
Onze en jullie verhalen
Ik nodig iedere maand een aantal Rotarians van D1610 uit om te 'storytellen'. Een mooie manier om te verbinden rondom het maandthema.
Ik ben trots op de bijdragen van waarin zij ons meenemen in hun ervaringen met water.
Marc van Vlierberghe | RC Oostburg | Onderwijs
Ze werden van hot naar her gesleept. Van sporthal naar congres-centrum.
Hele groepen vluchtelingen schoven we in oktober 2015 door heel Nederland. Zo ook in “mijn gemeente”. Ik was net lid van Rotaryclub Oostburg en stond op het punt om af te haken. Tot we daar “de handen uit de mouwen konden steken”. Het aanzicht in de ochtend van al die veldbedden in de grote hal terwijl wij ontbijt klaar maakten…..
Als schooldirecteur was “het entertainen van de kinderen” me direct een passende jas. Soms is het zo eenvoudig om die helpende hand te zijn. Een beetje aandacht, warmte, een balspel. Of gewoon even iemand zijn om even letterlijk tegenaan te hangen, zonder woorden. Een lach en een traan zijn universeel.
Het werd de reden dat ik Rotarian bleef. Vanaf juni 2025 voorzitter. “Handen uit de mouwen”. Ik vraag me nog wel vaak af wat er geworden is van die drieling uit Syrië, ze zullen ongeveer 4 jaar geweest zijn.
Marc van Vlierberghe | RC Oostburg | Onderwijs
Coks Glerum | RC Tilburg-Triborch | Thuiszorg
Coks Glerum | RC Tilburg-Triborch | Thuiszorg
Gun jonge mensen de kans van hun leven!
De Rotary organisatie biedt aan jonge mensen een veelheid aan vacantie en uitwisselingsprogramma's; zowel in het binnenland als ook in het buitenland.
Het past bij de doelstellingen van Rotary dat Rotaryclubs elk jaar actief op zoek gaan met name naar kinderen en jongvolwassenen die een steuntje in de rug nodig hebben en van huis uit vaak niet de meest optimale kansen gekregen hebben. Het is wel makkelijk maar ook de weg van de minste weerstand om kinderen uit Rotary gezinnen, die veelal al een VWO diploma op zak hebben of zelfs een universitaire carrière tegemoet gaan een kans te bieden; maar het is veel meer Rotary-like om juist kinderenen een kans te geven die uit milieus komen waar de draagkracht minder stabiel en stevig is en die veelal ook een lagere schoolopleiding hebben (denk aan VMBO/MBO). De Rotary kan en doet het !!
Anja Rijlaarsdam | RC Bergen op Zoom | Projectmanagement
Wie heeft de toekomst? De jeugd toch!!!
Wij zijn allemaal lid van Rotary omdat we het gezellig vinden, heel graag iets voor een ander doen, anderen willen ontmoeten buiten de eigen werkkring en vooral ook bezig willen zijn met verdieping, vocational.
Het zou prachtig zijn als we de meer dan 110 jaar oude ervaringen door zouden kunnen geven aan de jongeren. Want hoe belangrijk is het in deze tijd om de jongeren te laten ondervinden hoe blij je wordt als je iets doet voor een ander en om als ouderen te ervaren hoe enthousiast en inspirerende jongeren zijn.
Als je als Rotaryclub wilt werken aan je toekomst dan kun je niet om Interact, Rotaract, RYLA , Kinderkamp, Zomerkampen, Jaar-, en uitwisselings studenten heen.
Vanuit het District willen wij jullie graag ondersteunen : interact@rotary-d1610.nl
Anja Rijlaarsdam | RC Bergen op Zoom | Projectmanagement
Jack Verhulst | RC Etten-Leur | Melkveehouderij
Jack Verhulst | RC Etten-Leur | Melkveehouderij
Toen ik in 1982 mijn landbouwopleiding had afgerond, ben ik meteen in maatschap gegaan met mijn ouders met als doel ons familiebedrijf over te nemen. Ik werd boer! In 1990 trouwde ik met Annelies en nam als zevende generatie de boerderij over. Inmiddels was ik agrarisch ondernemer geworden. Hogere producties van land en koe en groeien in omvang. Wilde graag ons bedrijf verplaatsen en geheel nieuw opbouwen.
Na jaren van zoeken en vergunningen/procedures zijn we uiteindelijk verplaatst, 1 km verderop. De ratrace van kostprijs en volume was ons steeds meer tegen gaan staan. En gezondheid, maar vooral het gebrek daarvan, in onze directe omgeving, waren de belangrijkste drijfveren om andere keuzes te maken. Onze keuze was om gezond voedsel te produceren voor de medemens dichtbij, niet aan de andere kant van de wereld. En daarbij het milieu zo weinig mogelijk te belasten door onze activiteiten. Als (agrarisch) bedrijf niet gedoogd worden, maar door je omgeving gewenst te zijn! Tegelijk met de bouw van onze boerderij in 2007 hebben we anderhalve hectare aan nieuwe natuur zelf ontworpen en aangeplant en later uitgebreid naar nu 3 hectare. Landbouw en natuur vormen samen een mooi en bio divers landschap!
Na jaren knokken om toegang te krijgen tot de biologische markt, zijn we sinds 2017 volledig biologisch gecertificeerd en maken we al 4 jaar zuivelproducten van onze eigen melk voor de korte keten. Inmiddels zitten onze dochter Maartje en schoonzoon Henri als achtste generatie in het bedrijf. En werken we langjarig samen met Staatsbosbeheer. En: ik ben weer boer!
En laat dit nu juist een manier van landbouw zijn met minimale uitstoot van stikstof en ammoniak…
Jacco Wink | RC Altena | Melkveehouderij
Voor mij als landbouwer en voedselmaker is ons leefmilieu, het samenspel tussen landbouw en natuur een vanzelfsprekendheid, het is namelijk mijn werkomgeving. Ons leefmilieu speelt daarmee een cruciale rol in de voedselzekerheid.
Om deze te waarborgen, is het essentieel dat melkveehouders innovatieve en duurzame praktijken omarmen want we staan in de landbouw staat voor grote uitdagingen vanwege grote opgaves vanuit klimaat, bodem en water. Daarvoor is ook al heel erg veel gebeurd in onze sector. Zo hebben wij, voor ons bedrijf, een circulair concept ontwikkeld en gerealiseerd met een extra lage uitstoot van ammoniak en methaan. Bodem (manier van landbewerking -en gebruik) en koe (gezondheid, dierwelzijn) zijn de basis van dit concept dat zich inmiddels bewezen heeft.
Door samen te werken aan een gezond leefmilieu, kunnen we de voedselzekerheid in Nederland versterken en tegelijkertijd de melkveehouderij toekomstbestendig maken. Het is voor onze voedselzekerheid belangrijk dat we de landbouw toekomstbestendig maken.
Daar zet ik me voor in!
Jacco Wink | RC Altena | Melkveehouderij
Erik Beumer | RC Terneuzen | Agrarisch advies
Erik Beumer | RC Terneuzen | Agrarisch advies
Eind maart reed ik met mede-Rotarian Hans op de racefiets een route door het grensgebied van Zeeuws-Vlaanderen en Vlaanderen. Prachtig om de boer op het land te zien met het zaaien en/of planten van suikerbieten, uien, aardappelen etc. Het voorjaar is een cruciale periode waarin de basis wordt gelegd voor een goede en nieuwe oogst. We staan er niet altijd bij stil hoe belangrijk dat is voor onze voedselzekerheid en dat we het hele jaar door toegang hebben tot vers en voedzaam voedsel.
Voor de boer wordt het steeds meer een uitdaging om met alle ontwikkelingen van buitenaf goede producten af te leveren. Het zou mooi zijn als we de boer een beetje ruimte willen geven in het streven om de producten zo duurzaam mogelijk te produceren. Zonder gewasbeschermingsmiddelen gewassen produceren zou ideaal zijn, maar is eenvoudig weg (nog) niet haalbaar als het gaat om voedselzekerheid. Vergelijk het maar eens met de beschikbaarheid van medicijnen voor ons eigen bestaan. Als u op de fiets of met de auto op een mooie dag door het agrarisch buitengebied van Nederland rijdt mag u er best een keer aan denken.
Reg Nelemans | RC Etten-Leur | kledingindustrie
Katoen; materiaal zonder toekomst?
Een katoenen shirt in de zomer, dat is een slim idee, of niet? Sinds 1993 weten we dat er te veel chemicaliën worden gebruikt in de katoenindustrie en er veel te veel water moet worden gebruikt. We spreken over een liter chemicaliën en tienduizend liter water om een kilo katoen te maken. Dus waar is mijn natuurlijk product gebleven en die hoeveelheid water is de consumptie van een volwassen man gedurende acht en een half jaar. Die chemicaliën komen grotendeels terecht in het oppervlaktewater, het drinkwater voor dieren en andere gewassen. Geen leuk idee als je net zo’n shirt hebt gekocht.
Is er in die 31 jaar dan niets gebeurd? Natuurlijk hebben Ngo’s en consumentenorganisaties van zich laten horen en hebben de producenten initiatieven genomen. Organic Cotton, Fair Trade en BCI hebben flinke stappen gezet om tot verbetering te komen. Het probleem is echter heel erg groot. Niet alleen vraagt katoen te veel water en chemicaliën, maar de mensen die in de industrie werken hebben ook geen leefbaar loon. Gemiddeld verdient een katoenboer een dollar per dag, terwijl we bij een leefbaar loon over drie keer zo veel praten.
Amerika speelt een belangrijke rol in de katoenwereld, maar wat wij hier kopen is katoen uit India, Pakistan, Afghanistan, Oezbekistan, Tadzjikistan en China (Xinjiang), daar is niet alles transparant. Katoen trekt nu eenmaal vele beestjes aan die de oogst vernielen, gemodificeerde katoen is met name in India veel toegepast juist om dat te bestrijden, maar het was geen succes leidde zelfs tot meer dan tienduizend zelfmoorden onder katoenboeren omdat hun oogsten mislukten.
BCI heeft met de beste bedoelingen goede richtlijnen aangegeven maar worden die opgevolgd? Het zijn te veel maatregelen op milieu en mens niveau om in een keer op te volgen, ze spreken dan ook over groeiend perspectief en zelflerend vermogen. Het is een goed idee om het ene jaar katoen te zaaien en het jaar daarop andere gewassen, alleen zo zit de structuur meestal niet in elkaar en zijn de risico’s groter. Dat doe je met voldoende geld op de bank, maar zonder middelen is het een lastig verhaal. Op sociaal gebied zijn er zoveel uitzonderingen dat controle bijna onmogelijk is.
Ook al zou dat allemaal wel gaan werken dan nog is het grootste probleem niet opgelost; katoen is niet circulair, dat is het nu niet en dat zal het voorlopig ook niet kunnen worden. Voorlopig omdat veel mensen bezig zijn met onderzoek en ontwikkeling, we hebben het echter over een zwakke vezel, die ook debet is aan een groot deel van het microfiber probleem, eenmaal geverfd is het niet meer afbreekbaar in de natuur. En katoen wordt geverfd omdat zijn originele kleur greige is, ziet heel natuurlijk maar ook kleurloos uit. Inmiddels is (katoen) microfiber overal in de wereld te vinden, zelfs in onze longen.
Er is weerstand tegen “man made fibers”, vooral omdat ze niet natuurlijk zijn. Katoen is het natuurlijk alternatief, wel met bovengenoemde vraagtekens, maar polyester (man made) is een duurzaam alternatief omdat het volledig circulair is. Van een T-shirt kun je weer een nieuw T-shirt maken en je kunt functionaliteiten toevoegen, dat gebeurde ooit met chemicaliën maar het kan ook met koffiedrap, een afvalproduct wat wordt gecarboniseerd en in het garen gebracht. Daarmee wordt het materiaal ademend, neemt vocht op en voert dat ook af, reduceert geur tot 95% en geeft UV-bescherming (UPF 50). Als je de dope dye techniek toepast bespaar je ook 60-90% water en 60% aan Co2 uitstoot, chemicaliën en energie.
Er zijn dus wel duurzame oplossingen, wellicht met een andere achtergrond, maar wel buitengewoon effectief. De mindset moet helemaal om en dat kost tijd, helaas tijd die we niet meer hebben, in 2025 moet 50% van de kleding die we op de markt brengen recyclebaar zijn en de helft daarvan moet zelfs circulair zijn van kleding naar kleding. Dat geld specifiek voor Nederland, want in Europa wordt dat in 2030 verwacht, dat lijkt nog even weg, maar is duivels kort bij. Processen zijn nog niet afgestemd; het inzamelen van kleding is geen probleem, maar het uitselecteren van diverse stoffen is dat wel. Grotendeels zijn het geen mono materialen, maar mixen wol, met katoen, polyester, viscose, elastan de keuze is reuze. Alleen 100% polyester is simpel te recyclen, dat moeten we helaas concluderen, maar de verwerkers willen ook alleen dat materiaal, geen mixen worden toegestaan.
Dat betekent accelereren, anders denken en nieuwe wegen inslaan, helaas gaat katoen ons daarbij niet helpen dat is jammer maar helaas.
Reg Nelemans | RC Etten-Leur | kledingindustrie