© 2022 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Maandbrief nr. 5 - November 2022


Beste Rotarians in District 1560.

Hierbij mijn vijfde maandbrief met verschillende onderwerpen die ik graag onder de aandacht breng. 


Puntsgewijs een aantal belangrijke data:

26 november IHE Seminair in Delft; meld je aan!

28 januari opening 100 jaar Rotary iedereen is welkom!

1 februari $ 100,--persoonlijke bijdrage TRF - vanuit moreel lidmaatschap!

20 t/m 31 maart “Week van de Open Club” bijeenkomst!

 

Graag wens ik een ieder veel leesplezier toe.100 jaar Rotary in Nederland

Lees alles over dit evenement op: https://www.rotary.nl/100/De Rotary Academy leert en ontwikkelt zichzelf ook!


Imagine: dat je de talenten en ervaring van seniore Rotarians op een aansprekende wijze toegankelijk maakt voor jongere mensen!

Imagine: dat je jongere mensen kennis laat maken met Rotary als een aantrekkelijke service organisatie!

Imagine: dat seniore Rotarians leren van de frisse en onbevangen blikken van jongere mensen!

Imagine: dat je fondsen genereert voor maatschappelijke projecten!

Imagine: dat je een podium biedt om te leren en talenten blijvend verder te ontwikkelen!

 

De Rotary Academy-learning by sharing! is geen droom maar realiteit, al 3jaar lang!  Dit initiatief is bedacht en ontwikkeld door Michel Wessel van Rotaryclub Apeldoorn. Michel stelt vanuit zijn management functie bij Royal Talens te Apeldoorn het prachtige en inspirerende Experience Center ter beschikking voor de eerste en laatste bijeenkomst van elke ‘editie’, zeg maar jaargang.

Bij de laatste bijeenkomst van elke editie krijgen de deelnemers een ‘Certificaat van Deelname’ uitgereikt door Frank van der Weiden (RC Rozendaal-Veluwezoom).

Op de foto zie je de deelnemers aan editie 3, trots met hun certificaat.

Met dit certificaat spreken wij onze waardering uit voor het willen deelnemen aan een zevental intensieve en interactieve leersessies. Daarnaast is dit certificaat bedoeld als aanmoediging om je talenten voortdurend te blijven ontwikkelen!

Imagine: zou dat niet gaaf zijn?

Zie ook www.RotaryAcademy.nl.RC Oldebroek-Elburg/Tanzania


Rotaryclub Oldebroek-Elburg heeft in samenwerking met Zontaclub Zwolle en Wilde Ganzen een watervoorziening gefinancierd voor het Rubya District Hospital in Tanzania: een borehole 100 m diep met zonnepanelen als energiebron.

Drie Rotaryleden en twee Zontians hebben het systeem officieel ter plaatse in gebruik genomen.Maandthema RI November: The Rotary Foundation


In de maand november besteedt Rotary International bijzondere aandacht aan de Rotary Foundation. “Onze” stichting is enorm succesvol: al veertien jaar op rij scoort de Rotary Foundation in de Charity Navigator, een internationaal platform voor de beoordeling van grote charitatieve stichtingen, met vier sterren op het hoogst mogelijke niveau! 


Rotary International vraagt alle leden om per jaar 100 $ te doneren, dat is per maand rond 8,60 €. We hopen deze bijdrage met alle clubs in ons district zoveel mogelijk te realiseren. Vanuit de Foundation stroomt na drie jaar de helft van het vanuit de districten gegeven geld weer terug voor ondersteuning van lokale en internationale projecten, de districtsgrants en de global grants. De global grants richten zich op een van de zeven focusgebieden.

Met de andere 50% en persoonlijke donaties helpt onze Foundation bijvoorbeeld polio uit te roeien, door natuurrampen getroffen mensen te ondersteunen, en nu ook de mensen te helpen die in Oekraïne door de oorlog hun thuis hebben verloren of die in andere landen moesten vluchten. Ook daarvoor bestaat een apart fonds, het Disaster Release Fund. Daardoor worden acties van Rotarians en Rotaryclubs financieel mogelijk gemaakt.

Persoonlijke donaties, eenmalig of regelmatig, zijn mogelijk, ook nalatenschap. Giften zijn fiscaal aftrekbaar indien voldaan is aan de voorwaarden in de wet. Het Nederlandse RSIN (fiscaal nummer) van de Rotary Foundation is 823993449.

Heb je vragen over de Rotary Foundation dan kun je die stellen aan de voorzitter van de Rotary Foundationcommissie in ons district, Mail naar: Peter Weda


Over de Foundation


Clubbijdrage voor Rotary Foundation overmaken per 1 februari 2023

Rotarians zijn mensen van People of Action! De aanvragen voor ondersteuning nemen elk jaar toe. De Rotary Foundation ondersteunt deze projecten financieel. 

Ook dit jaar doen we weer een beroep op de clubs om een bijdrage te leveren aan de Rotary Foundation. Elke Rotarian is lid van Rotary International en omarmd daarmee ook de internationale doelstellingen. Een van die doelstellingen is om $ 100,- te doneren aan de Foundation. Vanuit moreel lidmaatschap mag dit geen discussie zijn; échter is het een voorrecht om deze donatie te doen!

Het geld wordt uitermate goed besteed aan de vele humanitaire en educatieve projecten die Rotary ondersteunt in binnen- en buitenland. Ook de districtsgrants en global grants die kunnen worden aangevraagd binnen ons district worden vanuit de Rotary Foundation gefinancierd en zijn gebaseerd op de bijdrage die vanuit de clubs zijn gedaan aan de Rotary Foundation.

Bij de toekenning van een grant naar een project van een club wordt ook gekeken naar de bijdrage die de club aan de Rotary Foundation heeft overgemaakt. 

Samen met de voorzitter van de districts-Rotary Foundationcommissie vraag ik u om de bijdrage voor het Rotaryjaar 2022-2023 per 1 februari 2023 te voldoen. 

Ook dit jaar rekenen wij weer graag op de bijdrage!

Hartelijk Dank!


Youth Exchange

Jaaruitwisseling (long term exchange program)

In D1560 verblijven 5 inbounds van de 38 en zij krijgen elke vrijdag Nederlandse les. Een aantal RC’s uit de regio Twente hadden nl. nog een potje beschikbaar en daarmee bekostigen zij deze lessen en is een locatie gevonden. Dit zijn verplichte lessen voor deze 5 inbounds.

Deze maand (november) staat het Residentieweekend op het programma. Dan gaan zij vrijdagmiddag met het OV naar Den Haag, verblijven daar in gastgezinnen en gaan zaterdag naar o.a. het Mauritshuis, krijgen een rondleiding in het Oranje Hotel Scheveningen, bezoeken de Sinterklaasintocht in Scheveningen en komt Sinterklaas ’s avonds op bezoek en spelen zij het Sinterklaasspel. Zondag krijgen zij schaatsles op de ijsbaan Uithof en gaan zij na de lunch met het OV weer naar huis. Dit weekend wordt al meer dan 25 jaar georganiseerd door o.a. Maurits Ornstein van RC ’s Gravenhage Oost en zijn collega’s van de andere Haagse en Wassenaarse Rotaryclubs. Clasine en Barbara (bestuur MDJC) gaan daar binnenkort naar toe met een leuke attentie.

In december staat de zwemmarathon op het programma waarbij zij baantjes gaan zwemmen voor het goede doel; voor Shelterbox

In de tussentijd zijn wij ook bezig met de nieuwe lichting prebounds die volgend jaar graag op uitwisseling wil. Door de informatiedag van 3 september jl. hebben zich 30 prebounds aangemeld en die hebben wij zaterdag 8 oktober ontvangen voor de selectiedag. Zij gaan vervolgens door naar het selectieweekend in november en krijgen dan te horen of zij volgend jaar in augustus via Rotary op uitwisseling mogen.


De laatste nieuwsbrief (Herfst 2022) is te lezen middels DEZE LINK

Belangstelling voor het jaarverslag 2021-2022 van de MJDC  KLIK HIER     

Interessant filmpje... Neem even de tijd om het te bekijken.


Regio 22 Rotary  /  Foundation seminar

26 november:  Er is nog plaats: schrijf je in

Bring a friend.   Bring your partner.

De Rotary Foundation: het kloppend hart van onze organisatie.

Wat ga je beleven in Delft:

    - bezoek aan het IHE
    - ontmoet er buitenlands studenten en luister naar hun boeiend verhaal
    - inspirerende  sprekers 
    - Vlaamse en Nederlandse (Rotaract) Rotary clubs ontmoeten elkaar
    - Rotary clubs die werken rond waterprojecten komen hun ideeën delen
    - potentiële nieuwe leden kunnen kennis maken met onze Rotary organisatie
    - partners zijn welkom
    - bestaande leden die willen werken voor de Rotary Foundation enthousiasmeren


Verschillende sprekers zijn aanwezig.

Voor deelname scan de QR code of surf naar https://eventix.shop/xxawf9nb  

Kosten van deelname
Euro 35

Adres: 
Westvest 7, 2611 AX Delft, NederlandImagine! Gouverneur jouw droom? 

Wie wordt de volgende inspirerende gouverneur?

De tijd vliegt, ook als gouverneur. Met veel plezier ben ik 1 juli gestart. Volgend jaar neemt Bert Meyer het stokje van mij over, en vanaf juli 2024 neemt Michael Kors het gouverneursstokje weer van Bert over. Als district zijn we nu al op zoek naar de geschikte opvolger van Michael die vanaf voorjaar 2023 in het districtsbestuur kan instromen als inkomend-inkomend gouverneur ofwel district governor nominee (DGN). Ben je enthousiast om het avontuur van gouverneur van district 1560 aan te gaan dan kun je hiervoor je belangstelling aangeven.

Om de functie van gouverneur goed invulling te kunnen geven is het belangrijk dat je gemotiveerd bent, commitment hebt van je club en natuurlijk dat je de mogelijkheden bezit om de functie in te vullen en de taken en verantwoordelijkheden aan te kunnen. Voorwaarde is dat je clubvoorzitter bent geweest en in het gouverneursjaar minimaal 7 jaar Rotarylid bent. Ook moet je bereid zijn (internationale) trainingen te volgen.

Zelf ben ik erg enthousiast over het invulling van de rol van gouverneur. Het is een mooi en eervol avontuur waarin ik veel betrokken mensen ontmoet die de krachten graag bundelen om invulling te geven aan 'Service above Self'. Mijn  enthousiasme voor Rotary is sinds ik 3 jaar geleden inkomend-inkomend gouverneur ben geworden alleen nog maar toegenomen. Ben jij ook enthousiast en wil je graag gouverneur worden van district 1560? Stuur dan een motivatiebrief aan onze district secretaris.  annette.olree@rotary-d1560.nl

Twijfel je nog, heb je vragen of wil je graag ervaringen horen van een (oud)gouverneur? Je kunt één van mijn voorgangers of mij altijd benaderen voor vragen of een oriënterend gesprek.

Vanaf begin volgend jaar zullen vervolgens gesprekken plaatsvinden met de 'adviescommissie nieuwe DG'.Voortgang Scoor voor je club:

Afgelopen weken hebben we weer een paar mooie slagen kunnen maken.

Zo zijn alle SPAR University’s aangesloten en kunnen studentensportverenigingen ook een digitale clubkaart activeren. In deze tijd echt een win-win voor iedereen.

https://www.spartb.nl/spar-university-gaat-alle-clubs-in-nederland-sponsoren/

 Daarnaast begint ook de media de kansen te zien van Dappre als privacyvriendelijk instrument om te communiceren met deelnemers/leden.

https://nieuws.nl/sport/20221105/scoor-voor-je-club-is-voor-maatschappelijke-organisaties-fondsenwerving-3-0/

We zijn ook trots op het aanhaken van KWF Nederland en zitten binnenkort met hen aan tafel over de activatie van hun donateurs, vrijwilligers en de achterban. Vorige week hebben we samen met RegioBank, de gemeente Goirle en het centrummanagement de aftrap gehad in Goirle.

In het cultureel centum Jan van Besouw kwamen verenigingen en ondernemers bij elkaar en inmiddels wordt er heus gescoord in Goirle!

https://newsstand.nl/view/GoirlesBelang/20221026

Een leuk interview over de Scoor voor je Club beweging werd onlangs gegeven door onze ambassadeur Vincent de Vries in Nijmegen:

https://www.intonijmegen.com/blijf-op-de-hoogte/verhaal/interview-scoor-voor-je-club-scoren-voor-lokale-ondernemers

En last but not least gaan we starten samen met Univé in hun regio ‘Het Groene Hart’.

Univé heeft als motto ’Samen zetten we de toon’ en ’Samen • Dichtbij • Doen’ en geeft hier inhoud aan door haar leden aan te bieden om de ‘over-winst’ terug te geven als saldo in je spaarpot. Op die manier kan iedereen een aangemelde club steunen en wordt het ook mogelijk om een eigen lokaal spaardoel aan te maken.

Qiy Foundation

www.qiyfoundation.org

Scoor voor je Club

www.scoorvoorjeclub.nl

Dappre

www.dappre.com 

MarcelvangalenDesign

www.marcelvangalendesign.nl


Een eigen ‘digitale clubkaart’ uitgeven voor jouw Rotaryclub? Dat kan door, zonder kosten en in 2 minuten, het aanvraagformulier in te vullen dat je kunt vinden achter deze link.Gala avond RC Nunspeet:

 "Tijdens een zeer geslaagd gala ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van Rotary Club Nunspeet werd een wel heel bijzondere onderscheiding uitgereikt. Ytzen van der Werff, het enige aanwezige en nog altijd actieve charterlid van de club, kreeg de PHF met twee saffieren door gouverneur Wim Gerards opgespeld. Ytzen was zichtbaar ontroerd en mocht samen met zijn lieve echtgenoot Ilona ook een prachtig boeket en een grote fles champagne in ontvangst nemen.

Een prachtig hoogtepunt van een avond waarin er veel gelachen en gezongen werd met een cabaretier die de avond op meesterlijke wijze aan elkaar improviseerde. De veilingstukken die met een flinke dosis humor onder hamer gingen hebben uiteindelijk € 20.000 voor het goede doel opgeleverd. Het herinneringsboek waarvan het eerste exemplaar aan de burgemeester werd uitgereikt was mede inspiratie tot het ophalen van vele bijzondere herinneringen die de vele aanwezige leden en oud-leden ook samen met de ook aanwezige leden van de zusterclub uit Warendorf hebben mogen maken.

Kortom, een gedenkwaardige avond met een gouden randje!"Ledenbeleid en ledenbehoud

Een mooi bericht om deze nieuwsbrief mee af te sluiten: 

Hierbij de ledenontwikkeling in ons district 1560. Op weg naar 2500 leden. Per 31 oktober is het leden aantal in ons district 2236!