© 2023 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.
.
Rotary Magazine
lees hier
jaarthema 2023 - 2024
klik hier voor een toelichting
100 jaar Rotary in Nederland
bekijk hier het filmpje van D 1610
jaarthema 2022 - 2023
klik hier voor een toelichting
word lid van de eerste E-club
lees hier

Welkom bij Rotaryclub Zwijndrecht Waal en Devel

Rotary in actie voor Basisscholen: €15.000

Afgelopen zaterdag organiseerde Rotaryclub Zwijndrecht Waal en Devel voor de 18e keer de jaarlijkse Rotary Rally. Deze autorally is zowel geschikt voor ervaren rijders als voor niet ervaren rijders. En zowel vintage cars als gewone tour wagens (inclusief elektrische auto’s)  kunnen meerijden.

De rally werd gehouden in West-Brabant in de gemeenten Zevenbergen en Moerdijk en kende een lunch break bij Breda International Airport. Bijna 40 equipes verschenen aan de start die traditioneel bij Florensis aan de Langeweg in Hendrik-Ido-Ambacht plaatsvond. De finish was weer bij Ames Autobedrijf in Zwijndrecht. De rally was uitgezet door eigen leden van Rotary.

De deelnemers begonnen met een oriëntatierit met tal van cryptische opdrachten, gevolgd door een pijlenrit. Na de lunch werd een bolletje-pijltje rit gereden met tegelijk de opdracht om onderweg zes afbeeldingen te herkennen die de equipes op een foto meekregen bij de start.

Na in totaal bijna 100 kilometer te hebben afgelegd werd bij Ames Autobedrijf aan de equipes uitleg gegeven over de diverse opdrachten tijdens de route. Hierbij sneuvelde bij menige equipe de ambitie op een hoge klassering! Algemeen winnaar werd de equipe Wim de Hoog – Ralf de Hoog.

Behalve het hebben van een leuke dag voor de deelnemers is het belangrijkste doel van de Rotary Rally het genereren van geld voor een goed doel. Dat goede doel was deze keer de Stille Armoede onder Basisschoolleerlingen. De realiteit is dat scholen in toenemende mate geconfronteerd worden dat leerlingen moeten afhaken bij activiteiten waarvoor een ouderbijdrage nodig is.

De zaterdag gehouden Rotary Rally leverde een nettobijdrage van 15.000 Euro op. Dit geld zal onder verantwoordelijkheid van de Gemeente Zwijndrecht in samenwerking met de Stichting Leergeld Drechtsteden besteed worden om op basisscholen alle leerlingen te kunnen laten deelnemen aan schoolactiviteiten zoals schoolreisjes en zomerkampen. Rotary-voorzitter Marion Haverkamp kon met trots de cheque uitdelen aan wethouder Tycho Jansen van de Gemeente Zwijndrecht, die voor deze gelegenheid speciaal vergezeld werd door Jeugd Burgemeester Melle Kramer.

Rotaryclubs starten werving bedrijventeams voor Verkerkloop 2023


De beide Rotaryclubs in Zwijndrecht gaan dit jaar voor het eerst samenwerken tijdens de Verkerkloop, die op woensdag 10 mei gehouden wordt. Leden van beide clubs treden onder andere op als verkeersregelaars, zodat deelnemers aan de loop ongestoord hun sport kunnen beoefenen, en als wervers van deelnemende bedrijventeams. Deze Bedrijvenloop maakt al vanaf 1999 onderdeel uit van de Verkerkloop en werd destijds door Rotary in het leven geroepen om zo geld in te zamelen voor het goede doel.

Wat is Rotary?

Rotary is een serviceorganisatie. Dit betekent dat de leden, vanuit hun eigen professionele kennis en ervaring, op verschillende manieren hun medemens steunen zonder onderscheid te maken tussen geloof, politieke overtuiging, etc.

Rotary heeft één visie: Service above Self, ofwel dienstbaarheid boven eigenbelang. Over de hele wereld zijn Rotaryclubs te vinden: er zijn 35.000+ clubs met in totaal 1,2 miljoen leden.

Dit jaar Park Boerderij het Goede Doel

Een van de doelstellingen van een Rotaryclub is geld inzamelen voor een goed doel. Dit kunnen goede doelen zijn uit de eigen omgeving, maar ook goede doelen in binnen- en buitenland. Zo hebben alle Rotaryclubs ter wereld (samen met de Bill Gates Foundation) ervoor gezorgd dat de ziekte Polio nagenoeg de wereld uit is. De goede doelen die Rotaryclubs uitkiezen zijn van uiteenlopende aard. Rotaryclub Zwijndrecht Waal en Devel heeft de afgelopen jaren bijvoorbeeld geld bijeengebracht voor End Polio Now,

Scholenplan Gambia, Prinses Máxima Centrum, Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij

en voor Support Casper. Vorig jaar werd er geld ingezameld voor de aanleg van een speciaal stukje bos vlakbij Heerjansdam (het z.g. Rotary Verkerk bos).

Dit jaar zal bij de Verkerkloop de opbrengst van de Bedrijvenloop voor een groot deel gebruikt worden om extra faciliteiten (zoals een groot konijnenverblijf en een ooievaarsnest) mogelijk te maken in de binnenkort ter heropenen Park Boerderij (vroegere naam Kinderboerderij) in het Develpark in Zwijndrecht.

€350.000

Rotaryclub Zwijndrecht Waal en Devel heeft in de loop der jaren meer dan € 350.000 aan sponsorgeld bij elkaar gebracht met de Bedrijvenloop. Elk jaar gaat minimaal 60% van de opbrengst naar het hoofddoel van de Verkerkloop (dit jaar dus de Parkboerderij in het Develpark) en zo’n 40% naar overige goede doelen in binnen- en buitenland. Daarnaast wordt jaarlijks de Rotary Rally georganiseerd en wordt in De Grote Kerk om de twee jaar een uitvoering van de Matthaus Passion georganiseerd. En dit allemaal om geld in te zamelen voor het goede doel.

Bedrijventeams

Leden van de beide Rotaryclubs zijn inmiddels gestart met het werven van bedrijventeams. Bedrijven en organisaties kunnen voor 200 Euro een team van 4 lopers (man of vrouw) afvaardigen. Per team kan ingeschreven worden voor de 5 km of de 10 km loop. Veel bedrijven schrijven in met meerdere teams. Sommige bedrijven zorgen dat er echt snelle lopers in hun team zitten (die gaan voor het klassement), terwijl andere bedrijven puur gaan voor de recreanten. Iedere deelnemer krijgt een startnummer met daarin een chip verwerkt, zodat automatisch de tijd verwerkt wordt en het klassement opgemaakt kan worden. Jaarlijks nemen tussen de 110 en 130 bedrijventeams deel. Inschrijven en nadere info via www.verkerkloop.nl;

Nadere informatie over dit persbericht:

Gerard Vaandrager (lid Rotary) – 0646600032

gerard@vaandrager-ibs.com

Onderwerp: Op Scouting Panoord was afgelopen zaterdag een grote groep vrijwilligers van de lokale CDA en de Rotary aan het werk tijdens de NLDoet actie van het Oranjefonds

Zwijndrecht 12 maart 2023

Dit jaar veel vrijwilligers actief op Scouting Panoord tijdens landelijke NLDoet actie

Op vrijdag 10 en zaterdag 11 maart was weer de landelijke NLDoet actie. Ook Scouting Panoord doet zoals ieder jaar weer mee. Dit jaar konden we rekenen op een grote groep vrijwilligers. Want naast het CDA Zwijndrecht, die voor de tiende keer op Scouting Panoord meededen, waren er ook ruim 20 vrijwilligers van de Rotary actief bezig. En daar waar het op vrijdag 10 maart vooral regende, was het zaterdag 11 maart schitterend weer.

 

Scouting Panoord beschikt over een groot buitenterrein dat het nodige onderhoud vraagt. Daarnaast zijn er ook nieuwe initiatieven die we graag willen ontplooien voor onze jeugdleden. Een actie als NLDoet geeft vaak een extra boost aan deze activiteiten. Want ondanks het feit dat er een vaste onderhoudsploeg is, moet er toch altijd veel werk worden verzet. Doordat dit jaar een behoorlijk grote groep zich had aangemeld, is er veel gedaan. Naast het groenonderhoud en het verwijderen en klieven van gekapt hout was het ook fijn dat alle vogelhuisjes op het terrein schoongemaakt zijn voor het nieuwe broedseizoen. En daar waar vorig jaar met NLDoet een aarden wal was gemaakt voor primitieve ovens, konden deze dit jaar gemetseld worden omdat de grond voldoende ingeklonken was. Ook zijn de eerste voorbereidingen gedaan voor een extra hok voor skelters en ander materiaal. De grootste en meest uitdagende klus was toch wel het vervangen van een boomstam in het avonturenbos. Met vereende krachten hebben de vrijwilligers deze uiteindelijk kunnen plaatsen. Als afsluiting heeft Scouting Panoord de deelnemers een lunch aangeboden.

 

Naast de leden van het CDA uit Zwijndrecht was er dit jaar een grote groep van de Rotary aanwezig, zowel van de Rotaryclub Zwijndrecht e.o. als de Rotaryclub Waal & Devel. Daarnaast waren er ook leden van de Rotact Groot IJsselmonde en Interact Develstein College actief. Door de aanwezigheid van deze grote groep vrijwilligers van ongeveer 30 personen is er enorm veel werk verzet afgelopen zaterdag. Als Scouting Panoord zijn we hier erg blij mee en bedanken wij alle vrijwilligers die zich afgelopen zaterdag hebben ingezet.

 

Scouting Panoord beschikt op sportpark Bakestein aan de Groot Karreveld 10 te Zwijndrecht over een groot terrein waar voldoende ruimte is om zowel binnen als buiten allerlei activiteiten en spelen te organiseren. Ze is met ruim 230 leden en vrijwilligers afkomstig uit voornamelijk Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht de grootste scouting vereniging uit de regio. Wij zijn altijd nog op zoek naar extra vrijwilligers, met name als leiding voor onze speltakken. Heeft u interesse? Neem dan met ons contact op via www.panoord.nl.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie over Scouting Panoord kunt u contact opnemen met Jean Paul Schriek, telefoonnummer 06 – 22218415 of per e-mail: jeanpaul@panoord.nl. Kijk ook eens op onze website www.panoord.nl of op de Facebook-site: https://www.facebook.com/ScoutingPanoord