© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Maandbrief nr. 1 juli 2023 - DG Bert Meijer


Beste Rotarians, Rotaracters en Interacters van district 1560 

Het nieuwe rotaryjaar 23-24 is op 1 juli van start gegaan en bij de meeste clubs zal Intussen de bestuurswissel hebben plaatsgevonden. In mijn eerste maandbrief wil ik graag alle leden, voorzitters en andere bestuursleden een fijn nieuw Rotaryjaar toewensen.

Ik heb er zin in en kijk er naar uit om jullie in het komende jaar te mogen ontmoeten.

DG Bert Meijer


Uw gouverneur Bert Meijer stelt zich voor.


Mijn naam is Bert Meijer, sinds 2004 lid van Rotaryclub Doetinchem en namens deze club de eerste gouverneur uit Doetinchem. Getrouwd met Francine Wijnbergen en samen hebben we 5 kinderen, 4 schoonkinderen en 4 kleinkinderen (samengesteld gezin).

Steeds meer geloof ik in de kracht van Rotary waarbij vriendschap, samen het verschil kunnen maken en iets goeds kunnen betekenen voor de maatschappij zowel in je directe omgeving als mondiaal, de wereld een beetje mooier kan maken. Samen met mijn 6 andere collega’s gouverneurs gaan we ons hiervoor inzetten.Gouverneursoverdracht

Vrijdagmiddag 7 juli j.l. vond in Restaurant Groeskamp te Doetinchem de gouverneursoverdracht plaats. Het was een stralende dag met hoge temperaturen. Het was een heel bijzonder moment voor mij toen Wim Gerards mij  de gouverneursketen overdroeg en daarbij de nodige versierselen kreeg opgespeld. Wim bedankte in zijn speech velen die in zijn rotaryjaar een belangrijke rol hebben gespeeld en zij kregen uit zijn handen een mooie fles drank en/of bos bloemen.

DG Bert Meijer bedankte uiteraard de oud gouverneur Wim Gerards voor zijn inzet en betrokkenheid. Ook memoreerde hij de specifieke inzet van Wim omtrent de TRF en het moreel lidmaatschap van Rotary International en de daarbij behorende geldelijke bijdrage.

In zijn maidenspeech gaf Bert nadrukkelijk aan wat zijn jaarthema is. Een korte impressie hiervan staat iets verder op in deze maandbrief.

Bekijk ook de fotomapKorte impressie toespraak Bert Meijer.

Samen bouwen aan vitale relaties

  • Samen, omdat als we samenwerken we verder komen;
  • Bouwen, iets neerzetten, er iets van maken
  • Vitaal, wat is echt belangrijk
  • Relaties, hebben we allemaal nodig, daar draait het leven om.
    Dit kan betekenen op persoonlijk niveau dat je niet vraagt hoe gaat het met je, maar dat je vraagt hoe gaat het echt met je?

Op clubniveau dat je niet alleen bekijkt wat je met je eigen club kunt bereiken, maar kijk ook naar je buurclubs in je regio om samen te gaan werken.
Een prachtig voorbeeld is het Rotary Cafe in Enschede,  waarin 5 clubs samenwerken en daar  twee keer per jaar een lezing verzorgen waarbij veel leden van de verschillende clubs aanwezig zijn en met een goede spreker.

Maar niet alleen binnen de regio, ook op districtsniveau kunnen we het verschil maken. Morgen komt de 100 jaar Rotary estafette binnen in ons district en start de rondreis in Nijverdal die eindigt in Huissen op 22 augustus. In de vorige drie districten heeft deze estafette veel publiciteit opgeleverd. Ook wij kunnen hier het verschil maken!

Ik verheug me op de samenwerking, met z’n allen kunnen we iets moois bouwen, omtrent vitale zaken waarbij we elkaar nodig hebben,  waarbij we oog hebben voor elkaar en voor de mentale gezondheid van een ieder.Jaarthema:  “Create Hope in the World”

Tijdens de International Assembly maakte Gordon McInally, onze RI president, het jaarthema bekend. Het enthousiasme was groot toen hij aankondigde dat het thema “CREATE HOPE in the WORLD” zou zijn. Hij moedigde ons aan om ons in te zetten voor een vreedzame en hoopvolle wereld. Hoop geven aan anderen kan natuurlijk op heel veel verschillende manieren.
Daarnaast vroeg Gordon ook nadrukkelijk om aandacht te besteden aan mental health. Een thema die ik graag wil oppakken, naast de lopende zaken als empowering girls, DEI en leefklimaat.

Toespraak Gordon McInallyDe Rotary 100 jaar Estafette,

Overdracht bakfiets van district 1590   naar District 1560

De dag na de gouverneursoverdracht begon het leven van een gouverneur al in ochtend. Rond 11 uur was de overdracht gepland van 100 jaar Rotary estafette van district 1590 naar ons district. Een zeer hartelijk welkom in Nijverdal en later op de middag in Rijssen maakte dat ik alle vertrouwen heb dat ook in ons district positieve aandacht kan worden gegeven aan Rotary middels deze estafette.

In dit jaar, 2023, is het 100 jaar geleden dat Rotary naar Nederland kwam. En dat laten de 500 clubs in Nederland niet zomaar voorbij gaan. Op 28 januari was de start van het eeuwfeest in het Olympisch Stadion Amsterdam en werd het startschot gegeven voor de Rotary 100 jaar estafette die in een jaar de 500 clubs in Nederland met elkaar over 5.000 km gaat verbinden.

Elke club neemt een traject voor haar rekening en draagt de Estafette-schop over aan de volgende club. Met wind tegen, of wind mee, in regen of met zonneschijn, óp naar de volgende club of district. 

Doelstelling van deze landelijke actie is om door ca. 5000 km emissieloos van club naar club te fietsen de bekendheid van de 500 Rotary clubs in Nederland te vergroten, Rotaract te promoten en de Areas of Focus onder de aandacht te brengen.

Op onze facebookpagina https://www.facebook.com/rotaryd1560  proberen wij de activiteiten m.b.t. deze estafette te volgen.,Clubbezoeken

Als gouverneur kom graag op bezoek in je Rotaryclub maar we heb ervoor gekozen om het initiatief bij jullie als club neer te leggen. Ik zou het ontzettend leuk vinden om jullie club te bezoeken en nader met elkaar in gesprek te gaan.
 
Stuur mij dan een mail met een aantal mogelijke data en je krijgt een reactie van mijn kant. Ook is het mogelijk om met een aantal Rotaryclubs samen mij uit te nodigen. Mail me en als ik nog een tip mag geven, wacht daar niet te lang mee!   ( bert.meijer@rotary-d1560.nl )Interact

Als een van de laatste formele acties van Wim Gerards was het charteren van Interactclub Oldebroek-Elburg op maandag 3 juli. Na meer dan een jaar voorbereiding is de eerste Interactclub binnen ons district een feit, waarvoor mijn hartelijke felicitaties.


Interact is een Service Club gesponsord door Rotary die zich richt op scholieren in het middelbaar onderwijs in de leeftijd van 14-18 jaar. Interact geeft jou de kans om te participeren in leuke, betekenisvolle service projecten.

Meer weten over Interact klik op DEZE LINKMaandthema Juli


Juli is Transition Month - elk jaar introduceren Rotary Clubs en Districten over de hele wereld nieuwe leiders. Onze leiders zijn voorbeelden van alle kwaliteiten die onze leden buitengewoon maken: integriteit, expertise en toewijding aan dienstverlening.
Werken als club- of districtsfunctionaris of commissielid biedt de mogelijkheid om uw leiderschapskwaliteiten te verrijken door ervaringen en ideeën uit te wisselen met andere Rotarians in de hele regio.
Juli is ook 'Bring a Friend to Rotary'-maandElke maand een maandbrief

Iedere maand schrijf ik een maandbrief met het actuele nieuws uit ons district. Natuurlijk zal er ook aandacht zijn voor landelijk en internationaal nieuws. Alle lokale clubs hebben weer projecten en activiteiten op hun programma staan. Denk er vooral aan om dit te melden op jullie eigen website en bij onze districtswebmaster Berry Tesink (webmasterdc1560@gmail.com)

Het blijft belangrijk om te laten zien wat we doen. Dan is het voor iedereen duidelijk waar Rotary voor staat. Op die manier kan de belangstelling voor Rotary als organisatie die midden in de samenleving staat alleen maar toenemen.

Ik wens iedereen een mooie zomer en een prachtig Rotaryjaar toe.

Volg het district ook op facebook