© 2021 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Peren voor goede doelen

Peren voor goede doelen

Lucas, Karin en Jamie van Brownies&Downies geven 'hun'peren een goede bestemming 

Automatisch gegenereerde beschrijving

Lucas, Karin en Jamie van Brownies&DownieS geven 'hun' peren een goede bestemming

Bijna 700 kilo onbespoten peren plukte een groepje leden van Rotary Woerden-Oude Rijn in de laatste zonnige septemberdagen. Dat gebeurde handmatig, in een verlaten perenboomgaard op het Landgoed Linschoten. De sappige peren, in dozen en kratten verpakt, hebben inmiddels hun weg gevonden naar Brownies&DownieS en de Voedselbank in Woerden. Die gaan er op hun beurt weer mooie dingen mee doen.

Boven koeienkophoogte

Vorig jaar plukten de Rotary-leden ook Linschotense peren, maar toen was de oogst aanmerkelijk groter. Dit jaar is volgens kenners een slecht perenjaar. Bovendien werd de verwaarloosde boomgaard deze zomer begraasd door koeien, die zich niet alleen tegoed deden aan het malse gras tussen de perenbomen, maar ook aan alles wat op koeienkophoogte aan de perenbomen groeide. “Waar we vorig jaar met een pluktrein en veel mensen duizenden kilo’s peren plukten, moesten we nu voor een paar peren steeds opnieuw een trapje op en af tussen de verwilderde takken”, zegt een van de plukkers.

Het ‘perenproject’ kwam ook dit jaar weer tot stand in samenwerking met de Stichting G. Ribbius Peletier Jr. tot Behoud van het Landgoed Linschoten. Voor Rotary Woerden Oude Rijn is dit Perenproject één van de activiteiten die de club ontplooit om als breed georiënteerde netwerkorganisatie van maatschappelijk betrokken professionals een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving.

Afbeelding met boom, buiten, gras, persoon

Automatisch gegenereerde beschrijving

Peren hingen vooral hóóg in de boomgaard

Perentaart bij Brownies&DownieS

Ook al zijn het er dit jaar minder, de peren komen weer goed terecht. Bovendien levert de plukactie een kleine bijdrage aan het voorkomen van voedselverspilling.

Bij de Woerdense vestiging van Brownies&DownieS is een deel van de peren intussen afgeleverd. Brownies&DownieS is een lunchcafé aan het Kerkplein, waar mensen met een beperking zinvol en vooral ook leuk werk vinden. In het café wordt nog steeds (gepasteuriseerd, dus lang houdbaar) perensap geserveerd van de oogst van vorig jaar. Daarnaast maken de medewerkers van het lunchcafé van de nieuwe peren nu heerlijke perenjam en perenchutneys, en serveren ze bezoekers zelfgebakken perentaarten. Ook gaat er een verse peer in de lunchboxen die bij Brownies&DownieS gemaakt worden voor kinderen uit gezinnen die het niet breed hebben.

Vers fruit voor Voedselbank

Afbeelding met tekst, winkelwagen, trekken

Automatisch gegenereerde beschrijving

Elias Bom (r.) nam namens de Voedselbank de peren graag in ontvangst van Rotary-voorzitter Jaap Oudshoorn (l.)

In Nederland leeft meer dan één miljoen mensen onder de armoedegrens. De Voedselbanken helpen de armsten door ze tijdelijk te voorzien van voedselpakketten. Wekelijks worden vanuit het uitgiftepunt in Woerden gratis voedselpakketten uitgedeeld.

Ook bij de Woerdense Voedselbank zijn ze blij met hun deel van de Linschotense peren. De inhoud van de pakketten verschilt per week. Het valt niet altijd mee om aan vers fruit te komen. Voor cliënten van de Voedselbank is het streekfruit een leuk extraatje in hun pakketten.