
NIEUWS VAN ONZE COMMISSIES

3 juni 2025
Workshop Rotary Foundation
Het grootste geheim van Rotary.
Weet jij als lid dat Rotary een van de wereld grootste invloedrijkste Non-Profit Organisations (NGO’s) is?
Dat Rotary jaarlijks ongeveer 450 miljoen dollar geeft aan goede doelen.
► Hoe zit dat in elkaar?
► Wie regelt dat?
► Wie krijgt wat?
► Wat blijft er aan de strijkstok hangen?
► Wat krijgen we voor Noord-Holland?
Antwoorden daarop krijg je tijdens de online workshop op woensdag 14 mei van 20.00 uur tot 21.00 uur
Van harte aanbevolen.
Meer kennis meer Rotary

UITWISSELINGSPROGRAMMA

Stephanie Urchick,
president van Rotary International, bij Keukenhof.
Onder begeleiding van de MDJC, Multi District Jeugd Commissie, en in gezelschap van onze internationale exchange studenten die dit jaar in de verschillende districten in Nederland verblijven, bezocht Stephanie Urchick op koningsdag Keukenhof. Te midden van en samen met de goedgemutste jeugd genoot de president van Rotary International zichtbaar van alle kleuren- en bloemenpracht. Onder stralende zon en toeziend oog van de MDJC en de vele toeristen werden de nodige selfies en foto’s gemaakt die een onvergetelijke indruk geven van de pracht van het bloemenpark Keukenhof. Ook de rijk gedecoreerde jasjes van de uitwisselingsstudenten maakten indruk op argeloze voorbijgangers die blij verrast werden met dit jeugdig elan.
Stephanie, zelf lid van de RC McMurray, een voorstad van Pittsburgh in Pennsylvania, gaf aan dat ze weliswaar een tijdje in Amsterdam had gewoond maar nog nooit in de gelegenheid was geweest om Keukenhof te bezoeken. Zij was dan ook zeer onder de indruk van deze prachtige ervaring die ze ook nog eens mocht delen met de jeugd die haar zo dierbaar is. Een ervaring die is mogelijk gemaakt door een enthousiaste en actieve MDJC.
Als afsluiting van de rondleiding door Keukenhof werd Stephanie Urchick onder toeziend oog van Jan de Mooij, gouverneur district 1600, door Ilja Borgart, onze gouverneur, en Rafael Macias, onze exchange student, de End Polio Now Box aangeboden met zaaigoed om tuinen te vergroenen en tegels eruit te wippen. Een Box die vanuit ons district door onze gouverneur is gelanceerd om niet alleen ons leefmilieu te verbeteren maar ook bij te dragen aan het uit de wereld helpen van polio.
:Ben Ewals

End Plastic Soup Action Day

Als je in een bepaald algoritme van instagram zit, denk je dat jongeren vooral snel rijk willen worden. De plaatjes van wereldreizen, foto's vol (fast) fashion en bitcoins vliegen je om de oren en laten ons denken dat de huidige generatie vooral wil consumeren en spenderen.
Wat ik in mijn vorige blog schreef is dat ik een geheel andere beleving heb van jongeren. Wat ik vanuit mijn werk en het werken met vele jongeren opmerk, is dat er een nieuw perspectief op welvaart is ontstaan. Zo leggen jongeren vaak de nadruk op duurzaamheid, sociale rechtvaardigheid en welzijn in plaats van alleen materiële rijkdom. Ze zien welvaart ook als toegang tot gezonde voeding, schone lucht en een veilige, inclusieve gemeenschap. Bovendien hechten ze aan ervaringen en relaties boven consumptie, dus liever een bioscoopbon dan spullen.
Het SDG Voice programma dat ik vanuit SDG Nederland heb opgezet bestaat inmiddels uit 40 jongeren, in de leeftijdscategorie van 18-30 jaar, die presentaties en workshops door het Nederland geven over de Sustainable Development Goals. Deze community biedt jongeren een podium om hun stem te laten horen en bij te dragen aan de discussie over duurzame ontwikkeling met beleidsmakers, docenten en ondernemers. Door een training vooraf worden hun vaardigheden getraind op inhoudelijke kennis, presentatietechnieken en het geven van inspirerende adviezen.
Door het samenwerken met deze groep jongeren en de vele projecten die ik leid op scholen word ik enorm geïnspireerd door de intrinsieke motivatie van jongeren om bij te dragen aan een betere wereld. En vaak ben ik verrast over hun innovatieve oplossingen voor wereldwijde uitdagingen.
Hoe uiten jongeren zich in de samenleving?
Jongeren over de hele wereld en ook de Nederlandse SDG Voices raken geïnspireerd door bewegingen zoals die van Greta Thunberg. Ze nemen deel aan demonstraties zoals klimaatactie of Gaza om aandacht te vragen voor de urgentie van klimaatverandering, mensenrechtenschendingen en de gevolgen daarvan op toekomstige generaties.
Andere jongeren houden zich meer bezig met lokale acties, zoals plastic-opruimacties of taalles aan statushouders. Allen moedigen hun vrienden en familie aan om duurzame keuzes te maken of ze daar wel of geen weerstand in ondervinden.
Daarnaast zijn er een aantal jongeren die zich bezig houden met sociaal ondernemerschap. Ze zetten projecten of een bedrijf op om bewustzijn te creëren en verschil te maken. Dit kan variëren van het organiseren van kledingswaps (kleding ruilen) tot het opzetten van een start-up voor het inzamelen van gebruikt frituurvet. Het vet van jouw patatje kan weer biobrandstof worden!
Misschien is het geen toeval dat veel SDG Voices onderdeel zijn van een medezeggenschapsraad of een Green Office, om zowel schoolbeleid als mede-studenten mee te nemen in het maken van duurzame keuzes.
Daarom is en blijft het altijd een goed idee om jongeren te ondersteunen in hun (talentvolle) ontwikkeling. Rotary International, een organisatie die zich richt op het bevorderen van wereldwijde samenwerking en sociale verantwoordelijkheid, heeft verschillende initiatieven om jongeren te betrekken bij deze doelen. Een van de manieren waarop Rotary jongeren ondersteunt, is door middel van programma's zoals Rotary Youth Leadership Awards (RYLA) en de Rotary Youth Exchange, die jongeren de kans bieden om leiderschapsvaardigheden te ontwikkelen en internationale ervaringen op te doen.
Wat zijn de SDG's: De Sustainable Development Goals (SDG’s) zijn 17 doelen vanuit de VN die met consultatie van miljoenen burgers en organisaties, zoals de Rotary, zijn vastgesteld van 2015 tot 2030. De doelen zijn onderling verbonden en gelden voor iedereen en elk land om een betere toekomst te creëren waar niemand wordt achtergelaten.
Op deze website kun je kijken voor heel veel inspiratie en een check-list voor het verduurzamen van jouw evenementen →
Email: duurzaamheid@rotary-d1580.nl
Linkedin M.L.Kilani: https://www.linkedin.com/in/menaleilakilani/
Elke maand laten we een aantal projecten de revue passeren die in 2023 op het Najaarsfestival een District Grant hebben ontvangen en de projecten het afgelopen clubjaar 2023-2024 hebben uitgevoerd.
Deze maand
* Kerstpakkettenactie: Do Good - Feel Good en
* Lespakket basisscholen Beverwijk
Op het Najaarsfestival 21 september 2024 is weer een succesvolle District Grant Competitie geweest waar 12 prachtige projecten een District Grant hebben ontvangen. Deze projecten worden komend jaar uitgevoerd.