© 2021 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Bezoek aan Algae Innovations II

 

Rotaryclub Zaanstad laat zich op 23 september informeren over een onschuldig micro-organisme, de micro-alg. Die woensdag zijn wij op bedrijfsbezoek bij Algea Innovations Netherlands BV (afgekort AIN) te Zeewolde. AIN, indertijd gekenmerkt als het meest innovatieve bedrijf in Nederland. Bij aankomst in Zeewolde verwacht je dat bij de eerste aanblik niet zo. Maar achter de voorgevel van deze loods gaat voor de aanwezige Rotaryleden een geheel nieuwe wereld open.

Afbeelding met buiten, gras, spoor, huis

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

Middels een heldere power-point presentatie vertelt Robert Baard, directeur AIN, over de ontwikkeling en huidige status van het bedrijf. Robert deed als microbioloog aan de universiteit van Amsterdam onderzoek naar micro-algen. Micro-algen hebben een hoge voedingswaarde en staan aan het begin van de voedselketen. Daarnaast zijn ze de belangrijkste O2-producent op aarde en spelen ze een voorname rol bij CO2-fixatie. Eigenlijk zijn het een soort kleine chemische fabriekjes en daarmee tevens leverancier van diverse noodzakelijke voedings-supplementen, zoals onverzadigde vetzuren(vetten), aminozuren(eiwitten) en mineralen.

 

Thans wil Robert Baard met het bedrijf AIN deze algen commercieel benutten. De afgelopen 4 jaar heeft AIN in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam (UvA, vakgroep Swammerdam Instituut for Life Sciences) een unieke toepassing ont-wikkeld waarbij specifieke micro-algen (1 van de 80.000 soorten!) als plantenvoeding worden ingezet. AIN en de UvA zijn inmiddels patenthouder van deze toepassing.

Het door-ontwikkelen van de fundamentele kennis over micro-algen naar praktische toepassingen gaat gepaard met breed veldonderzoek bij diverse telers en kwekers in Nederland. Zo ook bij een bekende bromelia kweker in Assendelft.

Uitdaging bij het uitzetten van het veldonderzoek is soms de conservatieve houding bij kwekers en telers. De onderzoeksresultaten zijn echter verbluffend, indrukwekkend en hoopgevend, zo laten de diverse slides in de PowerPoint-presentatie ons zien: snellere groei, robuustere planten, donkerder bladgroen en planten met grotere bloemen. Ook eigen, in-company onderzoek draagt bij tot het succes van deze micro-algen. Zekerheidshalve spreekt Robert van “eigen onderzoeksfaciliteiten” en niet van “een laboratorium”. Voor je het weet, heb je namelijk de politie op je dak met al die drugscriminaliteit in de Flevopolder.

Afbeelding met binnen, persoon, staand, keuken

Automatisch gegenereerde beschrijvingAfbeelding met binnen, verschillend, gevuld, scherm

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

 

Het product met de naam Aquaphyto is een levend product en bevat specifieke micro-algen (kleine waterplanten van 2-50 micrometer). Aquaphyto wordt door telers ingezet bij de professionele teelt met als voornaamste doel: het behalen van de al eerder-genoemde teeltresultaten en daarmee verbeteren van de bedrijfsresultaten; het duurzamer telen van gewassen (w.o. ook tomatenplanten) en het niet-gebruiken van chemische producten (= dood materiaal), zoals kunstmest, pesticiden en herbiciden.

Aquaphyto is een natuurlijk product, op vloeibare basis en zorgt voor een voedingsbodem, die in een natuurlijke balans is met de plant tijdens de gehele teeltcyclus. Deze natuurlijke balans heeft – zoals met veldonderzoek aangetoond – een positieve invloed op de weerbaarheid, ziekteresistentie en ontwikkeling van de plant.

Op dit moment staat AIN aan de vooravond van de marktintroductie van het product Aquaphyto; het uur van de (algen)waarheid is aangebroken! Hoe dat aan te pakken? Daarover ontstaat na afloop van de presentatie een levendige discussie. Hieruit blijkt dat AIN al eerder contact heeft gehad met een aantal leden van Rotaryclub Zaanstad, voor certificering van de onderneming (sinds kort SKAL gecertificeerd) en in verband met mogelijke toepassingen in de cosmetische industrie (gezichtsmasker, algenbad).

Aan het einde van dit interessante bedrijfsbezoek gaan wij niet aan de macro-biotische algenpuree, maar laven wij ons aan een buffet van pompoensoep met gembersmaak, luxe sandwiches en (non-)alcoholische versnaperingen.