© 2021 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Perenproject, tegen voedselverspilling, vóór de voedselbank

Perenproject, tegen voedselverspilling, vóór de voedselbank

Karin Peperkamp van Rotary plukt de eerste peer

In september gaan cliënten van Brownies&downieS, Zorg-Los Woerden, de Sleutelbloem Noorden én leden van Rotary Woerden Oude Rijn peren plukken op een verlaten perenboomgaard op het Landgoed Linschoten. Waarom? Om voedselverspilling tegen te gaan en om van de peren honderden pakken sap te maken, die uitgedeeld kunnen worden bij de plaatselijke Voedselbanken.

De cliënten van Brownies&downieS, Zorg-Los en de Sleutelbloem gaan onder begeleiding actief aan de pluk. Het plukwerk is niet alleen leuk om te doen, maar ook een leerzame dagbesteding die in het teken staat van voedingseducatie.

De peren worden door een professionele vruchtensapproducent verwerkt tot gepasteuriseerd perensap, dat twee jaar houdbaar is. Zo kunnen de klanten van de Voedselbanken, maar ook Brownies&downieS in hun eigen lunchcafé er tot in 2022 plezier van hebben.

Voor de professionele operatie, het huren van een pluktrein, aan- en afvoer en het produceren van het sap worden kosten gemaakt. Die worden gelukkig gedekt dankzij bijdragen van een subsidiegever en sponsoren.

Voor Rotary Woerden Oude Rijn is dit perenproject één van de activiteiten die de club ontplooit om als breed georiënteerde netwerkorganisatie van maatschappelijk betrokken professionals een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving.

Het perenproject is een samenwerkingsproject van de Stichting G. Ribbius Peletier Jr. tot Behoud van het Landgoed Linschoten, Brownies@downieS, Zorg-Los Woerden, De Sleutelbloem Noorden en
Rotaryclub Woerden Oude Rijn. Het wordt mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van Rabo Dichtbijfonds en diverse sponsoren.