© 2021 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Bijna 2.000 euro voor Oeganda

Bijna 2.000 euro voor Oeganda

Afbeelding met gras, buiten, lucht, persoon

Automatisch gegenereerde beschrijving

Lekker lopen langs de plas, met liters water in je hand of op je rug (foto Hans Bakker)

Woensdag 7 juli zamelden de Vmbo-leerlingen van het Woerdense Minkema College een bedrag van bijna 2.000 euro in voor schoon drinkwater in Oeganda. De eerstejaars leerlingen deden dat door gesponsord rond de Cattenbroekerplas te wandelen met een vrachtje van 1 ½, 3 of 6 liter op hun rug. Door te wandelen voor water lieten de Minkema-scholieren zien solidair te zijn met hun leeftijdsgenootjes in Oeganda, die voor schoon drinkwater heel veel méér moeite moeten doen. Naast hun waterwandeling verkochten de leerlingen in leerjaar 3 op een speciale website ook leuke hebbedingetjes die zij maakten in diverse workshops. Ook de opbrengst daarvan gaat naar het waterproject.

Ook creatief aan de slag

Onderweg rondom de plas in de wijk Waterrijk in Woerden konden de leerlingen, die door ouders, buren en grootouders gesponsord werden, stempels scoren door bij de stempelposten een opdracht te volbrengen. Daarbij ging het om een quiz, het uitbeelden van een spreekwoord, het maken van een rekensom over water of een sportieve opdracht. De posten onderweg werden bemenst door vrijwilligers van de drie organiserende Woerdense Rotaryclubs. Ook het aantal liters water dat naar de finish werd gedragen, leverde de leerling één of meer stempels op.

De Vmbo-ers van het Minkema gingen ook creatief aan de slag. Op een door de leerlingen ontwikkelde website (www.minkema.nl/waterproject) konden zelfgemaakte armbandjes, happy stones, wenskaarten, boekenleggers en puzzels worden besteld. De leerlingen bezorgden hun creaties vervolgens aan huis.

Al twee Oegandese projecten afgerond

De leerlingen werkten samen met de drie Woerdense Rotaryclubs en de Stichting Tusaidiane, die waterprojecten in Oeganda uitvoert. Tusaidiane zorgt dat het geld goed besteed wordt in een drinkwaterproject, dit keer voor de gemeenschap rond de Samson Kalibbala Mamya Memorial Secondary School in het district Rakai (centraal-Oeganda).

De Minkema-leerlingen hebben al twee keer eerder voor een Oegandees drinkwaterproject gelopen. Dankzij hun inspanningen is dat project intussen helemaal klaar.