© 2022 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Maandbrief nr. 2 - Aug. 2022

 

Beste Rotarians in District 1560.

Hierbij mijn tweede maandbrief. We genieten nog volop van het mooie weer en voor velen ook nog van de vakantie, echter langzaam gaan we weer naar het actieve Rotary leven. Graag wens ik natuurlijk alle clubvoorzitters een mooi en succesvol jaar toe en hoor ik graag hoe jullie het gouverneurs bezoek in je eigen club wensen in te kleuren.

Veel plezier bij het lezen van de onderwerpen in deze maandbrief waarmee ik jullie op de hoogte houdt van de Rotaryontwikkelingen in ons district, landelijk en internationaal.


Maandthema RI: lidmaatschap en ontwikkeling van nieuwe clubs


Ontwikkeling ledenaantal 

Hierbij de ledenontwikkeling in ons district 1560. 

Per 13 augustus is het leden aantal in ons district verdeeld over 69 clubs als volgt:

Onder 30   1
30-39          55
40-49          288
50-59          797
60-69          661
70 plus       433

Totaal         2235

27% vrouwen en 63 % mannen

De ambitie is om dit jaar te groeien naar 2500 leden; dit betekent dat we per club tussen 3 en 4 nieuwe leden mogen verwelkomen!

Imagine: stel je eens voor  

Wat gaat goed:

Er is relatief veel interesse om lid te worden van Rotary en dat de voordeur open staat open voor nieuwe leden. (conclusie vanuit de WOC week van afgelopen april)

Wat gaat minder goed:

Dat relatief veel nieuwe leden ook snel weer vertrekken omdat men zich onvoldoende betrokken voelde bij de club. De achterdeur staat dus blijkbaar ook open.

Wat mag beter:

Met name nieuwe leden meer binden en betrekken bij de club; d.m.v. actief mentorschap, sturen op de 3 B`s, en nieuwe leden van begin af aan betrekken bij projecten of zelfs nog beter stimuleren zelf een project op te starten.

Tips om betrokkenheid te vergroten:

  1. Bespreek met nieuwe leden waar hun affiniteiten en kwaliteiten liggen en laat ze op basis daarvan meedraaien in een commissie waardoor ze zich goed en actief betrokken voelen.
  2. Koppel nieuwe leden aan een lid waarmee ze een goede klik hebben en die het maatje wordt en ze betrekt bij de club en uitleg geeft over het reilen en zeilen van de club.
  3. Toon als medelid interesse en bespreek regelmatig hoe het gaat en anticipeer hierop.

Dit laatste geldt natuurlijk niet alleen voor nieuwe leden: persoonlijke aandacht heeft ieder lid nodig! 'Hoe gaat het met jou?' is een mooie open vraag om regelmatig aan elkaar te stellen.‘Een ander iets gelukkiger maken of een plezier doen’


Wim Gerards uit ’t Harde is onlangs geïnstalleerd als gouverneur van Rotary International. Hiermee is hij verantwoordelijk voor één van de zeven districten waarin Nederland verdeeld is. Een portret van een bevlogen man.

José Oosthoek
(Journalist/tekstschrijver met groot hart voor cultureel erfgoed)

ELBURG/OLDEBROEK Zijn lidmaatschap van Rotary verklaart hij uit zijn jeugd en opvoeding. “Van huis uit heb ik meegekregen dat je klaar staat voor een ander”, aldus Gerards, sinds 1999 lid van Rotary Oldebroek/Elburg. “Mijn ouders gaven het voorbeeld en mijn broer en ik volgden dat. Niet omdat het moest, maar bij ons was dat normaal. Ik ben meer dan 35 jaar lid van een serviceclub. Voor het eerst was dat de Tafelronde in Pretoria, waar ik toen woonde en werkte. Later ben ik lid geworden van de Tafelronde Nunspeet en nu dus van de Rotary. Het mooie van een serviceclub als Rotary is, is dat je zelf projecten op kunt pakken, als die je aanspreken. Het gaat mij altijd om mensen, naast Rotary-activiteiten, zet ik me ook in voor de Voedselbank, Buurtbemiddeling en voorheen voor een zorgboerderij. Dat doe ik vanuit het gevoel dat wanneer je het goed hebt, je iets terug kunt doen voor een ander. Voor een betere maatschappij. Door te helpen kun je een ander een meer waardevol leven geven, iets gelukkiger maken of in elk geval zorgen wegnemen of iemand een plezier doen.”

Lees het hele artikel


Jeugdstimuleringsprijs


‘Studio 15 Culinair’ Almelo wint Rotary Jeugdstimuleringsprijs 2022

De Almelose ‘Studio 15 Culinair’ heeft op 17 juni de Rotary Jeugdstimuleringsprijs 2022 van € 3.000,- gewonnen. Met deze hoofdprijs kan Studio 15 een keuken inrichten, zodat jongeren samen gezond kunnen koken. Met workshops en masterclasses kunnen kooktalenten zich verder ontwikkelen.

De voorrondes
Uit de zes regio’s van Overijssel en Gelderland die aan de wedstrijd meededen, kwamen de meest uiteenlopende projecten. In voorrondes die in iedere regio werden gehouden werd een van de projecten genomineerd. De genomineerden waren: Kinderboerderij ’t Dijkweitje uit Hattem, ‘Speeddaten met Professionals’ uit Duiven, ‘Boosting Art Work’ uit Ede, ‘Natuurlijk Kind’ uit Eibergen, Studio 15 Culinair uit Almelo en Theatergroep ’s Tof uit Losser. Die ontvingen een mooi bedrag van € 1.500,-. Maar er was meer: want welk project sleepte de extra prijs van nog eens € 1.500,- in de wacht?

En de winnaar is……
Op vrijdag 17 juni vond de eindronde plaats. In een live pitch lichten de genomineerden hun projecten met veel enthousiasme toe. Aan de vakjury onder leiding van Rotary districtsgouverneur Marja van Rheenen de taak om uit de zes voorronde winnaars, de eindwinnaar te kiezen. Marja van Rheenen: ‘Het was best spannend om uit deze creatieve en inspirerende projecten de beste te kiezen. Maar het is gelukt!’

Studio 15 Culinair uit Almelo mocht de extra prijs van € 1.500,- in ontvangst nemen. Studio 15 is een cultureel centrum voor jongeren dat zich richt op talentontwikkeling op het gebied van dans, muziek, multimedia en evenementenorganisatie.

De Rotary Jeugdstimuleringsprijs was een succes in 2022 en wordt vervolgd in 2023 door meerdere districten.“Internationale” ontdekkingen!


In week 37 is er internationaal aandacht voor uitwisselingen met service clubs actief in jouw regio. Dat kan zijn Lions, Kiwanis, Round Table, Soroptimisten, Zonta, enz.
Heb je die week een interessante (gast)spreker of iets anders op het programma staan dat inspirerend is nodig dan je collega clubleden eens uit o.b.v. uitwisseling.

Contacten verbreden, ideeën opdoen, leren van elkaar en bovenal vriendschap, zijn thema’s die een ieder ambieert.

Sluit aan bij een RI thema! Be One;  Bring One.

 


Rotarymagazine: maandelijks online + 4 papieren thema-edities


Er is landelijk gekozen voor een nieuwe manier van communicatie van het Rotarymagazine. Doelstelling van deze nieuwe opzet is om enerzijds Rotaryleden aantrekkelijker en duurzamer te informeren en inspireren en anderzijds Rotaryclubs nog beter in beeld te brengen voor mensen die Rotary niet kennen.

 Vanaf september ontvang je aan het eind van de iedere maand het online Rotarymagazine. Het bevat een aantal 'Tegels' met o.a. nieuws uit de 7 districten, landelijke thema's en ook internationaal Rotarynieuws. Daarnaast verschijnen dit Rotaryjaar ook 4 themanummers in een papieren versie. 

Zowel de online Rotarymagazines als de papieren themanummers zijn geschikt om te delen in je netwerk voor mensen die nieuwsgierig zijn naar wat Rotary is en doet en mogelijk voor hen kan betekenen.

ROTARY MAGAZINEUITNODIGING INDONESIADAG OP ZAT. 1 OKTOBER 2022


Het Congrescentrum “Kumpulan” op het landgoed Bronbeek te Arnhem zal op 1 oktober 2022 het decor zijn van de Indonesiadag georganiseerd door de Interland Commissie Nederland – Indonesia.

Het eeuwenlange verblijf van Nederland in de Archipel heeft er voor gezorgd dat vandaag de dag nog altijd vele Nederlanders op de één of andere wijze een binding met Indonesia hebben. Een land met een jonge, omvangrijke en ontwikkelende bevolking, toonaangevend in ASEAN. Het wordt gezien als een gepaste kandidaat om te worden opgenomen in het rijtje BRIC-staten en de G-20 vergadert in dit jaar op het eiland Bali. Met een geavanceerde economische ontwikkeling en een geraamde economische groei van 5,3 % voor 2022, heeft Indonesië de ambitie uitgesproken in 2045 tot de vijf meest toonaangevende landen in de wereld te behoren, een duidelijke stip aan de horizon.

Voor het gehele artikel en de uitnodiging klik op volgende link:

INFO EN PROGRAMMAVOCATIONAL SERVICE seminar Amersfoort


De landelijke Vocational Service districtcommissies nodigen u hiermee uit voor het landelijk seminar Vocational Service "Hoe rechtvaardig is duurzaamheid?" op zaterdag 24 september in Amersfoort.

Een intrigerend seminar waarin sprekers Ronald Hünneman, Merijn Tinga en Rotarian Erik Lammerts van Bueren u uitnodigen om, na hun aansprekende inleidingen, met elkaar in debat te gaan over duurzaamheid en hoe rechtvaardig is dat nu? In de flyer leest u meer.

Kom kijken, doe mee en leer!

Meldt u hier aan of gebruik de QR code in de flyer.

Praktische informatie
Start uiterlijk om 10.15, om 15.30 eindigen we met een borrel.  
Leerhotel Het Klooster, Daam Fockemalaan 10, Amersfoort  
Kosten € 25,-- per persoon.

Namens het Landelijk Overleg Vocational Service zien we u graag verschijnen!

Herman Maassen (D1550), Janet Kuiper (D1560), Elske van de Fliert (D1570), Piet van Mourik (D1580), Lineke Verkooijen (D1590), Nico de Vrij (D1600), Maarten Steenbeek (D1610)Het blauwe formulier is afgeschaft


Dit jaar ontvangen de secretarissen van de clubs geen 'blauw formulier' meer, dat al lang niet meer verschijnt op blauw-doorschrijfpapier. Het werd opgestuurd door de RAN en door secretarissen ingevuld voorafgaand aan het bezoek van de gouverneur.

In het landelijk gouverneursoverleg is vastgesteld dat het formulier vooral veel extra werk met zich mee brengt en geen toegevoegde waarde meer heeft als mutaties van leden in LeAd op tijd worden ingevoerd. De gouverneur kan voorafgaand aan het clubbezoek alle informatie gemakkelijk ophalen uit LeAd en MyRotary.

Eventuele open vragen op het 'blauwe formulier' kunnen tijdens de gouverneursbezoeken worden besproken. EndPlasticSoup


Een van de speerpunten dit Rotaryjaar in ons district is dat alle clubs activiteiten ontwikkelen rondom EndPlasticSoup. Ik ben nu al onder de indruk wat clubs in de planning hebben. In samenwerking met meerdere Rotary- en Rotaractclubs en ook andere serviceclubs worden dit Rotaryjaar grote opruimacties gehouden. Bij een aantal clubs worden sprekers van stichting EndPlasticSoup uitgenodigd om inleidingen te verzorgen en er zijn ook al clubs 'vriend' van stichting EndPlasticSoup. Wist je dat je als club de stichting EndPlasticSoup ook kunt steunen als supportersclub of als ambasadeursclub.

DOE MEEBen jij er trots op Rotarian te zijn? Draag het uit via je LinkedIn-pagina!


Waarschijnlijk heb je vanuit je kwalificatie een linkedIn-pagina met een netwerk aan (werk)relaties. Alle linkedIn-netwerken van Rotarians bij elkaar betekent dat we een supergroot netwerk hebben om uit te dragen waar we als Rotaryclubs mee bezig zijn. Het kan mensen uit je netwerk stimuleren om ook lid te worden van een Rotaryclub en daarmee bijdragen aan een gezonde groei van clubs.


Een aantal tips:

  • Vermeld in je profiel dat je lid van Rotary bent;
  • Post korte berichtjes en vooral actieve foto's van activiteiten en projecten van je club;
  • Like en deel berichten die je leest over Rotary.

Zelf merk ik dat berichtjes die ik op mijn LinkedIn pagina deel met een actieve foto en een grappige of verrassende tekst zomaar een paar duizend keer worden bekeken. 


Heb jij een post die vaak is bekeken?
Laat het weten: we kunnen van elkaar leren wat goed werkt.De polio NEWSLETTER van augustus


KLIK HIER VOOR DE PDFRYLA 2022 voor leden van Rotary-en Rotaractclubs D1560    


Beste Mede-Rotarians / Mede-Rotaracters,

Wij zijn druk bezig met de voorbereidingen voor het RYLA weekend 2022. We hebben een mooie locatie gevonden en inspirerend programma samengesteld.

Op dit moment zijn er nog enkele plekken beschikbaar. Als jullie nog een deelnemer in gedachten hebben wacht dan dus niet te lang met aanmelden want vol is helaas vol.

Aanmelden kan alleen door de deelnemer zèlf via de website. (als de link niet werkt, plak dan http://www.ryla1560.nl in je browser).

Voor overige vragen kun je contact opnemen via rylad1560@gmail.com

 

N.B. Wij hebben van meerdere kanten gehoord dat de bevestigings-e-mails in de spambox terecht zijn gekomen. Omdat er meerdere e-mails vanuit dit e-mailadres (rylad1560@gmail.com) verstuurd zullen worden, verzoeken wij iedereen om de spambox ook in de gaten te houden.

Namens de RYLA-commissie,

vriendelijke groet,

Jan van der Werff, Elly Reinders, Jan Aandewiel, John Melle Bokhorst en Hafsa MoalimKlik op de link hieronder voor een mooie video. Deze video laat zien hoe het is om deel te nemen aan Rotary Youth Exchange — zowel voor de studenten als voor hun families, gastgezinnen en vrienden. Je kunt het gebruiken om te laten zien hoe Rotary Youth Exchange culturen verbindt, dienstbaarheid inspireert en vriendschappen creëert die een leven lang meegaan.

Nu de persoonlijke uitwisselingen terug zijn, kunt u ons helpen een nieuw publiek te bereiken om ons levensveranderende programma beter dan ooit te maken! Download the video now  of klik op VIDEO YOUTH hieronder. 

Vragen? Schrijf naar youthexchange@rotary.org.

VIDEO YOUTH


Jaarplan 2022 - 2023


Het jaarplan van District 1560 bevat informatie over activiteiten binnen ons district voor dit jaar. Het jaarplan is bedoeld als kapstok voor het districtsteam, de districtscommissies en voor de clubs in het district. Wat willen we het komende jaar met elkaar bereiken en waarop mogen we elkaar aanspreken?

Het jaarplan is te lezen op onze website of klik op JAARPLAN D1560 hieronder..

JAARPLAN D1560

 


Luister eens


Het is de belangrijkste communicatieve vaardigheid die je waarschijnlijk nooit hebt geleerd.

Een artikel van Louis Greenstein

Als je met iemand praat, heb je dan ooit het gevoel dat ze drukker zijn op zoek naar een opening in het gesprek dan te luisteren naar wat er wordt gezegd? Dat als je zou stoppen en vragen: "Wat zei ik net?" ze zouden je een hert-in-de-koplampen staren, misschien een paar woorden herhalen die je sprak, maar zeker niet slagen voor een popquiz over de inhoud?

Lees het volledige artikel op de site van Rotary International.  KLIK HIER