Eindverslag van de reis van Richard en de rest van de bouwgroep

bouwreis editie 2019 succesvol afgerond.

Het zit er weer op. Samen met onze bouwvrienden van de Red Horse Company hebben wij 2 duplex woningen kunnen realiseren in Old Sagay en de bouw van een 3e duplex kunnen toezeggen. Een geweldig resultaat van een intensieve bouwweek. Handmatig beton maken en storten, zagen, lassen, boren, ramen en deuren plaatsen en afhangen, schilderen. Kortom een productieve week onder de brandende zon (35gr., 94 % luchtvochtigheid).
Een onvergetelijke ervaring. Naast het bouwen van woningen behelst dit project zeker ook community building. Deze nederzetting telt inmiddels 25 duplex-woningen (=50 grotere gezinnen). Ter plaatse hebben wij nog contact gelegd met een locale Rotaryclub om tot samenwerking te komen. Zij waren zelf met een dental program en mudhouses project bezig in een reservaat in de bergen. Aangezien de gebitten van de meeste bewoners in zeer slechte staat verkeert een mooie toevalstreffer. Via deze club gaan we nu bekijken of er dental-zorg verleend kan gaan worden. Dit krijgt zeker nog een vervolg. Dat geldt ook voor plannen voor een community volkstuin. De Red Horses hebben hiervoor contact gelegd met een school in de omgeving en een mogelijke financier in Raalte.
Mooie bijvangst dus! Na de week bouwen, de overdrachtceremonie en de toespraken zijn met name de levensverhalen van de 4 nieuwe gezinnen emotioneel blijven hangen. Wat een elende, wat een armoede en wat een doorzettingskracht. De volksaard van de Filipino's, vriendelijk, bescheiden, voorkomend en een groot geloof hebben ons diep geraakt.
Na ons vertrek hebben onze Red Horse vrienden nog 3 projecten elders op het eiland geholpen met renovatie werkzaamheden. Wat een kanjers, respect!
Wij zijn inmiddels al weer druk met de voorbereiding van de 2e editie Ondernemersgala Moerdijk dat op 10 mei zal plaatsvinden, waarvan het batig saldo weer 100% voor dit project zal worden aangewend. (inschrijven en info: rotaryondernemersgala@gmail.com).
Langs deze weg bedanken wij onze sponsoren en begunstigers. Met uw bijdrage heeft u mensen licht aan het einde van de tunnel gegeven en voor 6 grote gezinnen het verschil gemaakt! Verder bedanken wij iedereen voor de support en leuke reacties. Dat gaf ons een warm gevoel.
Volgend jaar weer een vervolg, met uw hulp en support gaan we zeker terug!