© 2021 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Heel Jong Woerden Bakt begint weer!

Heel Jong Woerden Bakt begint weer!

Woerdense jongeren gaan weer heerlijk bakken!

Heel Jong Woerden Bakt gaat weer van start! Na het succes van de eerste editie gaat deze interculturele Woerdense bakwedstrijd de komende maanden voor de tweede keer draaien. Jongeren van 14 tot 20 jaar van allerlei nationaliteiten en culturen, Woerdens en nieuw-Woerdens, zijn uitgenodigd om allerlei zoets en vooral lekkers bakken. Ze kunnen in de recepten van hun ouders, grootouders, hun land van herkomst of internet duiken, of zelf iets verzinnen waar lekkerbekken blij van worden. Heel Jong Woerden Bakt wordt georganiseerd om jongeren uit allerlei landen met elkaar te laten kennismaken, elkaars lekkernijen te proeven en vrienden te worden. Tijdens de bakwedstrijd leren ze van elkaars levens en gewoonten.

Inschrijven voor voorronde

Heel Jong Woerden Bakt begint met een voorronde, waarvoor deelnemers zich moeten inschrijven. Individueel inschrijven kan tot 20 december via het formulier op www.heeljongwoerdenbakt.nl of het scannen van de QR-code op de flyer die overal ligt.

De baksels voor de voorronde moeten worden ingeleverd bij het Minkema Stein op woensdag 8 januari 2020.

Een jury, onder meer bestaande uit Gert van de Berg van Bakkerij Versluis, chef-kok Arthur van Dijk van restaurant Viviamo, Co van Eck (docent Kalsbeek) en Roos Gussinklo (Bij Roos op de thee) buigt zich vervolgens over de resultaten en komt diezelfde avond nog met de uitslag. De zestien jongeren (acht nieuw-Woerdenaren en acht Woerdenaren) met de lekkerste baksels worden uitgenodigd voor de volgende ronde: leuke workshops en de meesterproef. 

Workshops op locatie

In januari, maart en april 2020 gaan de zestien voorrondewinnaars deelnemen aan leuke workshops, waar samen wordt gewerkt, geproefd, geleerd (en zeker ook gelachen). De workshops worden geleid door vakmensen, en vinden plaats op bijzondere locaties. Zo zijn er onder meer workshops ‘kapsel’ (een soort basisdeeg) maken, decoreren en vullingen maken. De workshops vinden plaats op spannende locaties (in bakkerijen en professionele keukens).

Op de inleveravond is er een workshop ‘Fotograferen met je mobiele telefoon’.

Finale en meesterproef

In april 2020 komen alle zestien winnaars bij elkaar voor een feestelijke finale. Die wordt georganiseerd bij het Kalsbeek College locatie Bredius, zodat ook het publiek mee kan genieten van deze meesterproef. De bekende Woerdense presentator Maarten Tuit praat deze finale weer flitsend aan elkaar.

De winnaar van Heel jong Woerden Bakt kan rekenen op een heel bijzonder prijzenpakket: de titel ‘Beste jonge Meesterbakker van Woerden 2020’ en een professionele keukenmachine. Daarnaast komt zijn of haar baksel ook bij Bakkerij Versluis als ‘taart van de week’ te koop.

Jonge Woerdenaren samenbrengen

Doel van de interculturele bakwedstrijd is te zorgen dat jonge Woerdenaren, of ze hier nu geboren zijn of vanuit een ver land in Woerden zijn komen wonen, iets samen doen waarbij ze leren van elkaars leven en gewoonten. Samen lekkere dingen bakken en proeven helpt de jongeren in vriendschap samen te brengen.   

Heel Jong Woerden Bakt wordt georganiseerd door Rotaryclub Woerden Oude Rijn, ondersteund door een mooi groepje sponsoren.