© 2022 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Maandbrief nr. 3 - Sept. 2022


Beste Rotarians in District 1560.

Hierbij mijn derde maandbrief. Voor de meesten zal de zomervakantie er weer op zitten en gaat het gewone leven weer zijn gang. Ook de bijeenkomsten van de Rotaryclubs zijn weer begonnen. In deze maandbrief leest u weer het laatste nieuws uit ons district, landelijk en internationaal.Maandthema RI: basic education & literacyRotary en leren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. 

Leren doe je o.a. van elkaar vanuit de verschillende kwalificaties, door het samenwerken aan activiteiten en projecten, inleidingen, levensberichten, bedrijfsbezoeken en door het oppakken van de verschillende taken en functies binnen je club, je district en mogelijk zelfs op landelijk en internationaal niveau. 

Lid zijn van je club is vaak de drive van je lidmaatschap. Actief zijn binnen het district kan het Rotary lidmaatschap meerwaarde geven. Het opent nieuwe deuren, is een uitbreiding van je netwerk en je leert Rotary vanuit een andere dimensie kennen. 

Er zijn vele mogelijkheden om in ons district actief te zijn. Op dit moment zijn we op zoek naar een districtssecretaris en kun je tot december dit jaar je belangstelling aangeven om in het Rotaryjaar 2025-2026 gouverneur te worden. Daarnaast zijn er verschillende commissies in het district waarin je je kwaliteiten kunt inzetten en zijn we op zoek naar een enthousiaste assistent-gouverneur in regio Drenthe-Oost. Het gaat er vooral om iets te doen wat past bij je kwaliteiten en interesse. Lees meer over de mogelijkheden in deze maandbrief.


'SUPPORTING EDUCATION' op website ROTARY INTERNATIONALEmpowering girls, door onderwijs

Dat ieder kind in Nederland basisonderwijs krijgt is voor ons vanzelfsprekend. Dat basisonderwijs niet overal ter wereld vanzelfsprekend is heb ik zelf kunnen ervaren tijdens mijn bezoeken aan Nepal vanuit mijn functie bij stichting Studentenprojecten Nepal. Zo gaan kinderen van de 'onaanraakbare' families in de afgelegen berggebieden van de Himalaya vaak nog steeds niet naar school.

Bij wet is het kastensysteem in Nepal verboden, in de praktijk leven mensen er vaak nog wel naar. Meisjes en kinderen met een beperking worden in Nepal daarnaast vaak achtergesteld. Als je in de bergen 2 uren naar school moet lopen is het voor kinderen met een beperking vrijwel onmogelijk om onderwijs te volgen. Ouders die vaak zelf analfabeet zijn en het net redden om kinderen voldoende eten te geven kunnen een voortgezette studie in de stad niet betalen.

Hoe kun je hierin het verschil maken als Rotaryclub? Met een eenmalige bijdrage van € 1000,- via Stichting SPN uit Heerenveen 'empower' je een meisje of jongere met een beperking en geef je hen de mogelijkheid naar school te gaan en een studie te volgen.


WEBSITE STICHTING STUDENTENPROJECTEN NEPALLearning center


Wist je dat?

Er voor alle clubleden op MyRotary in rotary.org veel interactieve e-learningen staan? Ook specifiek voor de verschillende bestuursfuncties en commissieleden 
binnen de club. 

Een aantal vormen van de e-learningen zijn:

 • Be a vibrant club;
 • Club administration committee basics
 • Club memberschip committee basics
 • Club president basics
 • Club public image committee basics
 • Club Rotary Foundation committee basics
 • Club secretary basics
 • Club treasurer basics
 • Creating an inclusive club
 • Diversity your culture club
 • Get ready: club Rotary Foundation committee
 • Public relations and your club

Ook als je in het district actief wordt zijn er e-learningen op MyRotary beschikbaar. Daarnaast word je natuurlijk goed ingewerkt en begeleid om je nieuwe taak op te pakken.


NAAR LEARNING CENTERRyla Enschede 2022


De RYLA-2022 zal plaatsvinden van vrijdagavond 30 september tot en met zondagmorgen 2 oktober in het U-Parkhotel in Enschede. Helaas kunt u zich voor deze Ryla niet meer opgeven. Er hebben zich 33 deelnemers gemeld en er zijn dit jaar weer voldoende assessoren/trainers.

Ben jij tussen de 20 en 28 jaar?
Wil je bij beslissingen en keuzes uitgedaagd worden?
Wil jij je toekomst in eigen hand nemen?

Dan is RYLA iets voor jou, RYLA biedt een programma voor jonge professionals die in hun carrière te maken krijgen met leiderschapsvraagstukken en cruciale keuze momenten.

Gedurende een intensief weekend word jij uitgedaagd om door middel van inspanning en ontspanning jouw individuele leiderschapskwaliteiten te ontdekken en te ontwikkelen. 

Mocht jij al wel interesse hebben voor de aanmelding voor komend jaar, aarzel dan niet om alvast een mailtje te sturen naar: rylad1560@gmail.com

Jan Aandewiel, Penningmeester RYLA 2022
RC Zutphen


NAAR DE SITE VAN DE RYLA D1560Vocational seminar

De landelijke Vocational Service districtcommissies nodigen u hiermee uit voor het landelijk seminar Vocational Service "Hoe rechtvaardig is duurzaamheid?" op zaterdag 24 september in Amersfoort.

Een intrigerend seminar waarin sprekers Ronald Hünneman, Merijn Tinga en Rotarian Erik Lammerts van Bueren u uitnodigen om, na hun aansprekende inleidingen, met elkaar in debat te gaan over duurzaamheid en hoe rechtvaardig is dat nu? In de flyer leest u meer.

Kom kijken, doe mee en leer!   Meldt u hier aan

Praktische informatie
Start uiterlijk om 10.15, om 15.30 eindigen we met een borrel.  
Leerhotel Het Klooster, Daam Fockemalaan 10, Amersfoort  
Kosten € 25,-- per persoon.

Namens het Landelijk Overleg Vocational Service zien we u graag verschijnen!

Herman Maassen (D1550), Janet Kuiper (D1560), Elske van de Fliert (D1570), Piet van Mourik (D1580), Lineke Verkooijen (D1590), Nico de Vrij (D1600), Maarten Steenbeek (D1610)


HIER AANMELDENEeuwig trots 


Welk Rotaryproject in jouw club was een topper? Dat willen we graag weten, om te vermelden in een historische terugblik in een jubileumuitgave in verband met 100 jaar Rotary. Dus graaf even in jullie clubgeschiedenis: wat was een project om trots op te zijn. Langlopend, eenmalig, lang geleden of nog recent, wat heeft het in jullie club teweeggebracht?

Meld het via Rutger Mazel, info@rotary100jaar.nlZeiltocht voor Oekraïense vluchtelingen.


Dinsdag 5 juli 2022 is er een zeiltocht georganiseerd voor Oekraïense vluchtelingen welke was aangeboden door de heer Spakman uit Wezep. Ik april stuurde hij een mail naar het Platform Oldebroek Help Oekraïne met zijn aanbod om Oekraïense jongeren een dagje uit op het Markermeer aan te bieden op “de Stedemaeght”. Deze Ark met zijn drie imposante masten, zeilen en prachtige tuigage was het decor voor een ontspannen ontmoeting tussen zo’n 100 jongeren en begeleiding uit de gemeenten Oldebroek, Elburg en Nunspeet.

Meneer Spakman, zelf puber tijdens WO2 wilde op deze manier zijn bijdrage leveren aan de jongeren die nu in een soortgelijke situatie verkeren als hij destijds. Om zo even één dag te mogen ervaren dat er ondanks deze zware tijd er ook een moment van ontspanning kan en mag zijn. Het idee van meneer Spakman is door het platform met dankbaarheid ontvangen en is, mede met hulp vanuit de Rotary Oldebroek-Elburg verder vorm gegeven. Voor de jongeren met hun begeleiders een volledig verzorgde dag waar plezier en ontmoeting voorop stond.
End Polio Now  

De wereld is flink in beroering: Covid, oorlog in Oekraïne, gastekorten, snel stijgende inflatie, boerenprotesten, maar ook klimaatverandering, hittegolven en overstromingen. Wat ook in beweging blijft is het aantal poliogevallen wereldwijd. Waren er in 2021 een minimaal aantal gevallen (zes), dit jaar staat de teller eind augustus op 21 gevallen, waarbij opvalt dat er niet alleen in de bekende landen (Pakistan en Afghanistan), maar ook in Mozambique weer gevallen zijn ontdekt, in een land dat eerder poliovrij was verklaard.

Dat geeft aan dat we de aandacht op de bestrijding van polio niet mogen laten verslappen. Nog steeds is dit een zeer klein aantal, in vergelijking met de situatie bij de start van dit project in 1984:  jaarlijks meer dan 300.000 nieuwe poliopatiënten per jaar!

Rotary International heeft zich verbonden aan het laten verdwijnen van polio uit de wereld. Zolang polio nog rondgaat, is vaccinatie van alle jonge kinderen ter wereld nodig. U en uw kinderen hebben deze vaccinatie gehad. Laten wij er voor zorgen dat elk kind tegen polio gevaccineerd kan worden.  

De belangrijkste bijdrage die wij vanuit Nederland kunnen geven is donatie van geld:

De EndPolio Tulpen zorgen 2 x voor voldoening: op het moment dat u ze aanschaft, en het moment dat ze hun fraaie kleur ten toon spreiden.

Houdt u niet van tulpen, of wilt u anderszins End Polio Now steunen: wordt lid van de PolioPlus Society: voor € 100,-  per jaar bent u lid.

Heeft u zelf een goed idee voor fundraising, laat het horen!

De Bill & Melinda Gates Foundation leggen € 2,-  bij iedere euro die wij doneren.

Voor meer informatie of een clublezing:

Herman Stiggelbout, polio-ambassadeur D1560, tel. 06 38050719, mail: hestiggelbout@gmail.comTulpen werpen hun schaduw vooruit


Sinds Rotary in Nederland met zijn tulpenactie startte om mee te helpen de strijd tegen polio wereldwijd te financieren, zijn maar liefst 88.000 doosjes met 25 bollen aan de man en vrouw gebracht. Zeker nog een paar jaar wil Rotary met deze zeer geslaagde actie doorgaan, en dat betekent: vooruitzien! Wie volgend jaar een mooie tuinhoek, gemeentelijke rotonde of plaatselijk plantsoen met de prachtige roodgele tulp wil opfleuren, zal nu al zijn bestelling moeten plaatsen.

Ook afgelopen jaar zijn er in het district een aanzienlijk aantal doosjes verkocht, daar mogen we trots op zijn. De bestellijsten van dit jaar komen ook al weer binnen; dat is fijn! Bestellen vóór 15 november betekent: poten voordat de vorst in de grond zit.Vernieuwde Rotary app is nu beschikbaar. Installeer hem nu.


De vernieuwde Rotaryapp is uit. Het verzoek is om de nieuwe app te installeren en de oude te verwijderen.

Meer informatie en gemakkelijk in gebruik.

https://www.rotary.nl/leden/login/Intern_landelijk_nieuws/Installeren_Rotary_APP_2022/

            Delen is vermenigvuldigen


Laat iedereen weten wat voor mooie activiteiten en projecten je organiseert... 


 • Heb jij ook informatie over activiteiten of projecten van je club die je graag wilt delen op onze website of facebookpagina stuur deze dan naar de webmaster van ons district. (webmasterdc1560@gmail.com)

 • Kijk voor voor actuele informatie ook regelmatig op  onze districtswebsite en Facebookpagina 

 • Berichten voor plaatsing in de Rotarian kunt u mailen naar de redacteur van ons district 1560. Patricia Miltenburg  (patriciamiltenburg@hotmail.com)Districtgrants


U kunt tot 1 november 2022 nog een Districtgrant aanvragen. Voor informatie over de diverse grants kunt u terecht op de website van ons district.  https://www.rotary.nl/d1560/trf/GRANTS/

Aanvragen vanuit het district kunnen gemaild worden naar Rik Niemeijer. (rik_niemeijer@hotmail.com)  RC Aalten-WischEen fantastisch project:  ’Stel je eens voor dat…’


Ons mooie jaarthema 'Imagine Rotary' ( hier nog een klein Imagine logo plaatsen graag) is voor mij afgelopen maanden al een bron van inspiratie geweest en heeft waardevolle gesprekken opgeleverd over een fantastisch project. 

Het thema heb ik vertaald in ’Stel je eens voor dat…’ en ik neem jullie graag mee in mijn verbeeldingen.

Geinteresseerd?   KLIK DAN OP DE ONDERSTAANDE LINK


EEN FANTASTISCH PROJECTLedenbeleid en ledenbehoud


Een mooi bericht om deze nieuwsbrief mee af te sluiten: 

Hierbij de ledenontwikkeling in ons district 1560. Op weg naar 2500 leden

Per 31 augustus is het leden aantal in ons district verdeeld over 69 clubs met 9 nieuwe leden gestegen naar 2232! Wat een mooi resultaat.

Ook de WOC (Week van de Open Clubbijeenkomsten) staan voor komend jaar weer op de planning. Deze zullen gehouden worden van 20 t/m 31 maar 2023. Lees meer op: https://rotarywoc.nl/

Met Hartelijk Groet

Wim Gerards.