden, 2 oktober 2018 – Heel jong Woerden gaat de komende maanden allerlei zoets en vooral lekkers bakken voor de bakwedstrijd Heel jong Woerden bakt! Jongeren van 14 tot 20 jaar van allerlei nationaliteiten en culturen, Woerdens en nieuw-Woerdens, duiken in de recepten van hun ouders, grootouders, hun land van herkomst of internet, en verzinnen iets waar lekkerbekken blij van worden. Heel jong Woerden bakt wordt georganiseerd om jongeren uit allerlei landen met elkaar te laten kennismaken, elkaars lekkernijen te proeven en vrienden te worden. Tijdens de bakwedstrijd leren ze van elkaars leven en gewoonten.

Heel jong Woerden bakt begint met een voorronde, waarvoor deelnemers zich moeten inschrijven. Individueel inschrijven kan tot 31 oktober via het formulier op www.heeljongwoerdenbakt.nl. De baksels voor de voorronde moeten worden ingeleverd op maandag 12 november.

Een jury, bestaande uit bakkers Henny Rijngouwt en Hennie Versluis, Karit (Syrië, nu met een patisserie in Woerden), chef-kok Arthur van Dijk van restaurant Viviamo, Co van Eck (docent Kalsbeek) en Roos Gussinklo (Bij Roos op de thee) buigt zich vervolgens over de resultaten en komt 12 november met de uitslag. De zestien jongeren (acht nieuw-Woerdenaren en acht Woerdenaren) met de lekkerste baksels worden uitgenodigd voor de volgende ronde: leuke workshops en de meesterproef.

Workshops op locatie

In het laatste kwartaal van 2018 en begin 2019 gaan de zestien voorrondewinnaars deelnemen aan twee of meer workshops, waar samen wordt gewerkt, geproefd, geleerd (en vast ook gelachen). De workshops worden geleid door vakmensen, en vinden plaats op bijzondere locaties. Zo zijn er workshops decoreren, soezen en korstdeeg bakken, kapsel, cake en chocoladetaart maken bij de beide bakkers, Viviamo en het Kalsbeek. Op de inleverdag is er een workshop ‘fotograferen met je mobiele telefoon’.

Finale en meesterproef

Begin 2019 komen alle zestien winnaars bij elkaar voor een feestelijke finale. Die wordt georganiseerd bij het Kalsbeek College locatie Bredius, zodat ook het publiek mee kan genieten van deze meesterproef. De bekende Woerdense presentator Maarten Tuit praat deze finale flitsend aan elkaar.

De winnaar van Heel jong Woerden bakt kan rekenen op een heel bijzonder prijzenpakket: een beker, de titel ‘Beste jonge Meesterbakker van Woerden 2019’ en een geldbedrag. Zijn of haar baksel is straks misschien ook bij een van de bakkers als ‘taart van de week’ te koop. Daarnaast zijn er troostprijzen voor de andere deelnemers.

Jonge Woerdenaren samenbrengen

Het idee voor Heel jong Woerden bakt wordt uitgewerkt door het jongereninitiatief Wij zijn Woerden Jong, Buurtwerk Woerden en Rotaryclub Woerden Oude Rijn. Doel is te zorgen dat jonge Woerdenaren, of ze hier nu geboren zijn of uit een ver land pas in Woerden zijn komen wonen, iets samen doen waarbij ze leren van elkaars leven en gewoonten. Samen lekkere dingen bakken en proeven helpt de jongeren in vriendschap samen te brengen.