
LANDELIJK NIEUWS

Rotary International President te gast bij Rotary Jeugduitwisselingen in Nederland.
Van vrijdag 25 tot en met maandag 28 april waren Stephanie Urchick en Tom Gump in Nederland. Stephanie is dit jaar President van Rotary International en Tom Gump is haar adjudant tijdens deze reis. Ze kwamen op uitnodiging van de Stichting Multi District Jeugdzaken (MDJC), die voor de zeven Nederlandse districten de internationale uitwisselingen verzorgt.
De MDJC had een informeel programma voor de gasten. Het begon met een bezoek aan Volendam waar niet alleen een visje op de dijk aan de staart werd genuttigd. Ook werd genoten van een portie poffertjes. Hoogtepunten waren de foto in Volendamse klederdracht en het zelf maken van stroopwafels.
Tulpen en uitwisselingsstudenten, een kleurrijke combinatie
Stefanie is niet alleen dol op stroopwafels, ze houdt ook erg van tulpen. Samen met de Rotary uitwisselingsstudenten die dit jaar in Nederland wonen, stonden we op zaterdag tussen de tulpen in de Keukenhof. De kleuren van de tulpen deden nauwelijks onder voor de kleurrijke jasjes van onze studenten uit de hele wereld. Dat kwam door de vele speldjes en andere versieringen die ze de afgelopen maanden als aandenken op hun jasjes hadden verzameld. Zoals gebruikelijk was het een vrolijke chaos in de drukte. Stephanie genoot ervan. Zoals zij later ook genoot van de festiviteiten op onze Koningsdag.
EndPolioNow tegel
Tijdens het bezoek aan de Keukenhof heeft Ilja Borgart (DG 1580), samen met Exchange student Rafael Macias uit Enkhuizen en Jan de Mooij (DG D1600) de EndPolioNow-tegel aan Stephanie overhandigd. De EndPolioNow tegel is een nieuw initiatief vanuit D1580 waarbij naast verduurzaming ook een bijdrage wordt geleverd aan EndPolioNow. Stephanie was erg onder de indruk en benadrukte dat zowel Leefklimaat als EndPolioNow een van de belangrijkste speerpunten van Rotary zijn.
Surfboard
Op de voorlaatste dag van het bezoek stond een informeel diner op het programma met genodigden die direct betrokken waren bij de internationale uitwisselingen, uit alle Nederlandse districten. Stephanie vertelde een verhaal over haar eerste contact met Youth Exchange. Ze was lid van een club in Pennsylvania en had aangeboden om een nieuwe uitwisselingsstudent vanaf het vliegveld op te halen, een student uit Peru. Hij had zijn koffers al bij zich staan, maar moest nog even bagage met een afwijkende omvang ophalen. Dat bleek een surfboard te zijn. Een beetje vreemd in een gebied in het binnenland. Ja, zei de jongen, maar ik sta toch ingeschreven bij de Pennsylvania California University? De tweede naam van de school had bij hem meer indruk gemaakt dan de eerste. Het surfboard is later ongebruikt mee teruggegaan.
Warm pleitbezorger
Na deze anekdote werd Stephanie serieus. Ze gaf aan een warm pleitbezorger te zijn van de internationale jeugduitwisselingsprogramma’s van Rotary en benadrukte dat door die uitwisselingsprogramma’s er meer begrip voor elkaar in de wereld kan komen. Daarbij telt iedere uitwisseling. En meer begrip draagt op zijn beurt weer bij aan meer vrede.
We kunnen terugkijken op een geweldig geslaagd bezoek. Een bezoek, waarmee het belang van de jeugd binnen Rotary duidelijk op de kaart is gezet.
Dank aan het team Jaaruitwisselingen van de MDJC, Clasine Schepers, Fred Dijkers, Marga Oosterveld en Barbara Tusveld voor het organiseren van dit fantastische weekend!
Wist je dat voor goed watermanagement een voedselbos heel belangrijk is?
De Nederlandse bodem staat onder grote druk. Zo is de sponswerking van de bodem voor water en mineralen afgenomen. Wettelijke normen voor water worden overschreden en er is een afname te zien in de bodemvruchtbaarheid. De wijze waarop de intensieve landbouw omgaat met onze bodems is daar een belangrijke oorzaak van. Het huidige systeem heeft effect op de klimaatbestendigheid van onze zoetwatervoorziening.
Voedselbossen kunnen helpen bij het realiseren van duurzaam bodem- en waterbeheer. Door de huidige verdichting van de bodem zakt regenwater bij hevige neerslag niet snel genoeg in de grond. De gevolgen zijn plassen op het land en regenwater dat naar sloten stroomt, terwijl natte gronden zo belangrijk zijn. Een gezonde bodem is zelfvoorzienend, vruchtbaar en heeft een goede structuur. Het werkt dan als een spons. Een vitale bodem houdt water vast in natte tijden en geeft het water af in droge perioden.
Rotary “People of action” !!
Maak alvast ruimte in je agenda eind oktober/november om te komen planten in Sluiskil. 1 of 2 dagen genieten van natuur en van een gezellig weekend met elkaar voor een beter milieu. Voor lucht, bodem en voedsel
Voor info:
→ www.rotary.nl/voedselbos_org/voedselbos
→ www.linkedIn.com/company/100-jaar-rotary-voedselbos-sluiskil