© 2021 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Vmbo-ers Minkema lopen sponsortocht voor water

Vmbo-ers Minkema lopen sponsortocht voor water

Afbeelding met gras, persoon, buiten, staand

Automatisch gegenereerde beschrijving

Om ziekten te voorkomen wordt water centraal opgepompt en gezuiverd.

Nu de coronaregels versoepeld zijn, kunnen leerlingen van het Minkema College zich weer inzetten voor leeftijdgenootjes en gezinnen in Oeganda. Vmbo-leerlingen van de negen eerste klassen van het Minkema College lopen woensdag 7 juli met een vrachtje van 1½, 3 of 6 liter water in Woerden rondom de Cattenbroekerplas in Waterrijk. Daarmee zetten zij zich actief in voor een project voor schoon drinkwater in Oeganda. Ze doen dat in samenwerking met de drie Woerdense Rotaryclubs en de Stichting Tusaidiane, die waterprojecten in Oeganda uitvoert.

Dit keer gaat het om een drinkwaterproject voor de gemeenschap rond de Samson Kalibbala Mamya Memorial Secondary School in het district Rakai (centraal-Oeganda). De Minkema-leerlingen hebben al twee keer eerder gelopen voor een ander waterproject in Oeganda. Dankzij hun inspanningen is dat project intussen afgerond.

Bij projecten als deze onderzoeken de Rotaryclubs vooraf of het verzamelde geld echt op de plaats van bestemming komt. Ook voor dit project geldt dat elke euro rechtstreeks terechtkomt bij de plaatselijke gemeenschap en ten goede komt aan het gestelde doel: schoon drinkwater.

Sponsoring welkom!

Onderweg kunnen de leerlingen, die door ouders, buren en grootouders worden gesponsord, stempels behalen door bij de stempelposten een opdracht te volbrengen. Dat kan een quiz zijn, het uitbeelden van een spreekwoord, het maken van een rekensom over water of een sportieve opdracht. Ook het aantal liters water dat naar de finish wordt gedragen, levert de leerling één of meer stempels op. De posten onderweg worden bemenst door vrijwilligers van de Rotary.

Naast de sponsorloop voor eerstejaars, kunnen alle derde klassen zich inschrijven voor diverse workshops. Op 5 en 6 juli worden bijvoorbeeld sleutelhangers, sieraden, kaarten e.d. gemaakt. Deze creaties kunnen door iedereen uit Woerden en omgeving worden besteld via een speciaal door leerlingen gemaakte website. De opbrengst van wat zij verkopen gaat ook naar het waterproject. Daarnaast wordt een aantal

producten geschonken aan bijvoorbeeld een zorginstelling.

Iedereen die deze leerlingen sponsort zorgt voor extra motivatie van de leerlingen en draagt bij aan een goed doel.