Vide Grenier

De Beursvloermatch 2013 van Rotary Woerden Oude Rijn met Careyn Weddesteyn

In de zomertijd kom je de bordjes “Vide Grenier” regelmatig tegen bij dorpjes in Frankrijk. Dat betekent dat men de zolder weer opruimt en de overbodige spullen te koop aanbiedt op de plaatselijke rommelmarkt op zondag.

Door de nieuwbouw van Careyn Weddesteyn waren sommige oude spullen overbodig, zouden de kelders ontruimd en de oude gebouwen afgebroken worden. Om niet alles in de afvalcontainers van de sloop te laten verdwijnen, had Careyn Weddesteyn bedacht dat een deel van de goede , bruikbare nachtkastjes, rollators, bedden e.d. nog een tweede leven in verzorgingshuizen in Albanië en Roemenie zouden kunnen vinden. Daarnaast zouden andere zaken via Marktplaats verkocht kunnen worden.Op de Beursvloer in oktober 2013 zocht Careyn Weddesteyn hiervoor een marktplaatsbeheerder. Rotary Woerden Oude Rijn heeft deze taak op zich genomen.

Op een donderdagmorgen half januari hebben we met de cie Community Service van de Rotary de eerste dingen schoongemaakt, gefatsoeneerd, opgemeten en gefotografeerd en vervolgens in de kelder van Weddesteyn een marktplaatshoek ingericht.

Omdat ik op een steenworp afstand van Weddesteyn woon, heb ik feitelijk de taak van de verkoop op me genomen. Ik had overigens niet ingeschat dat het me zoveel tijd zou kosten, maar ik heb geen moment gedacht ,waar ben ik aan begonnen. Ik heb het met heel veel plezier gedaan. Een account aanmaken en advertenties plaatsen op Marktplaats was de volgende stap. Vervolgens ontstaat het spel van info vragen en aftroeven, loven en bieden.Een psycholoog zou een proefschrift kunnen schrijven over de mores van Marktplaats.Afspraak is afspraak geldt niet voor iedereen, biedingen worden niet gestand gedaan, mails worden niet meer beantwoord, maar er zijn gelukkig ook nog veel mensen met fatsoen.

In de periode van januari tot juli 2014 hebben we voor € 4000 verkocht. Het geld wordt besteed aan zaken direct voor de bewoners. Een nieuw biljartlaken, parasols en stoelen voor het terras om enkele voorbeelden te noemen.

De grote klappers in de verkoop waren 2 horecavaatwassers en 2 rvs-werktafels ( €185-€ 450). Maar de meeste items gingen weg voor bedragen tussen de € 10 en € 50.

Voor een tweetal projecten hebben we het mes aan twee kanten laten snijden. Nuzorg, een kleinschalige zorgorganisatie voor dagbesteding en weekendopvang van autistische kinderen had bij de Rotary een bijdrage gevraagd o.a. voor de inrichting van de dagbestedingsruimte. Op deze lijst stonden veel spullen die in Weddesteyn aanwezig waren. De werkwijze was als volgt.

De spullen werden op Marktplaats gezet en Nuzorg bood mee. Zo werd de waarde bepaald, kreeg Weddesteyn de marktprijs, betaald door de Rotary en Nuzorg de spullen Op die manier heeft Nuzorg zorg voor € 600 aan materiaal gekregen. Op hun ingediende aanvraag stond hiervoor meer dan het dubbele bedrag.

Met de Sleutelclub Kamerik, een project voor jongeren, is dezelfde werkwijze gehanteerd. Door het succes van de activiteiten de afgelopen jaren is de Sleutelclub op zoek naar een grotere ruimte en uitbreiding van activiteiten.Dus behalve gereedschap , waaronder een prachtige lasdampafzuiger, en knutselspullen, hadden ze ook behoefte aan bureau’s, stoelen, krukjes, tafels , kasten, etc.De nieuwe werkplaats kan straks met dit meubilair worden ingericht.

De marktwaarde van deze spullen was € 1200 en is door de Rotary aan Careyn Weddesteyn betaald.

Maar ook twee net gestarte ondernemers hebben we de gelegenheid geboden wat rond te neuzen in het gebouw en voor een schappelijke prijs spullen van hun gading te kopen.

De ene ondernemer geholpen met kantoorinrichting, de andere met horecaspullen.

Behalve het bedrag van € 4000 voor de bewoners, heeft de Beursvloermatch ook veel mensen gelukkig gemaakt met de verworven zaken en hebben we een kleine bijdrage geleverd aan een duurzamere wereld.

Woerden, 7 juli 2014

Rotary Woerden Oude Rijn,

Johan Strik