People of Action

  • Samen 80 jaar vrijheid vieren

    Tijdens een feestelijke Bevrijdingslunch in de Oranjerie van Paleis Soestdijk gingen ruim honderd bewoners uit Baarn en Soest met elkaar in gesprek over de waarde van vrijheid en vrede. De jongste deelnemer was 12 jaar, de oudste 100.

    De zonnige Oranjerie was tot de laatste stoel bezet, met tafels die prachtig waren gedekt met vintage servies, oranje servetten en kleurrijke bloemen. Gasten genoten van Oranje-soep en verrukkelijke gebakjes.

    De lunch was een initiatief van het Comité 4 & 5 mei Baarn en Rotary Club Baarn-Soest. "Vijf jaar geleden wilden we 75 jaar vrijheid groots vieren, maar corona gooide roet in het eten," aldus voorzitter Marjolijn van Dijk.

    Aan verschillende tafels werden ervaringen gedeeld. Zo vertelde de 89-jarige heer Mooijweer over zijn diensttijd in Nieuw-Guinea, terwijl mevrouw Van Kooten-Edie (83) sprak over haar jeugd in een Jappenkamp.

    Ondanks de feestelijke sfeer waren er ook zorgen over de huidige wereldwijde spanningen. "Beschaving zoals wij die kennen, is maar een dun laagje vernis," merkte een 67-jarige Soestenaar op die oorlogsverschrikkingen in Kroatië had meegemaakt.

    "Geweldig dat ouderen vandaag hun verhaal konden vertellen, en dat jongeren met nieuwe inzichten naar huis gaan," concludeerde Van Dijk.

  • Het Beste Bier van Nederland

    Het Slotbier van Rotaryclub Op Seyst is op de Dutch Beer Challenge 2025 bekroond met de gouden medaille in de categorie 'blond' én uitgeroepen tot het beste bier van Nederland 2025. De vakjury beoordeelde het bier op uiterlijk, smaak, stijlvastheid en vakmanschap.

    Het speciaalbier werd in 2017 gelanceerd door acht Rotaryleden met als doel een ambachtelijk bier te brouwen waarvan de opbrengst volledig naar maatschappelijke projecten gaat. De productie is in handen van De Gooische Brouwerij in Hilversum, een brouwerij met een sociale missie die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kansen biedt.

    "Toen we in 2017 begonnen met het brouwen van Slotbier, was ons enige doel om met iets lekkers iets goeds te doen," aldus mede-initiatiefnemer Hans Haaksman.

    Met de opbrengsten steunt Rotaryclub Op Seyst diverse initiatieven, waaronder het Helen Dowling Instituut voor psychologische zorg aan jongvolwassenen met kanker, een watertappunt in de wijk Vollenhove en de verfraaiing van schoolpleinen van vso-scholen in Zeist.

    De bekroning geeft het Slotbier niet alleen landelijke erkenning, maar biedt ook nieuwe kansen om via de verkoop meer maatschappelijke impact te realiseren.

  • Pop-up winkel op Koningsdag groot succes

    De eendaagse pop-up winkel met tweedehandskleding van Rotaryclub Hattem Heerde is tijdens Koningsdag een groot succes geworden. De opbrengst is bestemd voor muziekonderwijs voor jongeren bij de drie Hattemer muziekverenigingen.

    De voorbereidingen waren grondig: een geschikt pand (het voormalige Heilige Geestgasthuispand), wekenlange inzameling van kwalitatief goede dames- en kinderzomerkleding, promotie via flyers en social media, en de inzet van enthousiaste Rotaryleden.

    Dankzij het prachtige weer was er veel publiek in de binnenstad van Hattem. De pop-up trok de hele dag een constante stroom bezoekers die voor kleine prijsjes konden shoppen. Niet verkochte kleding gaat naar de Kledingbank in Heerde.

    De winkelruimte werd gedeeld met de Lionsclub Hattem, die het project "Kunst van Zolder" organiseerde, waar kunstvoorwerpen werden verkocht voor het goede doel.

    Beide clubs kijken met tevredenheid terug op het evenement.

  • Speeddaten met Professionals

    Zo'n 550 middelbare scholieren kregen eind februari de kans om tijdens een speeddate-evenement kennis te maken met hun favoriete beroepen. Ongeveer 110 professionals uit diverse vakgebieden beantwoordden vragen over hun dagelijkse werkzaamheden, van huisarts tot helikopterpiloot.

    Het succesvolle initiatief werd georganiseerd door vier Rotaryclubs (Zevenaar, Duiven, Arnhem-IJssel en Rozendaal-Veluwezoom) in samenwerking met zeven middelbare scholen uit de regio.

    Leerlingen konden via een QR-code de juiste 'speeddate-tafel' vinden. "Dit is een uniek evenement. Waar heeft een leerling de gelegenheid zoveel professionals op één avond te spreken?" aldus de schoolvertegenwoordigers.

    Naast het evenement voor havo- en vwo-leerlingen, dat al negen jaar bestaat, was er ook een avond voor vmbo'ers. Professionals varieerden van vrachtwagenchauffeurs tot nagelstylisten en van kappers tot metselaars.

    Volgens de organisatoren kijken de Rotaryclubs en scholen al uit naar volgend jaar, wanneer het speeddaten voor havo- en vwo-leerlingen voor de tiende keer plaatsvindt.

  • Struikelstenen in Hilversum gepoetst

    In aanloop naar de herdenkingen van 4 en 5 mei hebben 520 leerlingen van twaalf Hilversumse basisscholen tussen 12 en 17 april 2025 de struikelstenen in hun stad gepoetst. Deze 'Stolpersteine' zijn kleine gedenkstenen met messingplaatjes, geplaatst voor voormalige woonhuizen van Joodse bewoners die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gedeporteerd en vermoord.

    Het jaarlijkse poetsen zorgt ervoor dat de door weersinvloeden dof geworden stenen weer opvallen en letterlijk en figuurlijk blijven raken. De glanzende stenen nodigen voorbijgangers uit om te 'struikelen' en stil te staan bij het lot van de slachtoffers.

    De actie, georganiseerd door Rotary Club Hilversum, is meer dan een schoonmaakinitiatief: het is een krachtig moment van herdenken én bewustwording. De struikelstenen sluiten aan bij het geschiedenisonderwijs en burgerschapsvorming, waarbij thema's als oorlog, vrijheid, discriminatie en vluchten centraal staan.

    Voorafgaand aan het schoonmaken geven Rotaryleden gastlessen op de scholen over Hilversum tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vervolgens gaan leerlingen met begeleiders de struikelstenen in de omgeving van hun school poetsen, waarbij bij iedere steen het verhaal wordt verteld van de persoon of familie die daar ooit woonde.

  • Rotary club Hattem Heerde snoeit meidoornhagen

    In de uiterwaarden bij Wapenveld staan flink wat meidoornhagen waarvan sommige al 200 jaar oud zijn. De hagen hebben niet alleen een cultuurhistorische waarde, maar zijn ook van groot belang voor vogels en andere kleine dieren.

    Van oudsher dienden deze hagen als veekering, nu ziet men er ook de schoonheid van in. Ze hebben echter wel een regelmatige, flinke snoeibeurt nodig. Dat is een klus die een groep leden van Rotaryclub Hattem Heerde al jaren voor haar rekening neemt, waardoor je onderhand wel van een traditie kunt spreken.

    Na de koffie op de boerderij van een van de leden, ging deze groep de uiterwaarden in om het ruige snoeiwerk ter hand te nemen. Geen gemakkelijke klus; sommige snoeiers hadden geen enkel risico genomen en zich flink gewapend tegen de vervelende doornen; ongetwijfeld door schade en schande wijzer geworden in voorgaande jaren. Na uren snoeien was goed te zien dat al het werk niet voor niets was geweest.

    Daarna wachtte een heerlijke lunch die iedereen zich goed liet smaken; inclusief de gouverneur van het district waar Rotaryclub Hattem-Heerde onder valt. Hij zag het motto van Rotary “People in action” ook daadwerkelijk verwezenlijkt op deze prachtige zonnige morgen.